Internetes vásárlás – hasznos tippek 1.

Cipőt, ruhát rendelni az internetről? – teszik fel még most is sokan kétkedően a kérdést. De megnézve az amerikai és a nyugat-európai trendeket biztos vagyok benne, hogy ez a kérdés is hamarosan a pár éve még ugyanilyen gyakran elhangzó „Az interneten vásárolni…?” vagy a „Mi az az internet?” sorsára fog jutni. Az internetes vásárlásról szóló tippekkel és tanácsokkal telepakolt cikksorozatunk első része a belföldi lehetőségekről a tovább után.

Bemész az üzletbe, de nincs az a cipő, amit kinéztél, nincs a méretedben, nincs abban a színben, még nincs, már nincs és így tovább. Abból választhatsz, amit látsz és kész. Ismerős? Szerencsére egyre inkább kiforrja magát a vásárlásnak egy olyan új formája, ami Battonyától Bősárkányig ugyanazt a választékot tudja, mint Budapest belvárosi boltjai, nem kell hozzá utazni, éjjel-nappal nyitva van, és néha még olcsóbban is megkapod a cuccot, mintha a boltba mennél be: ez a webes vásárlás világa.

Gondolom, hogy már nem kell nulláról elmagyarázni, hogy is megy az internetes vásárlás, inkább körüjárnék pár kérdést, ami  biztos benned is felmerült már:

Hogyan bízhatok meg a webshopban?
Biztos, hogy kiszállítják, amit rendelek?

Az ismert boltok, bolthálózatok webshopjai az egyik legbiztosabb megoldás a netes vásárlásra, de itthon is szaporodnak  azok a vállalkozások is, melyeknek már csak virtuális boltjaik vannak. Ha nem cseng ismerősen a webes üzlet neve, akkor próbálj információt találni róla az interneten: nézd meg, hogy be van-e regisztrálva árösszehasonlító oldalakra (pl. olcsobbat.hu, argep.hu, kirakat.hu) Ezeken az oldalakon a felhasználók értékelhetik a kereskedőket, érdemes tanulni mások tapasztalataiból. Fórumokban, blogokban is találhatsz információkat (pl. ha valaki gyakori célpont a Tékozló Homáron vagy a fogyasztok.hu oldalon, akkor azt jobb elkerülni). Tedd fel a kérdésed a témába vágó fórumokon, kommentekben, talán ők tudnak segíteni, és persze minket is megkérdezhetsz.

Hallgass a megérzéseidre! Vásárolnál egy boltban, aminek be van deszkázva a kirakata, benn mindössze pár dolog van összedobálva a polcokon és egy gyanús küllemű idegen bizonygatná, hogy hagyd csak itt előre a pénzt és holnapra hozza a cipőt? Ugye nem? A webshopoknál is meg lehet állapítani, hogy mennyire gondolják komolyan: az igényes design, könnyű kezelhetőség, gyorsaság azt mutatja, hogy sokat energiát fektettek bele. A hiányos termékleírások, a helyesírási hibák, hiányzó ügyfélszolgálati elérhetőség, gyakori hibaüzenetek, gyatra vagy hiányzó termékfotók óvatosságra intsenek! Ha nem is kifejezetten csalókról van szó, de utal a kereskedő hozzáállásra, ami könnyen lehet, hogy megrendelésed kezelésében, hosszú kiszállításban vagy az esetleges reklamációd kezelésében is meg fog látszani.
És ne feledd: Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nem igaz.

Csak megbízható helyről vásárolj!

Csak megbízható helyről vásárolj!

 

Biztos, hogy jó méretet rendelek meg?

Ha üzletben vásárolsz cipőt természetes, hogy mindig felpróbálod mielőtt megveszed, erre a webshopban sajnos nincs mód. Általános, hogy az egyes márkák számozása eltér: egy 42-es Vans valószínűleg nem ugyanakkora, mint egy 42-es Etnies. Néha ugyanez még márkán belül is jelentkezhet: lehet hogy egy Nike Dunkból 43-as kell neked, egy Nike 6.0 Air Mogan-ből pedig 44-es.
Jegyezd meg a lábméreted amerikai számozását (US), mivel a deszkás cipők esetében ez az eredeti számozás, így pontosabban belőheted a megfelelő méretet. Ne keverd össze a brit számozással (UK), ami nagyon hasonló, de fél számmal mindig kisebb: pl. EUR 42 = US 8.5 = UK 8. Még egy banánhéj: a US és UK méreteknél külön van női és férfi mérettábla. Ezzel a kalkulátorral fiúk itt válthatják át a lábméretüket, a lányok pedig itt. Az általunk megszokott számozást az „Europe” felirat alá kell beírni.
Ha olyan márkát rendelsz, amiből már volt cipőd korábban, akkor nagy valószínűséggel azért jó lesz ugyanaz a szám. Ha olyan cipőt rendelnél, amid még sosem volt, akkor ha megteheted próbálj fel egy hasonlót egy üzletben és akkor már lesz róla fogalmad. Ha olyat vagy hasonlót szeretnél, mint ami egy ismerősödnek van, akkor próbáld fel az övét.

Mi lesz, ha teljesen más, mint ahogy a kép alapján képzeltem?

Ha megkaptad a megrendelt cuccost, de mégsem olyan, amilyennek képzelted, vagy épp a méretet nem sikerült eltalálnod ne keseredj el, mert a magyar törvények szerint élhetsz az elállási jogoddal. Ez azt jelenti, hogy a terméket az átvételt követő 8 munkanapon belül indoklás nélkül visszaküldheted az eladónak, aki köteles neked visszafizetni a teljes vételárat, neked csak a visszaküldés költségét kell állnod. Figyelj a következőkre: Amikor a futártól vagy postástól átveszed a csomagot, akkor olvashatón írd oda az átvétel dátumát és az aláírásod, mert ezzel igazolhatod, hogy innen ketyeg a 8 munkanap. Amikor kibontod az árut, akkor ne barmold össze a csomagolást, mert mindent vissza kell küldened az áruval együtt. Ha a terméket használatba vetted (cipő esetén ez az, hogy kimentél benne az utcára, akár már egy kicsit is koszolódott, esetleg megkóstoltattad a griptape-pel) akkor azzal eljátszottad az elállási jogot. Tehát ha nem jó a méret, szín, stb. akkor azonnal vissza a dobozba és jelezd a kereskedő felé, hogy elállás van. Ezt megteheted akár telefonon is, de a legjobb ha egy dátumos írásos nyoma van, pl. egy e-mail, fax vagy tértivevényes levél. Akkor is minél előbb lépj kapcsolatba a kereskedővel, ha nem szimplán elállnál a vásárlásról, hanem inkább a kéket, inkább a 43-asat szeretnéd. Ha fontos neki a vevői elégedettsége, akkor meg tudjátok találni a módot rá, hogy megoldjátok a méret- vagy színcserét. Az elállási jogról itt sokkal részletesebben olvashatsz.

Valami nem stimmel a színnel vagy a mérettel?

Valami nem stimmel a színnel vagy a mérettel?

Ha bármilyen tapasztalatod meg szeretnéd osztani velünk, akkor tedd meg a kommenteknél. Ha kérdésed van, akkor tedd fel ugyanitt és igyekszünk válaszolni rá.

A sorozat következő része az eBay-es vásárlásról szól, ha azt is elolvasnád kattints ide! Ha pedig nem postai utánvéttel rendelnéd meg a cumót, akkor fusd át az  internetes fizetési módokról szóló cikkünket is! Ha mégsem itthonról vásárolsz, akkor pedig érdekelhet a külföldről ideküldésről, vámolásról szóló cikkünk is!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Jakab Ferenc szerint:

    Üdv!
    Ezt én is szeretném megkérdezni hogy a vaterán árult suprák angy többsége elég jó minőségűnek tűnik,emg sokan írták,.hogy elégedettek az áruval,szóval szeretném megkérdezni,hogy a supra vásárlás a avterán az mennyire biztonságois avagy ajánlott,tehát h nem- e hamisítványt kapok?

    • gerGő szerint:

      Feri, önmagában az, hogy valami a Vaterán van, még bármi lehet, mert ott ugye magánszemélyek árusítanak és a Vatera csak egy piactér. Ott érdemes vásárlás előtt átfutni az eladó „múltját”, azaz a csillagait: ha több tucat/száz sikeres tranzakció van mögötte és mindenki elégedett, akkor valószínűleg megbízható. Nemrég regisztrált, néhány tranzakció, negatív vevői minősítések – ezek intsenek óvatosságra.

  • supra szerint:

    hello nem tudnátok megmondani hogy ha beirom a vaterába hogy supra cipők ki dob 2 árust és az első nagyon jó cipőket árul jó áron 21000-ér de ez hamisítvány -e???

  • tb szerint:

    cool ez a cipő

  • Wasabi szerint:

    @brook: Ajánlom a Supra cipőket, ha az ár nem számít. Ha kicsit olcsóbban gondolkodsz, akkor Converse-ből vannak egyedik, vagy ritkák, amikkel tuti hogy nem találkozol az utcán, és viszonlyag tűrhető árban vannak.

  • brook szerint:

    sziasztok kurvajó ez6 az oldal XD olyan cipőt keresek ami stílusus és egyedi ha tudtok ilyet lécci szóljatok mert már elegem van abból h akár milyen drágán veszek cipőt más is olyat hord *-*

×