Columbia Facet 30 – a nagy túra sneaker teszt Dobogókőn

Te is szeretsz kirándulni, túrázni? Mi is! És szeretsz túrabakancsot húzni? Mi nem. A sneakerek által „elkényeztetett” lábunkhoz és ízlésünkhöz nem igazán passzol egy túrabakancs vagy egy klasszikus túracipő. Ezért is volt jó élmény tesztelni a Columbia Facet 30 túra sneakert, melynek technikai tudása a túracipőkét, a kinézete pedig a sneakekét idézi. Nézd meg a tesztvideót és olvasd el a cikket a tovább után!

Amellett, hogy sneakerheadek vagyunk, a mindennapokban sok más dolog is érdekel minket, például az utazás vagy a túrázás is. Évente több alkalommal is elmegyünk egy-egy nagyobb lélegzetű túrára, persze a sok rövidebb kirándulás mellett. Ilyenkor 99%-ban valamilyen beater sneakert választunk a kihíváshoz, azonban ez a dobogókői túránk más volt. A sneakerbox.hu történetében ugyanis rengeteg sneakert teszteltünk már, de konkrét túra sneaker még nem volt a lábunkon – egészen mostanáig. A Columbia Facet 30 sneakert a Duna-kanyar legizgalmasabb kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban teszteltük!

Ha a videókat jobban szereted!

Columbia Facet 30

Ezúttal egy igazán érdekes koncepciót teszteltünk be, ami nem más, mint a túra sneaker. Képzelj el egy sneakert, aminek minden adottsága meg van ahhoz, hogy túrázni tudj benne, mégsem egy bakancsnak vagy „klasszikus túracipőnek” néz ki. A Columbia is sok túrabakancsot és túracipőt gyárt, de az utóbbi időben ők is rájöttek, hogy van az a réteg, aki olyan könnyű túracipőt szeretne, aminek megvan a technikai tudása, de egy stlíusos sneakernek néz ki. 

Columbia Facet 30 - a nagy túra sneaker teszt Dobogókőn

A Columbia Facet 30 sziluettje pontosan ilyen: a felsőrész teljes mértékben vízálló és lélegző Outdry vastag hálós anyagból készült, melyet gyorsfűzőkkel rögzíthetsz. A fűzőrögzítőt betűrheted egy praktikus kis zsebbe, így nem fog lifegni túra közben – és persze kioldózódni sem. A sarok stabilizáló betét a helyén tartja a sarkadat.

Ha áttérünk a cipő talpára, leginkább az Omni Grip gumitalpat emelném ki. A speciális bordázású talpszerkezet szó szerint állja a sarat, hiszen az igazán csúszós felületeken is teljeskörű tapadást biztosított. Emellett amit még igazán megemlítenék, az a midsole formája: az egész talpat a hegyek és a lecsiszolt gyémántok kombinálása ihlette, és talán pont emiatt mondhatjuk el a cipőről, hogy megérdemli a sneaker jelzőt, hiszen ránézésre is olyan design ötvözi ezt a sziluettet, ami más világmárkákkal is felveszi a versenyt. De hogy még mindig a talpszerkezetről beszéljek, maga a talpbetét is teljes mértékben puha és maximálisan kényelmes, bátran mondhatom el, hogy felér a piacvezető futócipők talpbetétjeivel.

Columbia Facet 30 - a nagy túra sneaker teszt Dobogókőn

Ami még igazán különleges jellemzője a Facet termékcsaládnak, hogy a Columbia itt elengedte a szokásos barna/zöld/szürke „túracipős” színállásokat, és bátran mentek rá az igazán élénk színekre – a tesztelt fekete és fehér színállások mellett kék, narancs, lila, rózsaszín és piros színekben is kapható.

Dobogókő – Lukács-árok – Rám-szakadék – Dobogókő

A tesztelés során olyan útvonalat akartunk bemutatni, ami könnyen megközelíthető Budapestről és izgalmasabb is egy egyszerű erdei sétánál. A Dobogókő a Dunakanyar egyik legnépszerűbb látványossága, a hozzá tartozó Lukács-árok és Rám-szakadék pedig közkedvelt és érdekes túraútvonalak. A Rám-szakadék nagy része egy szurdokvölgyben halad, ahol a sziklás, sáros patakmederben létrák és korlátok segítségével lehet felmászni. Bár figyelni kell a lábad elé és a kapaszkodásra, de inkább izgalmas, mint veszélyes. Egyvalamire figyelj, hogy a szűk helyeken néha kialakuló “forgalmi torlódások” miatt lentről, Dömös felől felfelé Dobogókő irányába “egyirányú” az útvonal.

A Rám-szakadékot általában körtúraként teszik meg a kirándulók: Dömös felől felfelé a Rám-szakadékban és vagy rögtön az elágazásnál visszafordulsz a Lukács-árkon keresztül, vagy még felkaptatsz Dobogókőre és úgy vissza. Vagy kezdheted ugyanezt a körtúrát Dobogókőről, de arra figyelj, hogy itt is a Lukács-árokban menj le és a Rám-szakadékban pedig fel.

Columbia Facet 30 - a nagy túra sneaker teszt Dobogókőn

Vélemények a túra után: Hogyan teljesített a Columbia Facet 30?

Ahogy illett, a Dobogókő tetején helyben UNDS-eltük mindkét cipőt, és nekivágtunk a túrának. Mint minden más cipőnél, az első néhány lépés a betörés fázisa volt, de a puha hálós felsőrész miatt ez is inkább csak a talp bejáratása volt – utána maximális kényelem következett. A hihetetlen könnyű középtalp nagyon jól párnázott és komfortos viseletet biztosít több km után is, az Omni Grip gumi talpborítás pedig a legkülönfélébb felületeken is optimális tapadást biztosít, legyen szó csúszós szikláról, farönkről, vagy vizes/sáros létráról.

Egy velősebb túra után mindig a cipők tisztítása a legnagyobb fájdalom. Azonban a Columbia túra sneaker esetében a már fent említett Outdry anyag nekünk kedvez: nyugodtan a csap alá rakhatod a cipőt és gyorsan átmoshatod, vagy egy nedves ruhával is végig futhatsz rajta, nem fog átázni, és a vastag hálós anyagnak köszönhetően alapból nem is tud igazán makacs szennyeződéseket összegyűjteni a cipő.

Összességében én mindenkinek ajánlom a Columbia Facet 30 túra sneakert, akár rövidebb, akár hosszabb kirándulásokról/túrákról van szó.

Columbia Facet 30 - a nagy túra sneaker teszt Dobogókőn

Hol találod meg a cipőt?

A Columbia Facet 30 cipőt megtaláljátok a Columbia hivatalos weboldalán, és a Dockyard.hu webshopon és üzleteikben is.

Dávid Nagy K

So many shoes, but only two feet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×