Nike CNY – Így ünneplik ők a kínai újévet

Már megszokhattuk, hogy a Nike minden évben szebbnél szebb lépőket dob ki a kínai új év környékén. Idén ez az ünnep február 12-re esik, és a pipások nem kevesebb mint 13 sneakert adnak ki a tiszteletére. A tovább után az összes ide Nike CNY cipőt lecsekkolhatod.

A Nike az idei CNY kollekcióját 3 tematikus csoportra osztotta. Az első a robbanó tűzijátékra épül, ez a Crackle nevet kapta. A második, a Craftmanship, azaz a kézművesség fő motívuma az úgynevezett kínai csomó, amely a jó szerencse jelképe és a rossz szellemek elűzésére szolgál. A harmadik csoport tagjait a tavaszi virágzás inspirálta, a kínaiak ugyanis az új év kezdetével a tavasz közeledtét is megünneplik.

Crackle

Nike CNY Dunk Low Pro

A Firecracker Dunk Low Pro-n minden megtalálható, ami a tűzijátékokkal kapcsolatos; ’vigyázz, robbanásveszély’ felirat, tűzijáték minták stb. Ez a sneaker viszont sokkal menőbb, mint elsőnek tűnik. A legfelső réteg ugyanis 2 másikat rejt maga alatt. Az első kettő egy úgynevezett wear-away réteg, amely használat során (vagy türelmetleneknek lekaparás után) felfedi az alatta lévőt, így gyakorlatilag ez egy 3in1 cipő.

A 3 arcú Firecracker Dunk Low

Nike CNY Dunk Low Disrupt

A Disrupt a Dunkok egy kifejezetten nőknek kialakított változata, platformos talppal és eltúlzott arányokkal, amely a Nike szerint nagyon illik a nőies érzethez. (Ezzel mondjuk a nem képviselőjeként tudnék vitatkozni, de hát ízlések és pofonok…). Ez a lépő jóval visszafogottabb, mint a Crackle előbb bemutatott tagja, a tűzijátékos témára csak a sarok belső részén lévő kis minta és a nyelv utal. A sneaker egy egyedi, piros csomagolással várja a leendő tulaját. A piros a kínai kultúrában a bőség és a jó szerencse jele.

A CNY Dunk Low Disrupt ilyen szép, piros csomagolásban érkezik

Nike CNY Air Jordan V

A kollekció AJ5 tagja eredetileg egy krémszínű külsőt kapott, viszont ez alatt is megbújik egy másik, sokkal színesebb réteg is. Valahogyan ezek a színes minták is a tűzijátékokat hivatottak ábrázolni, bevallom, nekem még nem sikerült rájönnöm, pontosan hogyan.

És ti megtaláljátok, ez hogy tűzijáték?

Nike CNY Air Jordan XXXV

Az újévi Jordan 35 eredetileg fekete és piros színekben pompázik, de szerintem senkit nem fog sokként érni, hogy a legfelső réteg ebben az esetben is wear-away, egy mindenféle mintákkal teli réteget fed. Ezen kívül egy kis plusz a cipőben a reflektív fűző is.

Ez a Jordan 35 is sokkal extrább, mint elsőre tűnhet

Craftmanship

A Craftmanship kollekció alapja, mint már feljebb olvashattad, a kínai csomó. Ebbe a csoportba 5 lépő tartozik: egy Kyre 7, egy Super Rep 2, egy AirMax 2090 és egy Blazer Mid 77′, és egy Air Jordan 1 Low, amelyről kicsit később bővebben is szó fog esni. Mindegyik sneakeren megjelenik valamilyen formában ez az eredetileg piros színű, kézműves termék.

A kézművességet népszerűsítő téma első 4 tagja

Nike CNY Jordan 1 Low

A cipő színeiben ráismerhetünk az egyik legikonikusabb AJ1 colorway-re, nagy titkot valószínűleg nem árulok el, a Bred-re gondolok. Ennyire mégsem egyszerű a dolog, a nike designerei azért ennél kreatívabbak, és jó pár látványelemmel feldobták a sima piros-fekete színállást. A fekete részeken bivalyok szerepelnek, a 2021-es év ugyanis ennek az állati jegynek az éve. A piros részeken a bivaly motívuma mellett láthatóak virágok és az AJ1-eken szereplő logó. A cipő legszembetűnőbb része a piros kötél végén lógó, aranyszínű bojt, amely a lótusz gyökeret szimbolizálja.

AJ1 Bred, felturbózva

Creation

A Creation téma 5 lépője (egy Escape Run, egy Blazer Mid Rebel, es Super Rep, valamint egy  Jordan Delta) a virágok kör épül, mind színeiben, mind pedig mintáiban. Megjelennek rajtuk többek közt orchideák és pünkösdi rózsák. A virágok jó ómennek számít a kíniak szerint és szerencsét hoznak. Ezen kívül a tavasz az új élet kezdetét is jelenti.

Az újévi kollekció tavasz hangulatú lépői

Újév, de mikor is?

Azt már tudjuk, a Nike idén milyen lépőkkel készül a kínai újévre, de én például a cikk megírásáig azzal sem voltam tisztában, pontosan mikor is van ez az ünnep. A kínaiaknál ugyanis kicsit másként működik ez a dolog, mint nálunk. A Gergely-naptár szerint (amit mi is használunk) mindig egy fix időpontra esik az új év (január 1.), a kínaiak esetében viszont bonyolult számításokkal számolják ki a kezdetét. Az általuk használt naptár nem a Nap és a Föld viszonyát veszi alapul, hanem a Hold fázisaira épül, ez alapján határozzák meg az éveket. Az új év a mi naptárunkra lefordítva szinte mindig január 21. és február 21. közé esik valamikor, idén február 12-re.

A kínai naptár a hold fázisai alapján számítja az éveket

A Bivaly éve

A kínai asztrológiában, hasonlóan az általunk használthoz, 12 jegy található. Nálunk azonban egy-egy jegy nem egy hónapot, hanem egy teljes évet ölel fel. 2021 a bivaly, pontosabban a fehér fém bivaly éve. A kínaiak szerint ez az év a felelősségvállalásról, elszántságról és kitartásról fog szólni. Szerintük idén a kemény munkának sokkal nagyobb szerepe lesz a siker elérésében, mint a szerencsének. Emellett a bivaly egy nyugodt, békés állat, szerintük ez az év is a harmónia és a béke jegyében fog telni. Bár tőlem messze áll mindenféle asztrológiával kapcsolatos dolog, az utóbbiakkal én is meg tudnék barátkozni. 🙂

A 2021-es év állata, a bivaly

nojaasd

Ha valaha a cipősszekrényem közelébe kerülsz, ne lepődj meg; több sneakert és focicipőt rejt, mint magassarkút.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×