3 tipp: így vásárolj cipőt járvány idején

Az élet járvány idején sem áll le, de igencsak belassulhat. Érdemes betartani pár alapszabályt saját és mások érdekében! Van aki lisztet és löncshúst halmoz fel, és van aki úgy gondolja, hogy attól, hogy járvány van, még vehet egy új cipőt, zoknit vagy táskát. Mi is az utóbbi csapatot erősítjük, ezért a tovább után röviden összefoglaljuk, hogy mire figyelj, ha járvány idején szeretnél sneakert vásárolni.

Cseppfertőzéses járvány esetén (ilyen a koronavírus, de az influenza is) a legfontosabb megelőző intézkedés, amit mindenkinek meg kell tennie, az a ‘social distancing’. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy egy időre minimalizáld a találkozásokat más emberekkel – így csökkentve az esélyt arra, hogy megfertőződj és hogy esetleg te megfertőzz másokat.

1. Rendelj cipőt webshopból!

Ha online rendelsz cipőt (nyilván mást is), akkor azt az otthonod kényelméből és biztonságából teheted meg. Webshopos vásárlás esetén így mindössze egyetlen emberrel találkozol, a futárral – csomagautomatás átvételkor pedig például eggyel sem. Még azok az országok is, melyek a legszigorúbb boltbezárásokat rendelték el, a házhozszállításokat nem korlátozták – ezt még a karanténban lévő emberek is igénybe vehetik.

Fontos, hogy olyan webshopból rendelj, melynek hazai készlete van, mert a határok lezárásával elképzelhető, hogy a külföldről, akár a környező országokból érkező csomagok elakadnak – akár hosszabb időre vagy véglegesen.

A futárcégek ilyenkor fokozott higiéniai intézkedéseket vezetnek be, és a futártól való csomagátvétel megoldható fizikai kontaktus nélkül is (főleg, ha rendelésedet előtte kifizetted bankkártyával, mert akkor pénz sem cserél gazdát). Miután átvetted a csomagodat, a külső csomagolásból vedd ki a terméket és azt azonnal dobd ki (nyilván a megfelelő szelektív kukába 😉 Ezután moss alaposan kezet szappannal és meleg vízzel. Ezzel a lehetséges minimumra csökkentetted a fertőzés veszélyét.

Mit teszünk mi a sneakerbox.hu shopban járvány idején?

Nálunk a sneakerbox.hu shopban rendelésedet helyi, magyarországi készletünkből teljesítjük, melyet már a rendeléskor kifizethetsz bankkártyával, így átvételkor nem kell pénzezni. Raktárunkban a csomagolás során csak egészséges, influenzaszerű tüneteket nem mutató csomagoló érintheti meg a kiszállítandó árut. A csomagolás előtt kézmosás és kézfertőtlenítés történik és a csomagot gondosan lezárjuk. A GLS futárszolgálat, akik a kiszállítást végzik, részletes információkat közölt, hogy a csomagkezelés és kiszállítás során milyen higiénés szabályoknak tesznek eleget.

+1: Igyekszünk minél több érdekes cikket írni ide a blogra és videót készíteni a YouTube csatornánkra, hogy addig se unatkozz, amíg otthon kell ülnöd 😉

A webshopból rendelés és kiszállítás a legbiztonságosabb vásárlási forma járvány idején

A webshopból rendelés és kiszállítás a legbiztonságosabb vásárlási forma járvány idején

2. Kerüld a tömeget!

Ha mindenáron személyesen akarsz cipőt vásárolni, akkor is csökkentheted a fertőzésveszélyt. Nyilván nem véletlen, hogy több ország is úgy döntött, hogy az élelmiszert és az alapvető szolgáltatásokat nyújtó üzletek kivételével mindent be kell zárni – az egészen biztos, hogy nem egy járvány idejében érdemes plázázni. Ha belegondolsz, hogy hányan tapogatják meg a bejárati ajtókat, a korlátokat, a parkolóautomaták és liftek gombjait, a mozgólépcsők kapaszkodóit, a kosarak és bevásárlókocsik fogantyúit, a food courtokban a tálcákat, székeket, asztalokat és kihelyezett és szabadon elvehető evőeszközöket, akkor már jobban érthető, hogy miért zárja be a bevásárlóközpontokat néhány ország. Ha mindenképp üzletben akarsz vásárolni, akkor inkább a kisebb, utcáról nyíló üzleteket válaszd!

Az üzletekben kerüld a készpénzes fizetést, használj érintés nélküli kártyás vagy telefonos fizetést!

A jó hír, hogy a kézmosással (remélhetőleg járvány idején gyakrabban töltik a szappant) és az arcod (szemed, szád, orrod) nem piszkálásával itt is csökkentheted a fertőzésveszélyt. Tarts méteres távolságot az emberektől, kerüld a csoportosulásokat, és a lift helyett használd a lépcsőt!

Ha mindezek ellenére nagyon vágysz egy bevásárlóközpontba járvány idején, képzeld azt, hogy karácsony előtt vagyunk egy nappal 😀 Ez talán el tudja venni a kedvedet 😉

A bevásárlóközpontokat inkább kerüld járvány idején!

A bevásárlóközpontokat inkább kerüld járvány idején!

3. Ne tömegközlekedéssel utazz!

Egyes statisztikák szerint a tömegközlekedéssel utazóknak hatszor akkora esélyük van megfertőződni. Ezért ha teheted, kerüld a tömegközlekedést: menj autóval vagy gyalog, biciklivel. Ha buszoznod, villamosoznod kell, akkor csak minimálisan használd a kapaszkodókat és az utazás végeztével moss kezet vagy használj alkoholos kézfertőtlenítőt. A maszk viselése egészséges emberek számára indokolatlan, inkább a köhögő, tüsszögő embereknek kell használniuk, hogy ne terjesszék a kórokozókat. Ha tüsszentened, köhögnöd kell, akkor ne tenyérbe, hanem könyökhajlatba tedd!

A tömegközlekedési eszközökön elővigyázatosan utazz!

A tömegközlekedési eszközökön elővigyázatosan utazz!

Összefoglalva: teendők járvány esetén

A ‘social distanting’ és a fenti higiénés szabályok nem azért vannak, mert „zombiapokalipszis” van és „mind meghalunk”. Azért kell változtatni a berögzült viselkedési szokásainkon, mert a koronavírus várhatóan sok embert meg fog fertőzni Magyarországon is. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy minél jobban csökkentjük a járvány terjedési sebességét, hogy az egészségügyi rendszer ne kapjon sokkszerű terhelést, és akik éppen betegek, azok megkapják a szükséges ellátást. Ez egyébként egy „sima” influenzajárvány esetén is megfontolandó, hát még egy ilyen, több és súlyosabb szövődményt okozó vírus esetén, mint a COVID-19.

Ennek egyik eszköze lehet az online vásárlás a sok más egyéb szabály és intézkedés betartása mellett.

Social distanting + elővigyázatosság = W

Social distanting + elővigyázatosság = W

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×