50 éves az adidas Superstar!

Ha azt mondom, adidas Superstar, biztosan neked is azonnal megjelenik a lelki szemeid előtt a híres vastag gumiorr, a „shell toe”. Vagy az oldalán nagy öltésekkel átvarrott talp a jellegzetes mintázattal. A tömzsi forma, „természetesen” a fehér alapon három fekete csík, mellette az arany SUPERSTAR felirat. A modell idén már 50 éves! Lássuk a sztorikat és a kollabokat az elmúlt 5 évtizedből és hogy milyen kampánnyal készült a háromcsíkos márka erre a neves évfordulóra!

Nézd meg videónkat!

Először volt a Pro Model és a Supergrip

A Superstar a Jordan és az Air Force cipőkhöz hasonlóan szintén a kosárlabdának köszönheti a gyökereit – mindezt egy bő évtizeddel a pipás márka modelljei előtt! Az adidas a hatvanas évek közepén rukkolt ki magas szárú, teljesen bőr felsőrésszel rendelkező Pro Modellel. Ez az első dedikáltan kosárlabdázásra szánt cipőjük volt. A másik előd pedig az alacsony szárú Supergrip volt – ez kifejezetten hasonlított a ma ismert sziluettre, ezen jelent meg a jellegzetes „shelltoe” gumiorr is. A Superstar modell pedig a legjobb tulajdonságaikat egyesítve 1969 végén debütált. Ezeken a modelleken még hiába kerested volna a jellegzetes „háromlevelű” logót, hiszen az csak 1972-ben készült el.

Az eredeti adidas Pro Model (vagy Promodel) a hatvanas évekből

Az eredeti adidas Pro Model (vagy Promodel) a hatvanas évekből

adidas Supergrip

adidas Supergrip

A Superstar cipő meghódítja Bronx utcáit

A Superstar II 1976-ban jelent meg és mint kosaras cipő nagyon népszerű volt, de az utcákat az 1980-as években hódította meg. Mégpedig New York utcáit, ahol a szárba szökkenő hiphop kultúra és a b-boyok felfedezték maguknak a Superstart, mely onnantól inkább számított utcai, mint kosaras cipőnek. Valószínűleg szerepe lehetett ebben, hogy egy „egzotikus” európai cipő volt. Egy még egzotikusabb infó, hogy az akkori adidas cipők – így a Superstarok – jó részét itt Magyarországon és Csehszlovákiában gyártották.

Bronx, 80-as évek, Superstar, Fat Laces (Fotó: Jamel Shabazz)

Bronx, 80-as évek, Superstar, Fat Laces (Fotó: Jamel Shabazz)

Bronx, 80-as évek, Superstar, Fat Laces (Fotó: Jamel Shabazz)

Két szupersztár: Run D.M.C. és az adidas Superstar

A Run-D.M.C. neve elválaszthatatlanul összeforrott a Superstarral. A 80-as években befutott srácokat gyakorlatilag csak ebben a cipőben lehetett látni – vagy a nagyon vastag „fat lace” fűzővel, vagy épp fűző nélkül (ez volt a felon sneaker, ami a „börtönviseletet” utánozta). A trió 1986-os My adidas száma is egyfajta válasz volt arra a kampányra, amivel a fiatalokat próbálták eltéríteni a börtönstílus majmolásától.

Run-D.M.C. - Nevük összeforrott az adidas Superstar cipővel

Run-D.M.C. – Nevük összeforrott az adidas Superstar cipővel

Manapság a „szponzorált tartalom” és a „termékelhelyezés” korában szinte hihetetlen, de a My adidas számukat nem pénzért, hanem a sneakermodell iránti szeretetük miatt készítették. Azért 86 júliusában, a Madison Square Garden-ben tartott koncertjükön már biztos az is a fejükben volt, hogy az adidas képviselője is jelen van, amikor felszólították a közönséget, hogy vegyék kézbe és mutassák fel az adidas cipőiket.

Az eredmény után nem lehetett kérdéses, hogy létrejön az egymillió dolláros szponzori szerződés. Nem mellesleg ezzel utat nyitottak a zene- és a sneaker ipar összefonódásának. Ha tehát nincs a Run D.M.C. és a Superstar, akkor lehet, hogy ma nincs Kanye és a Yeezy, Pharrell és az NMD Hu… vagy akár Travis és Jordan cipői…

Madison Square Garden - Superstarok a kezekben

Madison Square Garden – Superstarok a kezekben

Street és fashion

Később további utcai szubkultúrák fedezték fel maguknak: a kilencvenes években például a deszkások, hiszen cipő tartós gumiorrát mintha csak kickflipek elhúzására találták volna ki, de a jól bélelt felsőrész is megfelelően védett a deszkázás közben. Akkoriban egy deszkást a deszkája nélkül is fel tudtál ismerni, ha le simára volt smirglizve a shelltoe és le voltak szakadva a csíkok a Superstar oldaláról.

A divatikon

A kilencvenes években a divatipar is felfedezte magának a Superstar modell gazdag örökségét. Madonna is lépett fel benne, de divatbemutatók kifutóin is feltűnt. És persze szinte az összes neves tervező és neves streetwear márka is kollaborált a modell kapcsán. Volt egy BAPE x UNDFTD x adidas hármas collabHender Scheme prémium bőr változat és ott volt Pharrell Williams Supercolor és a Superstar „ötven árnyalata”, vagy egy frissebb együttműködés a high fashion világából a Prada-val. De ez csak ízelítő a több százféle színállás és változat közül, amik közül sokakat mi is bemutattunk a blogon!

bape-undftd-adidas-originals-camouflage-superstar-05

BAPE X UNDEFEATED X Adidas #5

Maga az adidas is megünnepelte már néhányszor a modell évfordulóit, például volt ott volt a 35-ik, de adtak már ki Run-D.M.C. változatot is.

kívül-belül Run DMC

Saját Superstar sztorijaink

Vannak saját Superstar sztorijaink is: a snekaerbox.hu csapatában Bálint a legnagyobb rajongó, a blogra ő is írta a legtöbb cikket Superstar témában. 2016-ban technikai vezetőként elkísérte a magyar olimpiai csapatot a riói olimpiára, ebből az alkalomból kapta barátnőjétől ezt a DKC custom Superstart a nemzeti trikolórral és a Rio 2016 felirattal! De nem ez volt az első custom Supistar a csapat háza táján: 2013-ban, még a legelső KRG-re készítettünk egyet Ágóval. Itt a tematikát egy animációs filmjének karakterei adták. De teszteltük már a Soundon egy YouTube videóban is – és jól vizsgázott az éjjeli viharban és sárban is, 12 pontot szerzett a 15-ből 🙂

adidas_superstar_kbalint_rio_olypics_dentkickscustom

adidas Superstar Rio Olympics by Dent Kicks Custom

sneakerbox.hu custom Superstar

sneakerbox.hu custom Superstar

Change is a team sport

Az adidas kampányának fő eleme az a reklámfilm, amibe az összes szupersztárjukat összegyűjtötték – többek között Ninja, Pharrell Williamns, Pogba, Nigo, Jonah Hill, Kerwin Frost, és még sokan mások is feltűnnek a videóban. Amellett, hogy maga a Superstar 50 éves és hogy erre alapozták a megjelenést, fő mottójuk a „Change Is a Team Sport”. A kampány mondanivalója, hogy mindannyian elérhetjük a céljainkat, de összefogva/csapatban még nagyobb dolgokat érhetünk el. Hiszen az idősebb generáció tudása és tapasztalata a fiatalabb generáció lelkesedésével ötvözve felülmúlhatatlan. A Superstar cipőket a legtöbb magyarországi adidas cipőket árusító üzletben és webshopban megtalálod, így a sneakerbox.hu shopban is!

https://youtu.be/DpR50O1nGNs

Outfitek Superstarral

Superstar cipővel a lehető „legódzsíbb” outfit egy fekete, háromcsíkos melegítő és egy jó kis adidas Crew zokni. Nem kell leragadni a fekete vagy fehér színállásnál, egy csomó színes adidas zokni is van választékban!

adidas crew zokni - a színes is menő!

adidas crew zokni – a színes is menő!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×