Sneakerek és a 3×3-as női magyar válogatott – interjú Doktor Annával

Az elmúlt héten volt szerencsém résztvenni a World Urban Games nevű sport fesztiválon, amelyen a különböző utcai sportokból kinőtt, mára már akár olimpia sportágak szerepeltek. Ezek közé tartozik a BMX vagy épp a break tánc is, de ne feledkezzünk meg a 3×3-as kosárlabdáról sem. A női magyar válogatott csapatunk júniusban hatalmas sikert ért el Amszterdamban, amikoris második helyen végeztek a világbajnokságon. Most az U23-as csapatunk a világ 12 legjobbja között mérhette össze tudását a többiekkel. Ezen keretek közt beszélgethettem Doktor Annával a World Urban Games szereplésről, arról hogy milyen érzés válogatottnak lenni és persze a sneakerekről. Olvasd el az interjút, akkor katt a továbbra!

3×3-as női magyar válogatott interjú

A World Urban Games egy három napos rendezvénysorozat, amelyben a különböző utcai sportok képviseltetik megukat. Ezek közül kettő mára olimpiai sportággá nőtte ki magát. Ilyen sport a 3×3-as kosárlabda is a maga intenzív játékával, ahol a magyar válogatott, mind férfi és női kategóriában is képviselteti magát minden világversenyen. Az U23-as keret tagjai Benke Sára, Doktor Anna, Jáhni Zsófia és Kováts Gabriella. A lányok nagyon szép szerepléssel és végig küzdve végül a 6. helyen zártak a WUG-on. A csapatból Doktor Annával készítettünk interjút- természetesen a sneakerekről is beszélgettünk.

Milyen érzés a hazátokat képviselni, mint magyar válogatott? Ráadásul olyan környezetben, mint a World Urban Games, otthon?

Fantasztikus érzés a magyar válogatott mezében játszani, főleg hazai közönség előtt, ahol tudom, hogy ott ülnek a barátok, család és rengeteg sportbarát. A hangulat, amit itthon kapunk, lenyűgöző. A speakerek nagyon jó munkát végeztek, végig hallottuk a szurkolást. A WUG pedig egy egészen különleges rendezvény volt. Gyakorlatilag egy sportfesztivál, ahol a zene és az extrém utcai sportok rendkívüli hangulatot teremtettek. Alig várom a következő WUG-ot!

3×3-as női magyar válogatott interjú

A lányok sajnos az elődöntőbe már nem jutottak be, ugyanis az egyenes kieséses szakaszban (azoktól a franciáktól, akik végül döntőztek) kikaptak, így számukra véget ért a szereplés vasárnap délelőtt.

Mit gondolsz mi lehetett az oka, hogy így alakult a meccs? Az eredményt látva elég szoros mérkőzés volt. Min lehetett volna esetleg javítani? Hogy látod az egész meccset így utólag?

A francia válogatott egy nagyon jó felépítésű, fizikális csapat. Tudtuk, hogy a jó védekezésen sok múlik, úgy érzem, hogy ezt sikerült is megvalósítanunk. 13 ponton tartottuk azt a francia csapatot, akik szinte az összes meccsüket a 21 pont elérésével nyerték meg. Amin van még mit fejlesztenünk, az a támadójáték. A 10 dobott pontunk nagyon kevés, nem voltak külső dobásaink. Nem ez a meccs fáj a legjobban, hanem a kínaiak elleni vereség. Sajnos ott többet hibáztunk védekezésben, azon ment el a meccs, pedig nyerhető lett volna.

3x3-as női magyar válogatott interjú

3×3-as női magyar válogatott interjú

A 3×3-as bajnokságot végül az oroszok nyerték 16-13-ra a franciák ellen. Természetesen nem csak az eredmények voltak a fontosak a WUG-on, hanem rengeteg menő sneakert láthattunk. Ez igaz úgy a játékosokra, mint a nézőkre is. Anna is azok közé tartozik, akiknek nem mindegy, hogy milyen lépő van a lábán játék közben.

Mik azok a szempontok, ami alapján te megnézel és esetleg végül meg is veszel egy cipőt, akár a pályára, akár azon kívülre?

Elsősorban a kinézet. Nekem nagyon fontos, hogy jól nézzen ki. Ez alapján próbálom fel az adott cipőt, utána már csak a kényelem számít. A pályára viszont nem elég, ha szimplán kényelmes, más szempontokat is figyelembe kell vennem. A bokáim sokszor sérültek, így bokavédőre vagyok kényszerülve. Olyan kosárcipőt szoktam választani, amibe belefér a bokavédő. Mostanában nehezebben találok megfelelő világos cipőt, (általában fehér vagy világos cipőm van) mert divattá vált a nyelv nélküli cipők gyártása, ezekbe pedig sajnos nem fér bele a bokavédőm.

3x3-as női magyar válogatott interjú

3×3-as női magyar válogatott interjú

Egy sportolónak hatalmas megterhelés éri a lábát minden egyes meccsen. Ez akkor különösen igaz, ha valaki olyan intenzív sportot űz, mint a 3×3-as kosárlabda.

Melyik az a cipő, ami a kedvencednek mondható és a legszívesebben lépsz benne pályára?

A jelenlegi cipőm egy adidas Pro Bounce 2018 Low, világosszürke arany adidas jellel. Ennek a cipőnek a nyelve nagyon jó, tökéletesen belemegy a bokavédőm. Alapvetően azonban a Nike cipőket szeretem, sok Lebron cipőm volt, de az abszolút kedvenc az egy régebbi Curry cipő, talán az volt az első kollaborációja Curry-nek az Under Armour-ral. Nincsen egy adott márka vagy stílus, amihez ragaszkodnék. Talán egyedül a szín. Jobban érzem magamat a pályán, ha világos cipőben vagyok.

3×3-as női magyar válogatott interjú

A kosárpálya mellett természetesen az sem mindegy, hogy valaki miben lép utcára. Nem csak a stílus, hanem a kényelem is fontos. Vigyázni kell az izületekre és le kell venni a terhelést a lábunkról az utcán is, hogy teljesen regeneráltan tudjunk neki lendülni egy-egy meccsnek.

Van olyan kedvenc cipőd, amit az utcán szeretsz hordani? Vagy csak az számít, hogy passzoljon a szettedhez?

Utcai cipőkben általában Nike és Adidas cipőket váltogatva hordom. A kedvenc utcai cipőm a Nike Air Huarache Run. Imádom, hogy csak egy mozdulattal fel lehet venni és már rohanni tovább. Nagy kedvencem még a Nike Air Force, amelyek gyönyörűek és nagyon kényelmesek is. Természetesen az is fontos, hogy menjen a szettemhez, de ezzel nem szokott gondom lenni, azért van egy pár cipőm.. 🙂

A képekért köszönet a World Urban Games fotósainak. Annának pedig, hogy rendelkezésünkre állt az interjúhoz és további sok sikert a magyar válogatott kosarasainak! 🙂

aladeen

A kosárcipők az egyik szenvedélyem a dj-zés és a kosárlabdázás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×