Mit ér az „OFF-WHITE” swoosh nélkül?

Az Off-White az elmúlt években nagy port kavart a divat világában. A legnagyobb dobásuk talán a sárga industrial belt és a Nike-val közös The Ten kollekció volt. Természetesen kinek a pap, kinek a paplan, de szerintem a következő cikkben szereplő OW lépők mellett senkinek nincsenek megdönthetetlenül erős érvei. Ha szeretnéd látni, hogy milyen az, amikor valaki csak egy dologhoz ért, akkor katt a továbbra!

Túllőttek a célon?

Nagyon nagy divatot teremtett az Off-White a dekonstruktív stílus kimért használatával. Számtalan videó van YouTube-on arról, hogy emberek vadiúj Jordaneket darabolnak szét és rajzolnak rá filccel idézőjeleket azért, hogy a jó öreg Virgilt utánozzák. Én is kedvelem ezt a stílust, főleg a merészsége miatt, de az már nekem túl merész volt, amikor egy félkész Jordan tízszer annyiba került, mint egy új, ami meg is van varrva. Kicsit ez úgy hangozhat, mintha a nagyszüleimet hallanám, de tényleg azért kéne többet fizetnem, amiben kevesebb munka van?! Hogy is van ez?🤔

Térjünk a lényegre

Na mindegy hagyjuk is, ennek a cikknek nem a The Ten a főszereplője, hanem a Virgilnek és a csapatának a próbálkozásai a sneaker piacon a Nike nélkül. Igen, van világ a The Ten-en túl is, habár nem túl fényes. Nem szeretném lelőni a poént, ezért nézzük is, hogy miről beszélek.

Low 3.0 Off Court High-Top Sneakers

Low 3.0 Off Court High-Top Sneakers

Frankeinstein megirigyelné ezt a katyvaszt

Első versenyzőnk talán a legismertebb a Converse, Air Force 1 és valami olcsó kínai cipő hasonmás. Ennek a darabnak az összeszerelési minősége csak-csak elfogadható, képzeljétek még meg is varták, meg minden. Viszont sajnos a zip tie-on kívül ráhányt még valamit a tervező csapat. Igen erről a két fekete dologról beszélek, amit az Off-White stílusosan „External Owner’s Label”-nek nevez. Vagyis a nyelven levő darabra ez van írva. A másikon pedig egy frappáns definíciója az Off-White márka névnek. A gond nem is ezekkel van, hanem azzal, hogy konkrétan egy öltéssel vannak rádobva ezek a cetlik. Talán azért, mert annyira trash, hogy a tervező sem vette komolyan? Inkább úgy döntött, hogy biztos, ami biztos alapon könnyen meg lehessen tőle szabadulni, rá sem varrják majd. Ötletnek nem rossz, de a szemem erősen könnybe lábad a látványtól. És a talpáról még nem is beszéltünk…

Grey Moto Wrap High-Top Sneakers

Grey Moto Wrap High-Top Sneakers

Hogyan rontsunk el egy kreatívnak induló designt?

A következő alany ez a khaki színű magasszárú lépő. Természetesen ez is meg van varrva, habár a lehető legolcsóbb anyagból. Érdekes dolog, hogy a Filling Pieces fele ennyiért prémium olasz bőrből, kézzel összedobott cipőket kínál, de az OW-nál meg kell elégedni egy olcsó gyöngyvászonnal. Na nembaj lendüljünk ezen túl, igazából egy bolt kirakatában egész pofásan mutathat. Ötletes ez a kartondobozokról ismert infografika. A sziluett is egész szép. Ha szemből nézzük, akkor láthatunk egy varrást középen. Ennek sokkal több szerepe van, mint elsőre gondolnánk. Ettől kifelé dolgoztak a tervezők a cipőn, de innen befelé konkrétan nem fektettek sok energiát a designba, csak összekötötték a vonalakat és ennyi. A cipő belső oldalán tulajdonképpen semmi nincs. Sem egy felirat, sem egy apró logo. Semmi. Elég érdekes megközelítés, de hát biztosan úgy voltak vele, hogy „a kirakatba’ uccse láccik”.

Mi az a belső oldal?🤔

Mi az a belső oldal?🤔

Menjünk biztosra!

A most bemutatott négy cipő közül talán a most következő legerősebb láncszem. Nem is kockáztattak sokat, tulajdonképpen összeszedték az elmúlt tíz év jobb gag-jeit és lenyomják a vásárlók torkán újra csomagolva. Erősen hasonlít egy 2010-es, Vans, DC, vagy Cons deszkás cipő sziluettjéhez, ami kezdésnek nem rossz. Az anyagválasztás se rossz, nem jó, de legalább bőr. A talpon körbefut egy Off-White feliratokkal díszített csík. Hol is láttam ilyet?🤔Ahh megvan: Undefeated Nike Air Max 97. Kötelező „shoelace” felirat, Off-White logo és mártott cipőfűzők. 20k-ért kéne. De 130-ért nem.

Skate Sneakers

Skate Sneakers

Ez egy fufu?

És akkor most játszunk egy játékot. Beszúrok a bekezdés alá egy képet és, ha eltaláljátok a kép alapján a márkát, akkor igen értékes nyeremények gazdái lehettek.

Mi ez???

Mi ez???

A nyereményeket természetesen nem gondoltam komolyan, hiszen ez egy Off-White sneakerekről szóló cikk, de abban talán egyetértünk, hogy semmi nem utal arra, hogy ez egy OW lenne, de még arra sem, hogy valami luxus lépő. Ez egy Deichmanos cipő némi brandinggel. Ennél többet nem tudok róla beszélni. Öszintén várom a kommenteket azoktól, akik ebben az árkategóriában nem tudnak elképzeléni ennél jobb cipőt, vagy azoktól, akiknek ez egy álomcipő lenne.

Ennyit a brandingről - kreatív nemde!?

Ennyit a brandingről – kreatív nemde!?

Off-White féle bukás

Van egy olyan érzet a dolog mögött, hogy az OW tulajdonképpen dolgok szétdarabolásán és indokolatlan helyekre helyezett feliratok és industrial belt darabok elhelyezésén kívül nem sok mindenhez ért. Nézzük példaképp a Balenciagat, tudom, hogy nagyon megoszlanak a vélemények, van aki imádja a triple S-t, van aki nem. Ugyanez elmondható a Speed Trainerről is, de azokról legalább elmondható, hogy szép, vagy éppen az, hogy borzasztóan ronda. Vagyis valamilyenek. Nem így az Off-White háza táján. Ezek azok a cipők, amik, hogyha a Deichman polcain jönnének szemben, akkor azt mondanánk, hogy a Deichman végre nem csak shitty granma cipőket csinál, de így, hogy büszkén hordják magukon az OW logót, így inkább fájnak, minthogy az elmegy kategóriába soroljam őket, nem beszélve az árukról. És mégis megveszik őket az emberek, csak azért mert „Off-White”. Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy az Off-White collabok hype hulláma viszi ezeket a cuccokat a hátán, de enélkül értéktelkenül elsülyednének, igen hamar.

Hogy látja ezt az OW?

A rövid válasz az, hogy sehogy ugyanis ezeket a cipőket rengeteg ember megveszi és büszkén hordja, ugyanis az Off-White pár év alatt iszonyatosan nagy hírnévre tett szert.

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy ki mit gondol ezekről a cipőkről, úgyhogy várom a kommenteket. 😀 Írjatok bátran!

A cikket a Highsnobiety gyűjtése ihlette.

RLND

Az vagy, amit viselsz és azt viselsz, ami vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×