David Bowie x Vans – Ikonok találkozása

David Bowie munkássága sokakat sok különböző területen inspirálhatott. Az ikon igazi polihisztor volt, bizonyítja hogy a művészetek több terültén is helyt tudott állni. A három éve elhunyt zenész előtt most a szintén sokak kedvencének számító Vans kíván tisztelegni. A tovább után mutatjuk a Bowie által ihletett darabokat.

David Bowie, „a pop kaméleonja”

David Bowie mondhatjuk, hogy a modern kor egyik legnagyobb polihisztoraként is bekerülhetne a történelemkönyvekbe. Zenészként, színészként, festőként, divatdiktátorként és igazi átalakulóművészként méltán érdemelte ki a pop kaméleonja címet. A 2016-ban, 69 éves korában elhunyt zseni popkultúrára tett hatása szinte felmérhetetlen.

Majd öt évtizedet felölelő pályafutása során 29 stúdióalbumot adott ki, munkásságát 6 Grammy díjjal ismerték el és a Rock and Roll Hírességek Csarnokában is helyet kapott.  Az avantgárd és excentrikus művész igazi ikon, így máig inspirálja a zenészeket és tervezőket egyaránt. A Led Zeppelin-nek dedikált kollekció után a Vans Bowie előtt kíván tisztelegni, így zenei korszakaiból inspirációt nyerve, egész karrierjét felölelve legnépszerűbb modelljeit gondolta újra.

Era

Az Era inspirációforrása kétségkívül David Bowie 1969-ben megjelent önálló albumának borítója volt. A cipő színeiben és mintájában is megidézi a lemezt, világos türkizes árnyalatú alapon mérnöki pontossággal elhelyezett kék pöttyök díszítik. Akinek pedig nem lenne elég egyértelmű, hogy melyik korszakra utal a modell, annak ezt a középtalpon elhelyezett „Space” és „Odditly” felíratok teszik egyértelművé. Az pedig, hogy a kollekciót ez a darab nyitja senkit sem lephet meg, hiszen Bowie-t a Space Odditly című dal indította el a világhírnév felé.

Space Odditly - 1969

Space Odditly – 1969

Slip-On 47V DX

A zenész ’71-ben kiadott albumjának borítóját szintén egy ikon, a legendás német színésznő Marlene Dietrich fotója inspirálta. A Vans 47 V DX slip-onja kollekcióba tett darabja színeiben és mintázatában is megidézi a Hunky Dory lemezre tett fotót. Az élénk sárga panelek Bowie borítón viselt hajviseletét, a kockás szőrme anyag pedig az általa hordott bundát hivatott jelképezni. Extra részletek, hogy a cipő feliratozásához az albumborítón is látható betűtípust használták, sőt  a lábbeli belső részén Bowie ezen a képen látható igazán kék szemének árnyalata is visszaköszön ránk.

Hunky Dory - 1971

Hunky Dory – 1971

Old Skool

Amikor két legenda találkozik, azaz  Bowie legismertebb képe a Vans legnépszerűbb modelljének adja az inspirációt. Minden bizonnyal a zenészről készült képek közül az 1973-ban megjelent Aladdin Sane borítójával a legkönnyebb őt azonosítani. Azonban a fotón nem Bowie, hanem egy alternatív személyisége, azaz Ziggy Stardust alterego jelenik meg. Az ikonikus kék-piros smink a bőrből készült Old Skool mintázatát adja, valamint a sarkán található felírat is ebben a két árnyalatban teszi egésszé a sneakert.

Aladdin Sane - 1973

Aladdin Sane – 1973

Sk8-Hi

A Diamond Dogs albumhoz George Orwell 1984 című regénye valamint Bowie egy poszt-apokaliptikus musicaljének képzete adta az ötletet, ennek borítójából merítettek a Sk8-Hi új designjához. Az ikonikus fekete-fehér kockás minta hangulatában tökéletesen passzol az ihletforrásként használt fotóhoz, az inspirációt egyértelműsítve pedig itt is megjelenik a borítón látható betűtípus és villámminta is.

Diamond Dogs - 1974

Diamond Dogs – 1974

Sk8-Hi Platform 2.0

Szintén a Ziggy Stardust korszaknak kíván emléket állítani a Sk8-Hi Platform modellje. A The Spiders from Mars nevű formációban 1970 és 1976 között Bowie mellett az évtizedet meghatározó zenészek léptek együtt színpadra. A Sk8-Hi Platform 2.0 lakkbőr felsőrésze az albumborító tűzpiros árnyalatában tündököl a platform feketéje pedig a borítón megjelenő pókot hivatott szimbolizálni.

The Spiders from Mars

The Spiders from Mars

Classic Slip-On

Bowie karrierjét lezárólag 2016 januárjában halála előtt pár hónappal jelent meg utolsó albuma, mely a „Blackstar” címet kapta. A kollekció utolsó modelljéhez is ebből a hét dalt tartalmazó lemezből és annak címadó dalából merítették az ihletet. A Slip On elején az albumborítón is látható fényes csillagminta jelenik meg, valamint a középtalpon is visszaköszönnek a borító részletei, mindez természetesen all black köntösbe bújtatva.

Blackstar - 2016

Blackstar – 2016

A hat modellből álló limitált kollekció pedig április 5-étől elérhető, elsőként IDE kattintva a Vans hivatalos webshopjáról vásárolhatjátok meg.

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×