Bemutatták a 2019-es női VB Nike mezeit

A női labdarúgás egyre “elfogadottabb”, és egyre nagyobb teret hódít meg magának, azonban még mindig nem kap elegendő figyelmet. A női foci népszerűsítésének érdekében a Nike párizsi eseményén bemutatta a 2019-es női foci világbajnokság új mezeit, amelyet kifejezetten a sportág női képviselőire terveztek. A mezek sok technikai újdonságot tartalmaznak, erről részletesebben a tovább után olvashattok 🙂

Ezt a cikket Noémi még blogger padawanként írta, és ezzel a cikkel is gyűjtötte a kilométereket, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

Jó munkához idő kell

A Nike új mezei nem kevesebb, mint 3 évnyi tesztelés eredményei. A Nike Sport Research Lab kutatólaboratóriumban rengeteget kísérleteztek, hogy megalkossák a tökéletes focimezt, többek közt 4D szkenneléssel és mozgásfelvétellel. Készítettek egy „hőtérképet” is a sportolókról, különösen azokra a területekre összpontosítva, ahol testünk hajlamosabb izzadásra, ennek alapján szellőző zónákat hoztak létre a mezeken.

Női focimez, újrahasznosított palackokból

Női focimez, újrahasznosított palackokból

Csak környezettudatosan

Az új mezek tervezésénél a funkcionalitás mellett a fenntarthatóság is fontos szerepet kapott. A sportszergyártó cég erre több módszert is kidolgozott, például a növényi alapú festéket, vagy az úgynevezett Flyleather anyagot, amely 50%-ban tartalmaz újrahasznosított valódi bőrt. A márka futball felszereléseit újrahasznosított palackok felhasználásával készíti, 2010 óta több mint 6 milliárdnyi palackot használtak ezek gyártásához.

Nőkre specializálva

A sportág női képviselőjeként mondhatom, hogy nagyon nehéz számunkra megfelelő mezt találni. A kifejezetten nőknek készült focimezek nagy részét én egyáltalán nem kedvelem, egy részüket nem is találom sportolásra alkalmasnak. A gyártók sokszor próbálják feminimmé tenni őket, de túlzásba esnek. A felsők nyaka túl mélyen dekoltált (minek egyáltalán dekoltázs egy focimezre?), az ujjuk túl rövid, gyakran túl feszesek, így a női csapatok is gyakran „férfi” mezben lépnek pályára.

A Nike emiatt több ország profi női labdarúgóival tárgyalt a mezek tervezése előtt, hogy első kézből nyerhessenek információt. Tőlük megtudták például, hogy a nők jobban kedvelik a V-nyakú, de nem túl mély kivágást. A megkérdezett focisták válaszai alapján az ujjnak sem szükséges túl rövidnek lennie ahhoz, hogy a mez elég nőies legyen.

Az angol és a brazil válogatott ebben fog pályára lépni

Az angol és a brazil válogatott ebben fog pályára lépni

Néha a méret a lényeg

A tervezés után felmérték, hogy milyen méretű mezben szeretnek a játékosok játszani. A felmérésből kiderült, hogy a női futballisták a felsőből eggyel nagyobb, míg a nadrágból egy számmal kisebb méretet szeretnek hordani, mint amekkora a méreteik alapján indokolt lenne.

“Férfi labdarúgóink kedvelik a nagyon testhezálló, esetleg szűk felsőket; azt mondják, így szuperhősként érezhetik magukat benne” – mondja a márka női labdarúgásért felelős igazgatója, Cassie Looker. “A nők ellenben nem szeretik a túl szűk mezeket, ezt számításba vettük a számukra készített mezek tervezésénél.”

A felső mellett a nadrágot is megreformálták. Az alsók megalkotásánál figyeltek, hogy az megfelelően illeszkedjen a nők négyfejű-, illetve combhajlító izmaira. A nadrágok stílusilag a márka egyik régebbi, népszerű futónadrág modelljére, a Nike Tempora hajaznak. A Tempo alapja eredetileg egy 2003-as focigatya, amely a comb oldalán rövidebb, felfelé ível, elöl és hátul pedig hosszabb.

Női foci világbajnokság Nike mezei

Női foci világbajnokság Nike mezei

A női foci népszerűsítése

A Nike Párizsban rendezett divatbemutatóján 14 ország 40 képviselője mutatta be a jövő évi, Franciaországban rendezett női VB mezeit. A  cég itt bejelentette azt is, hogy partnerséget kötött az UEFA Női Bajnokok Ligájával, és ezentúl 3 évig ők biztosítják majd a labdákat a mérkőzéseken. A sportszergyártó ezen kívül támogatja az UEFA Together #weplaystrong kezdeményezését, amelynek célja, hogy öt éven belül Európa vezető női csapatsportjává tegye a futballt, amely reményeim szerint be is következik majd 🙂

A képek forrása a Nike news volt.

nojaasd

Ha valaha a cipősszekrényem közelébe kerülsz, ne lepődj meg; több sneakert és focicipőt rejt, mint magassarkút.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×
Inkább a shopban keresnél? Akkor kattints ide!