#10yearchallenge a sneakervilágból

Nem egyszerű feladat észben tartani, hogy mi is volt pontosan 10 évvel ezelőtt. Sokszor egy-egy fontosabb, személyes élmény is könnyen kiesik, nem, hogy a sneakervilág történései. Mert bizony akármennyire is közelinek érződik, 2009 sajnos nem most volt. Ezzel a cikkünkkel mi is beálltunk a sorba, és egy #10yearchallenge keretein belül összeszedtük, hogy mi volt tíz éve, és mi történt azóta szeretett cipőinkkel.

„Régen minden jobb volt!” – tartja a mondás, de vajon igaz ez a cipők világára is? Nos, a helyes válasz inkább az, hogy minden más volt. Mint minden korszaknak, ennek is megvoltak a maga ikonjai és szégyenei, melyekre visszagondolva csak az arcunkat tudjuk temetni a tenyerünkbe. A legnagyobb változást viszont nem egy-egy modellnél vagy márkánál kell keresni, sokkal inkább a sneakereket körülvevő figyelmen. Ha ezt helyezzük középpontba, észre lehet venni, hogy sokkal kevésbé számított státuszszimbólumnak egy-egy limitált darab, és a közösségi média hiánya miatta a gyártók és az őket pártoló hírességek nem tudták ilyen hatékonyan sugallni az emberek felé ezeknek a cipőknek az értékét.

Nike Air Yeezy

Talán pofátlanság is így egyből beleugrani a mélyvízbe, de nem mehetünk el szó nélkül a Kanye West által felépített Yeezy brand első modellje mellett. Az első Air Yeezy tíz évvel ezelőtt került a boltok polcaira, nagyon limitált darabszámban. Azóta rengeteg minden változott, időközben Kanye átszerződött az adidashoz, ahol a frissen megjelenő 350-es és 750-es modellek még nagyobb érdeklődést keltettek a vásárlókban. A jellemző elérhetetlenség és hype mostanra már kisebb lett a cipők körül, köszönhetően a megnövekedett gyártási darabszámoknak. Emiatt mára eljutottunk oda, hogy cw-től függően manapság szinte bárkinek lehet Yeezy-je. Ez sokaknak öröm, másoknak pedig fájdalom.

nike-air-yeezy

A Yeezy sorozat első láncszemei

Supra láz

Volt idő, amikor az emberek még nem Supreme és Off-White cuccokban villogtak az utcán, hanem Supra cipőkben, mert az volt a menő. Megjelenésük igen csak extrémnek számított. Főként a magas szárú, deszkás vonalat követték, de mára már kissé leáldozóban van a márka. Ha azt gondoljuk, hogy a cipőhamisítás csak mostanában lett elterjedt dolog, akkor bizony tévedünk, hiszen régebben rengeteg kamu Supra szelte az utcákat, amiről azért itt-ott lerítt, hogy nem teljesen a bolti verziókkal megegyezőek.

Supra shoes

A cipő jellegzetes extrém formavilága, kirívó színekben

Jordan 11 Space Jam Restock

A Jordan 11 az egyik legnépszerűbb modell a sorozatban, aminek Space Jam nevű színállása is különlegesnek számít. Az 1996-os Space Jam című animációs film főszereplője Michael Jordan, aki „meglepő” módon egy kosarast alakít, és a pályán saját 11-es modelljét viseli egy, akkor még új színállásban, amit a film címéből adódóan Space Jam-nek neveztek el. Igaz a cw OG verziója 2000-ben jelent meg, de az első restockra kilenc év után került sor, ami csak tovább növelte a színállás birtokosainak a számát.

air-jordan-11-space-jam-09-vs-16-

Jordan 11 Space Jam a 2009-es (jobb) és a 2016-os (bal) restockból

Kanye West x Louis Vuitton

Kanye, Kanye, Kanye és persze Kanye. Unalmas lehet már, hogy mindig róla van szó, jelen esetben kétszer is, de meg kell hagyni, hogy az a szintű befolyás, amit a vásárlóknál a mai napig elér, az szinte páratlan. Nem volt ez másképp a 2009-es Louis Vuitton kollabjánál sem, aminek nincs köze egyik Yeezy sorozathoz sem. Egy egyszerű együttműködés, aminek eredménye egy mai napig grálnak számító high-fashion sneaker, Jasper néven. Megjelenéskor 3 színállás jött ki, amiknek a mai ára többezer dollár.

kanye-west-louis-vuitton-jasper-gray-pink

A cipő, ami Kanye de nem Yeezy

Nektek mi maradt meg tíz évvel ezelőttről?

győző

Mostanra már inkább szenvedélyként tekintek a lépőkre, mint egyszerű hobbiként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×