10 érdekes Jordan sztori, amiről talán te sem hallottál

Jordan: egy tehetséges sportoló és egy világmárka kollabjából indult, és úttörő lett, mára pedig a divatvilág meghatározó alakjává lépett elő. Kosaras cipők, cuccok, együttműködések, sztárok, hatalmas sztorik történtek már az 1984-es megjelenés óta. A kattintás után 10 érdekes tényt olvashatsz, amikről talán te sem hallottál még.

1. Majdnem Adidas lett belőle

Akár ilyen is lehetett volna

Akár ilyen is lehetett volna

Az egyetem befejezése után Jordan az Adidashoz akart szerződni, nem a Nike-hoz, hiszen nagy rajongója volt a márkának. Állítólag közel is álltak a felek a megegyezéshez, de végül egészen máshogy alakult az élet. Erről már a Tizenkét adidas Sztori videónkban is szó esett 🙂

2. Egy büntetés turbózott a népszerűségen

Az a bizonyos kitiltott cipő

Az a bizonyos kitiltott cipő.

Az első Air Jordaneket Peter Moore tervezte, aki nem nagyon ismerhette a liga előírásait, ugyanis a Chicago Bulls színei alapján piros-feketére tervezte az első cipőt, ám az előírások szerint minden játékosnak fehér lépőt kellett viselni akkor. Jordant és a Nike-t ez nem érdekelte. A kifizetett büntetés eléggé megérte, mert ez csak dobott a népszerűségen. A sztoriról többet is olvashatsz egy korábbi cikkünkben!

3. A Nike meghaladta a korát

Elképesztő siker lett.

Elképesztő siker lett.

A ’80-as években még egyáltalán nem volt gyakori, hogy egy elismert, hatalmas brand egyetlen atlétához fűzze a nevét és kössön vele szerződést. Manapság már ez a mindennapos, a legtöbb élsportolónak megvan a maga szponzora, ám Jordan volt ebben az úttörő, na meg persze a Nike. Hatalmas kockázat volt, sok pénzt öltek bele, ráadásul a bukás veszélye is benne is lógott a levegőben.

4. Tinkler Hatfield furcsa ötletei

Egy fűnyíró adta az ötletet

Egy fűnyíró adta az ötletet.

Az egyik legismertebb cipőtervező állítólag igencsak furcsa dolgokból merített inspirációt egy-egy lépő tervezése alatt. A XI-es Jordanhez a városi legendák szerint egy fűnyíró védőburkolata adta az ötletet, így született meg a kicsit futurisztikus és furcsa külső. Jobban belegondolva, lehet benne valami.

5. Fényvisszaverő anyag

Akkoriban nagy újítás volt.

Akkoriban nagy újítás volt.

Hatfieldnek fontos szerepe volt a Jordan brand megújulásában és alakulásában, a tervezőnek remek újításai voltak a meglepő ötletek mellett. A Jordan V nyelve például fényvisszaverő anyagból készült, ami miatt kicsit rockstaros lett, még jobban kitűnt a tömegből, ráadásul az első basketball cipővé vált, ami így világított.

6. Megszületett a Jordan brand

Elképesztő siker lett belőle.

Elképesztő siker lett belőle.

1997-ben a Jordan XIII volt az első cipő, amelyet már a Jordan brand dobott a piacra, nem pedig a Nike. Hosszú és rögös út vezetett el idáig, de 10 év alatt sikerült gyakorlatilag a semmiből felépíteni egy olyan márkát, amelyet már akkor hatalmas hype övezett. Mára a legnépszerűbb márkák között van a Jordan, nemcsak kosárrajongók hordják, hanem sneakerheadek és sima utcai emberek is.

7. Miért pont szombaton jelentek meg a Jordanek mindig?

Hatalmas sor szokott lenni.

Hatalmas sor szokott lenni.

A válasz nagyon egyszerű, hogy ne lógjanak ezért az iskolából a fiatalok. Manapság azonban már nem csak egy napon jönnek ki az új megjelenések, van, amikor pénteken, de akár szerdán is, nos ilyenkor a tanárok nem igazán örülnek. Ez valószínűleg Amerikában fordult leginkább elő, de ki tudja, lehet itthon is volt olyan vérmes fiatal Jordan fan, aki ezért hagyott ki egy jó fizika órát…

8. Sneakers vagy Snakes?

Ez a kígyó adta az alapot.

Ez a kígyó adta az alapot.

A Jordan XIX alapját a fekete mamba jelentette, ami a világ egyik leghalálosabb kígyója, a fenti szójáték pedig tök jó lett volna marketing szempontból, csupán egy gond akadt. Michael Jordan félt a kígyóktól, így sajnos új szóvicc után kellett nézni a marketingeseknek.

9. Nike? Kössz nem!

Az 1984-es Olimpián még Converse cipőben kosarazott Jordan.

Az 1984-es Olimpián még Converse cipőben kosarazott Jordan.

Egy 2005-ös interjúban Jordan elárulta, hogy 1985-ös Nike szerződése előtt ő soha nem hordta a márka cipőit. Nos, utána már csak azt viselhette, reméljük nem unja meg őket.

10. Már a foci világában is Jordan

https://twitter.com/KlrsMercato_/status/1031268226712444928

A márka nem áll meg a kosárlabdapiacon, a futball világába is betörnek, erre pedig minden esély meg is van. A francia bajnok PSG az idei Bajnokok Ligája szezonban már ’Jumpman’ logóval ellátott mezben fog pályára lépni, ami a párizsiak harmadik számú szerelése lesz.

padawan

Ezeket a cikkeinket blogger padawanjaink írják - ők cikkről-cikkre közelebb jutnak ahhoz, hogy sneakerbox bloggerek legyenek :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×