12 adidas sztori – te ismered őket?

Az adidas márkát biztosan nem kell bemutatni, de valószínűleg te sem ismersz egy csomó érdekes sztorit a három csíkos márka életéből! A németországi Herzogenaurachban jártunk az adidas alapítójának szülőházánál, az adidas központban és a hatalmas adidas outletben! Nézd meg a videót és a cikket!

Nézd meg a videót…

1900, Herzogenaurach, november 3. – Ezen a napon és városban született Adolf Dassler, az adidas alapítója. A többi már történelem, és ezt a történelmet ismerheted most meg jobban videónkból – vagy ha inkább olvasni szeretsz, akkor cikkünkből!

…vagy olvasd el a cikket!

Útban voltunk az amszterdami Sneakernessre és úgy döntöttünk, hogy útba ejtjük Herzogenaurach városát, ezt a sneaker történelem szempontjából nevezetes helyet. Ez a bajor város az adidas és a Puma márka szülőhelye is. Nem véletlen egybeesés, hogy két ekkora sneaker márka született itt, ugyanis mind a kettő a Dassler tesókhoz fűződik.

Megnézzük a Dassler szülői házat és az adidas központot (valószínűleg ezt csak messziről) és van pár jó kis outlet is: az adidas és a Puma adja magát, de a Nike sem bírta ki, hogy ne nyisson egyet itt a német sneaker történelem szívcsakrájában. Nem is találhattunk volna jobb helyet a „12 adidas sztori” videónk elkészítéséhez 😀

A központ: ‘World of Sports’

A központ területe egy légibázis volt: egy nagyszabású átalakítás után ide költöztek ki a munkatársak a Herzogenaurach központjában található irodaházból. A ‘Herzo-Base’ területén (ez régen egy amerikai légibázis volt) elterülő ‘World of Sports’ névre hallgató központ egy egyetemi campus hangulatát sugallja: a sok iroda mellett vannak sportpályák, itt van az adidas Brand Centre, egy ‘Stripes’ azaz csíkok névre hallgató kajálda, és az új ‘Laces’ épület.

adidas HQ Herzogenaurach: World of Sports

adidas HQ Herzogenaurach: World of Sports

Itt van az arhívum is, ahol szabályozott hőmérséklet és páratartalom és nulla mobilos térerő mellett mellett közel 80 000 cikket tárolnak, ebből 7000 cipő. Nemcsak a „belsős” tervezők, de collab tervező partnerek is ellátogathatnak ide, Pharrel Williams és Kanye West is jártak itt.

Az adidas archívum (Kép: 1000sneakers.com)

Az adidas archívum (Kép: 1000sneakers.com)

Az archívumot még Adolf Dassler kezdte el, egy munkatársát bízta meg, hogy németes precizitással katalogizálja a termékeket, terveket, dokumentumokat, ennek köszönhető, hogy ma az adidasé a világ legnagyobb sportcipő gyűjteménye, beleértve a legelső próbálkozásokat a Gebrüder Dassler Schuhfabrik-ból.

Minden cipő savmentes papírba van bugyolálva és csak speciális kesztyűben lehet hozzájuk érni. Sok cipő vadonatúj, de vannak használatak, és kifejezetten széthordottak is, sokat közülük híres sportolók használták, pl. itt van Muhammad Ali egyik dedikált boxcipője is.

A gyűjtemény egy része online is megnézhető  és tervezik, hogy tovább turbózzák az oldalt.

Outlet check

adidas & Reebok outlet

Herzogenaurachban egy hatalmas outlet is található, a videóban belülről is megnézheted. Ha röviden kellene összefoglalni, akkor hatalmas és tágas, a választék pedig „átlagos”. Inkább performance cuccokból és középkategóriás cipőkből van nagyon sok (végül is outlet 🙂 A hatalmas Last Pairs falon valószínűleg sem Ultra Boosot, sem Yeezyt nem fogsz találni – nekem még egy olyat sem sikerült látnom ott, ahol meggondoltam volna, hogy egyáltalán leemeljem a polcról 😀

Cím: Olympiaring 2, Herzogenaurach

Nike outlet

A Nike sem bírt magával, hogy ne telepítsen be egy outletet a német snekaer történelem szívcsakrájába. Ez az üzlet leginkább a parndorfira emlékeztet méretben és választékban egyaránt.

Cím: Zeppelinstraße 1, Herzogenaurach

12 adidas sztori

1. A kezdetek

Az adidas és a Puma márka őstörténete 1924-ben kezdődött a két Dassler fivér, Adolf és Rudi vállalkozásával, mely a Gebrüder Dassler Schuhfabrik nevet viselte. Cipész édesapjuk mellett tanulták meg a szakma alapjait és kísérleteztek a különféle sportcipőkkel (Turnschuhe) és először stoplis futócipőikről váltak ismertté. Adolf egyébként majdnem pék lett, aztán végül szerenécsre maradt a kaptafánál.

Adolf 'Adi' Dassler a Gebrüder Dassler Schuchfabrik társalapítója

Adolf ‘Adi’ Dassler a Gebrüder Dassler Schuchfabrik társalapítója

2. Addas és Ruda?

A negyvenes évek végére sokasodtak az ellentétek a két Dassler fivér között, ezért szétváltak. A viszony annyira elmérgesedett, hogy soha többet nem álltak szóba egymással. Adolf „Adi” Dassler a először az „Addas” márkanevet akarta bejegyeztetni, de ez már foglalt volt – egy német gyerekcipő márka viselte, így lett végül „adidas”. Testvére Rudi, a „Ruda” nevet fontolgatta, végül a jóval jobban hangzó „Puma” lett a befutó.

Csak egy kicsin múlt, hogy most az adidas cipők nem "addas cipők"

Csak egy kicsin múlt, hogy most az adidas cipők nem „addas cipők”

3. adidas-Puma szembenállás évtizedekig

Számos pletyka keringett a városban, hogy miért történt a szakítás és utána a keserű rivalizálás, de ez a városra is rányomták a bélyegét. A helyzet annyira feszült volt, hogy az emberek először a másik lábára sandítottak, hogy adidas vagy Puma cipő van-e rajta. Ugyanis nem nézték jó szemmel, ha valaki a másik „csapatból” randizott vagy barátkozott valakivel. A testvérharcot fiaik, Horst és Armin Dassler is folytatták. Ezt szembeállást 2009-ben egy barátságos futballmeccsel kívánták szimbolikusan is lezárni.

Az adidas-Puma szembenállást lezáró barátságos focimeccs

Az adidas-Puma szembenállást lezáró barátságos focimeccs

4. A három csík eredete

1951-ben a híres három csíkot, mely a logó része is lett a finn Karhu cégtől vásárolták 1600 eurónak megfelelő összegért és ráadásként még két üveg whiskeyért. Egyébként ez eredetileg nem logó és még csak nem is díszítőelem volt, hanem a stabilizálás miatt varrták rá a cipőkre.

Az adidas három csíkját a Karhutól vette

Az adidas három csíkját a Karhutól vette

5. Az adilette papucs

Világszerte az egyik leginkább ismert adidas lábbeli sziluett az Adilette papucsé: öt évtizeddel ezelőtt a német labdarúgó válogatott kért egy „tusoló cipőt”, hogy ne szedjenek össze mindenfélét az öltözők zuhanyzóiban. Az adidas válasza az Adilette lett, a többi – ahogy szokták mondani – történelem. Ami ismétli önmagát: ha elég bátor vagy, akkor ismét nem ciki fehér zokniban és Adilett-ben utcára menni 😀

Ehhez az adilette papucsot és a Crew zoknit a sneakerbox.hu shopból is beszerezheted 😉

Az adilette papucs, bocs "tusolócipő a német válogatottnak"

Az adilette papucs, bocs „tusolócipő a német válogatottnak”

Szinte hihetetlen, de megint menő a papucs (nem a szandál!!!44!!) zoknival :D

Szinte hihetetlen, de megint menő a papucs (nem a szandál!!!44!!) zoknival 😀

6. A háromlevelű logo eredete

A jól ismert háromlevelű adidas – most már adidas Originals logo – 1972-ben debütált. A három levél a sokféleséget fejezi ki és itthon tévesen nevezik „dohányleveles” logónak.

Az adidas háromlevelű logója 1972-ből

Az adidas háromlevelű logója 1972-ből

7. Eladási rekorder: a Stan Smith

Nem a Superstar a márka legtöbbet eladott modellje, hanem a Stan Smith teniszcipő, melyből már több mint 40 millió párat értékesítettek, és most ismét felfelé ível a csillaga. A modell neve eredetileg nem  Stan Smith volt, először egy másik – francia – teniszező, Robert Haillet nevét viselte.

A Stan Smith (amit kezdetben nem is így hívtak...)

A Stan Smith (amit kezdetben nem is így hívtak…)

8. Michael Jordan adidasban???

1984-ben Michael Jordan az adidas-szal is tárgyalt, de mivel a háromcsíkos márka szerint nem ért ennyit, ezért végül a Nike-val írt alá szerződést.

Michael Jordan adidasban???

Michael Jordan adidasban???

9. Run D.M.C és a Superstar

A Superstar kosárlabda cipőként kezdte, de egy időben a gördeszkások is nagyon kedvelték. A Run-DMC, akiknek a neve összeforrott a Superstar sziluettel, 1986-ban rekordméretű, 1 millió dolláros szponzorációs dealt kötött az adidas-szal. A Run-DMC aktívan kereste a szponzorációt a márkával, a döntéshozót végül a banda Madison Square Gardenben rendezett koncertjén győzték meg, amikor felszólították a közönséget, hogy emeljék a magasba Superstar cipőiket. A kezek és a cipők erdeje meggyőző volt. A Run-DMC sikere ágyazott meg a későbbi együttműködéseknek zenészekkel, sztárokkal – mára lassan több sneakert fémjeleznek celebek, mint sportolók…

A Run DMC és az adidas Superstar modell összeforrottak

A Run DMC és az adidas Superstar modell összeforrottak

10. Kanye és az adidas

Mielőtt Kanye West és az adidas egymásra találtak volna, volt pár vargabetű. A rapper-designer 2006-ban már tervezett egy cipőt a cégnek, de ez sosem került gyártásba. Elnézve a végeredményt, szerintem nem olyan nagy kár. Aztán jött az Air Yeezy időszak a Nikeval, míg 2015-ben megérkezett a Yeezy Season One a Yeezy Boost 350 (v1) és a Yeezy 750 cipőkkel.

Kanye West első szárnypóráblgatása az adidas-szal: hááát...

Kanye West első szárnypóráblgatása az adidas-szal: hááát…

... az adidas Yeety Boost 750 sneakert viszont senkinek sem kell bemutatni :)

… a Yeezy Boost 750 sneakert viszont senkinek sem kell bemutatni 🙂

11. Termoplasztikus poliuretán

A Boost techológiát az adidas a BASF német vegyipari céggel közösen fejlesztette ki, és az elmúlt évek legnagyobb technológiai durranása volt, mely életre hívta a #noairneeded hashtaget Egy átlagos talpban kb. 2500 önálló energiaelnyelő- és visszaadó Boost golyócska van, aminek rendes neve termoplasztikus poliuretán és a BASF-nél Infinergy a neve.

BASF x adidas: termoplasztikus poliuretán a.k.a. Boost

BASF x adidas: termoplasztikus poliuretán a.k.a. Boost

12. Y-3

Yohji Yamamoto, az Y-3 márka atyja már 74 éves! Eredetileg jogászként végzett, később beszállt édesanyja ruhakészítő cégébe, aztán design iskolát is elvégzett. Az adidassal közös Y-3 márkája extravagáns sziluettjeiről ismert, ami később több ‘mainstream’ sneakerbe is átszivárgott.

Az Y-3 (nagy)atyja: Yohji Yamamoto

Az Y-3 (nagy)atyja: Yohji Yamamoto

Tetszett?

Reméljük te is hallottál valami újat a három csíkos márka történelméből 😀 Ha figyelmesen elolvastad, akkor egy kérdésre már egészen biztosan tudsz felelni sneaker röpdoga tesztünkben 😀

Ha pedig beszereznél valamit a nagymúltú sneakerek közül akkor irány a sneakerbox.hu shop 😉

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×