Sneaker Store Check @ Amszterdam

Amszterdam belvárosában számos sneaker és streetwear üzlet „gyöngyszem” található – nagyjából egy rakáson, szóval egy városnéző sétával egybekötve pár óra alatt lecsekkolhatod az összeset. Dáviddal és Árminnal a Sneakerness után mi is bementünk a városba végignéztük az amszterdami boltok legjavát – Stussy, Patta, Comme des Garçons, Solebox, Oqium, Concrete, Daily Paper a tovább után!

Amszterdam és biciklisei

Amíg kinn voltunk, egyszerűen alig tudtunk betelni Amszterdammal és Hollandiával. A belvárosi házak, boltok, csatornák, hidak szuperül néznek ki, minden designos és a modern építészet és design is szuper, minden nagyon ki van találva!

A biciklis kultúra abszolút túlszárnyal mindenféle előzetes várakozást: mindenhol biciklisek mennek és mindenhová biciklik vannak támasztva. Olyan többszintes kerékpár tárolók vannak, melyek egyszerre több ezer biciklit képesek befogadni. Minden bicikli és biciklis egy külön stílus és esettanulmány, de egy közös jellemzőjük, hogy életveszélyesek. Álljon itt egy költői tweet Teunike-től a témában magyarra fordítva. Ez tökéletesen leírja a lelkiállapotot, amikor arra merészelsz gondolni, hogy átkelsz az úton és ezáltal át kell haladnod az út két szélén húzódó kerékpáros sávokon is:

Átkelés az úton Amszterdamban:
nézz balra
nézz jobbra
nézz balra
nézz jobbra
nézz fel
nézz le
nézz balra ismét
nézz be a negyedik, ötödik és hatodik dimenzióba
nézz a múltba és a jövőbe
nézz bele a még meg nem született gyermeked lelke mélyére
… és még így is el fog baszni egy biciklis.

Nézd meg YouTube videónkat a boltokról!

Ha pedig inkább olvasni szeretsz:

A szűk és hangulatos utcácskákról nyíló butikok teljesen belesimulnak az utcaképbe, egy-egy kis logózott cégér vagy egy-egy letisztult és ízléses kirakat jelzi csak, hogy mi vár a betérő sneakerhead és hypebeast vásárlókra.

Szinte az összes üzlet kicsi (vagy nagyon kicsi), de a stílusus és minimalista elrendezésnek köszönhetően nem zsúfoltak és jól áttekinthető a kínálat. A boltok közös jellemzője még, hogy az árszínvonal elég magas: prémium cuccok, prémium áron.

Stüssy

Cím: Zeedijk 22, 1012 AZ Amsterdam

A Stüssy márkát a 80-as évek elején alapította Shawn Stussy. A cég egyedi szörfdeszkái mellett hamarosan utcai ruházatot is kínált, a szörfös, deszkás, hiphop és punk szubkultúra is hamar magáénak érezte a márkát. Először az USA-ban, majd az egész világon ismertté vált. A jellegzetes Stüssy logó az alapító aláírása, melyet egy vastag markerrel taggelt rá minden általa készített szörfdeszkára és a legtöbb cuccon máig nagyon hangsúlyosan van ott.

Amsterdam Store Check: Stüssy (Zeedijk 22)

Amsterdam Store Check: Stüssy (Zeedijk 22)

Az amszterdami főpályaudvarhoz közel eső Stüssy üzletben a streetwear cuccokon van a hangsúly: leginkább pólókat és pulcsikat találsz a nagyon jellemző graffitis Stussy felirattal és persze más mintákkal is. Vannak Amszterdam feliratos pulcsik is, ha valami stílusos szuveníren gondolkozol 😉 Kiegészítőkben is erősek: zoknik, övek, tárcák, övtáskák és napszemüvegek is vannak.

A Stüssy üzlet belülről

A Stüssy üzlet belülről

Patta

Cím: Zeedijk 67, 1012 AS Amsterdam

A Patta üzletet és márkát 2004-ben hozta létre két, a hip-hop zenéből és kultúrából érkező arc. Kezdetben sokat utaztak, hogy Európa-szerte vásároljanak és aztán otthon eladhassanak olyan sneakereket, amik akkor a holland fővárosban még messze nem voltak olyan elterjedtek. Aztán berobbantak és jött a Nike Tier Zero, Quickstrike és az adidas Consortium szint. És persze Patta logós pólók, amiket először kis szériában, kedvtelésből csináltak a barátoknak – ez egy saját branddé fejlődött. Egy olyan branddé, ami a legnagyobb sneaker márkákkal is kollaborált már.

Amszterdami streetwear üzletek: Patta (Zeedijk 67)

Amszterdami streetwear üzletek: Patta (Zeedijk 67)

A Patta üzletben leginkább ezek a basic cuccok – pólók és pulcsik – voltak a jellemzők, a hatalmas Patta feliratokkal. Természetesen itt már sneakereket is találhatsz: nem túl széles, de abszolút ízléses adidas, Nike, Asics és Vans választék – főleg az euro sneakerhead ízlésre hangolva. És persze a Patta cipők és papucsok.

Patta @ Amsterdam

Patta @ Amsterdam

Comme des Garcons

Cím: Zeedijk 73, 1012 AS Amsterdam

A Comme des Garcons a sneakerheadeknek leginkább a „szívecskés” Converse cipőkről lehet ismerős. A CDG „amúgy” egy japán gyökerű high-fashion brand és az amszterdami Comme des Garcons Black butik is ezt az elszálltabb irányt erősítette meg bennünk… Ebben a boltban minden fekete volt, beleértve azokat a hatalmas bábukat is, melyek uralják a piciny üzlet belsejét. Benn elég hamar végeztünk, láthatóan nem nekünk szólt az üzlet.

Comme des Garcons Amszterdamban (Zeedijk 73)

Comme des Garcons Amszterdamban (Zeedijk 73)

Solebox

Cím: Nieuwezijds Voorburgwal 240, 1012 RR Amsterdam

Dávid egyik korábbi sneakerboxos cikkében már láthattatok az elég extra brüsszeli Solebox üzlet bemutatását, az amszterdami semmiben sem marad el mögötte: itt egy vegyi labor a tematika, mindenütt fehér csempe, színes folyadékok lombikokban és kémcsövekben, ráadásul időnként előtör valamilyen rejtélyes füst.

Az amsterdami Solebox belülről

Az amsterdami Solebox belülről

A választékról: volt az összes népszerű adidas general release cipőből, a Nike választékot a retro sneakerek és népszerű Jordan sziluettek dominálták, az eurosneakerhead igényeket pedig Saucony, New Balance és Asics cipőkkel elégítik ki, de befigyelt egy Yeezy Supply cipő is azért.

Említést érdemel még a BAPE választék is: pulcsik, pólók, dzsekik és kiegészítők is találhatók.

BAPE felhozatal az AMS-i Soleboxban

BAPE felhozatal az AMS-i Soleboxban

A Solebox természetesen szokott kapni a limitált release-ekből is, tehát ha a jószerencse éppen Amszterdamban talál titeket ilyenkor, akkor mindenképpen nézzetek be!

Oqium

Cím: Nieuwezijds Voorburgwal 262, 1012 RS Amsterdam, Hollandia

Az Oqium a kosárlabda és Jordan rajongóknak kötelező megálló. A stílusos üzletben a friss kosárcipő és a gazdag kosaras mez választék mellett a vitrinekben olyan kincseket lehet felfedezni, mint például OG Jordan I-esek, de a többi relikviát is érdemes végignézni.

Oqium: Ha szereted a kosaras stílust, akkor ide nézz be!

Oqium: Ha szereted a kosaras stílust, akkor ide nézz be!

Bepillantás az amszterdami Oqiumba

Bepillantás az amszterdami Oqiumba

Concrete

Cím: Spuistraat 250, 1012 VW Amsterdam

A Concrete egy multi-brand store, számos ismert prémium streetwear márkát fel lehet itt fellelni. A bolt belső kialakítása is szuper, hosszú nyelű vállfák lógnak le a plafonról és ezeken vannak a cuccok, pl. Y-3, Billionaire Boys Club, Clot, vagy A-COLD-WALL. Maga a store inkább az igényesebb réteg felé orientálódik, nagyrészt high fashion ruhadarabok lógnak azokról a bizonyos menő vállfákról, ahogy az a márkák felsorolásából is érezhető.

A sneaker választék is elég különleges: bár ismert márkák (adidas, Puma, Reebok, Karhu) vannak, de nem a hétköznapi sziluettek, amik lépten-nyomon szembejönnek az utcán. Ezen felül néhány designer darabot is láttunk.

Elég konkrét: Concrete Amsterdam (Spuistraat 250)

Elég konkrét: Concrete Amsterdam (Spuistraat 250)

Daily Paper

Cím: Bilderdijkstraat 131, 1053 KN, Amsterdam

Az egyik helyi amszterdami streetwear márka, a Daily Paper cuccait egész gyakran láttuk visszaköszönni a Sneakerness szettekben (on-feet és outfit recap videóinkban ti is kiszúrhattátok) ezért rákerült a  mi boltlistánkra is. Ezt a srácoknak szóló ruházati márkát 2010-ben hozták létre és az alapító személye miatt erős afrikai gyökerekkel rendelkezik: a fekete kontinens hatását mixelték össze a kortárs streetwear stílussal.

A Daily Paper flagship store elég nagy, a ruhák mellett (most épp a retro melegítős stílusra álltak rá ők is nagyon) egész sok cipő is volt: az alap Vans sziluettek mellett erős Fila, Puma és Filling Pieces felhozatal.

Az üzlet része egy barber sarok is, ahol a – hype szintet emelendő – még Supreme hajvágógépet is láttunk. Más látnivaló is akadt a boltban, pl. Hypebeast magazin vagy sneaker témájú albumok.

Helyi afrikai/holland streetwear márka: Daily Paper (Bilderdijkstraat 131)

Helyi afrikai/holland streetwear márka: Daily Paper (Bilderdijkstraat 131)

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×