16x gyorsabb?- Nike Zoom Elite Vaporfly

Bizonyára közületek is vagytok néhányan, akik valamelyest jártasak az atlétika világában. Eliud Kipchoge. Akinek valami dereng, vagy tudja ki is ez a személy, jó helyen jár. Amiről mindenek előtt szó lesz, mint a címből is kiderült: Nike Zoom Elite Vaporfly melyben a kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge fog „pályára lépni” az április 22-én megrendezésre kerülő London Maraton-on. Ha érdekel egy új technológia, és hogy mire is utal a „16x gyorsabb” kijelentés, görgess bátran 😉

Eliud Kipchogeról

1984. november 5.-én Kenyában látta meg a napvilágot. 33 éves korára hatalmas sikereket tudhat maga mögött, mint pl.: olimpiai- és világbajnoki titulus, továbbá a monzai Forma-1-es pályán rekordkísérletet tett, hogy 2 óra alatt teljesíti a 42,195 kilométeres távot. Ám „sajnos” 25 másodperccel elmaradt a kitűzött célidőtől, de még így is túlszárnyalta 2 perccel az akkori világrekordot. A most megrendezésre kerülő London Maratonon toronymagas esélyekkel indul és erre az alkalomra a Nike-tól a legújabb Flyprint technológiával készült.

Eliud Kipchoge

– Eliud Kipchoge-

Flyprint technológia

Lényegében egy olyan technológiáról beszélünk, mely a 3D nyomtatás segítségével lett megalkotva. Megjegyzendő, hogy a Nike az első olyan sportszergyártó, aki ezt a technológiát alkalmazza, ami előreláthatón nagy siker lesz. Maga az eljárás első körben az adott személy adatainak felmérésével kezdődik, ezt követi egy számítás, mely meghatározza az anyag ideális összetételét és magát a felépítését. A felsőrész maga textilből készült és ezeket fércelik össze a 3D nyomtatás segítségével. A hosszútávfutó visszajelzései alapján az elsődleges prioritás, a még hatékonyabb nedvesség elleni rezisztencia beintegrálása a lépőbe. És ez az a pont, amikor értelmet nyer a „16x gyorsabb” kijelentés, hisz ez a lépő 16x gyorsabban készült el, mint bármelyik eddigi elődje. Továbbá megemlíteném még azt is, hogy a technológiai innovációnak köszönhetően sokkal jobb szellőzést is biztosít a korábbi modelleknél.

A talpról

A talp tekintetében is megfigyelhető némi változás, hisz a legújabb Nike ZoomX hab hivatott a párnázottságot biztosítani. Továbbá még egy nagyon fontos része van a talpnak, hiszen ívelt karbonszálak lettek bele integrálva, minek köszönhetően a futónak jelentősen kevesebb energiát kell felhasználnia. Ennek a néhány változásnak a révén, maga a cipő 11 grammal lett könnyebb 2017-es elődjénél. A Nike mindent megtett, hogy győzelemhez segítse a sportolót, mostantól Kipchoge-n a világ szeme.

Gyártás közben

-Gyártás közben-

Hogy jobban el tudjátok képzelni magát a metodikát, csekkoljátok le a videót 😉

https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=RFW35vTTGQI

Szubsztancia

A konzekvencia levonása előtt vessetek ti is egy pillantást a szépségre 🙂

A kép önmagáért beszél

-A Zoom Elite Vaporfly önmagáért beszél-

Szemmel látható a légáteresztő képessége

-Szemmel látható a légáteresztő képessége-

Személyes véleményem az, hogy maga az emanáció, melyet ez a lépő magában hordoz, elragadó. A színek egymásba olvadása a tócsába folyt olajfoltra emlékeztet 🙂 A talp vastagságán is látszik, hogy mennyire futás orientált lépővel van dolgunk. Én már csak a kinézete miatt is megvenném, nem tudom ti hogy vagytok vele? Végszó gyanánt csak annyit, hogy Kipchoge nagyon szerencsés, hogy egy ilyen innovatív szörnyetegben léphet a start vonalához. A Nike ezzel ismét nagyot alkotott és egy lépéssel megint a konkurencia előtt nyargal.

hegedsboti

Az átlaggal ellentétben, minden reggel boldogan megyek iskolába, hisz belebújhatok kedvenc lépőim egyikébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×