Kosaras sneakerhead interjú – Fábián Lajos

Több mint harminc éve kezdett kosarazni. Az akkoriban elérhető Tisza és „Made in Yugoslavia” adidas, majd később Reebok cipőkön keresztül egyenes út vezetett a Nike-hoz, azon belül is a Jordan Brandhez. Ahogy ő fogalmazott, szerelem volt első látásra. Az ő esetében talán nem túlzás a sneakerhead mellett a „Jordanhead” kifejezést használni. Fábián Lajossal készítettünk interjút. Katt a továbbra!

Fábián Lajos

Fábián Lajos

Ki az abszolút kedvenc kosarasod?

Michael Jordan, minden idők legjobb, legsokoldalúbb és legtechnikásabb játékosának tartom, alap példakép.

Melyik a kedvenc kosárcsapatod?

Sajnos évek óta nem követem sem az NBA-t, sem az Euroligát, de az előző kérdésre adott válaszom alapján egyértelműen a 90-es évek Chicago Bulls-a volt, van és lesz a kedvencem. Ami az elmúlt 10 évben mind csapatokban, mind szabályváltozásban bekövetkezett az NBA-ban, az számomra már kevésbé szimpatikus, ezért sem követem már nyomon a kosárlabdavilágot, ami ebből az egészből megmaradt, az a kosaras cipők iránti szerelem.

Egy klasszik Air Jordan 1 High "White/Black-Red" cw

Egy klasszik Air Jordan 1 High „White/Black-Red” cw

Ki a mostani aktív kosárlabdázók közül a kedvenc játékosod?

Tekintettel arra, hogy évek óta nem követem már aktívan a kosárlabdát, ezért kedvenc játékosom nincs, de tisztelem Stephen Curry-t, azért a fejlődésért és elért eredményekért, amit évről évre produkált, valamint Kyrie Irving-et és Russel Westbrook-ot az általuk képviselt játékstílusért.

Melyik az abszolút kedvenc kosárcipőd, ami megvan, és miért?

Sok kedvenc van, az alap a különböző számozott Jordan-ek közül az 1, 3, 4, 7, 11, 12, de nem tudnám őket rangsorolni, valamint a Nike Foamposite modellek. A kedvenceim közé alapvetően a Nike OG színösszeállításait sorolom, talán az egyik legnagyobb kedvenc az Air Jordan 1 Royal.

Air Jordan 4 Retro "Fear"

Air Jordan 4 Retro „Fear”

A másik kedvenc modell nálam az Air Jordan 3 Black Cement 2018 (az 1994-es változatát anno sikerült megvennem, sajnos az aktív kosárlabdázás áldozatává vált), illetve egy 2000-es kiadású Air Jordan 6 OG Midnight Navy, nem sok érhető el belőle az európai piacon.

A nem OG kategóriában abszolút kedvencem a Foamposite One All Star Mirror, valamint a collabok közül a fehér Air Jordan 12 X OVO és az első Public School. Ezeken felül lapul még a gyűjteményemben számos grál, ez kb. 20 pár olyan cipő, amit szerintem soha sem fogok eladni.

Air Jordan 12 x OVO

Air Jordan 12 x OVO

Melyik az abszolút kedvenc grál kosárcipőd, ami nincs meg?

Air Jordan 1 X Fragment Design.

fragment design x Air Jordan 1

Amit még nem sikerült beszerezni: fragment design x Air Jordan 1

Melyik a kedvenc kosárcipőd az elmúlt egy évből, és miért?

Az Air Jordan 1 Royal, mert a legelső OG Jordan-ek egyike volt, szerintem a legszebb színösszeállítású, és a 2018-as bőr minősége fantasztikus. Szerencsére a Jordan Brand az azóta megjelent OG modelleknél is ezt a jó hagyományt, jó anyaghasználatot folytatja, a szokásos ragasztási problémákat leszámítva tényleg prémium kategóriás sneakerek.

Emlékszel még az első sneakeredre? Mi volt az?

Egy 1992-es Air Jordan 7 Hare-t említenék, de előtte a 90-as években volt jó pár adidas-om, amiket még Jugoszláviában gyártottak a keleti blokk országai részére.

Az Original Air Jordan 7 "Hare" a 2008-as CDP Air Jordan 7 "Hare" és a 2015-ös Remastered Air Jordan 7 "Hare"

Az Original Air Jordan 7 „Hare” a 2008-as CDP Air Jordan 7 „Hare” és a 2015-ös Remastered Air Jordan 7 „Hare”

Mekkora a kollekciód?

250+ folyamatosan bővül, ebből Jordan Brand 160+, a kosaras Nike-n kívül van jó pár Nike Trainer és Tech Challenge, továbbá 90-es évek kötelező Nike runnerei.

A kollekció egy része

A kollekció egy része

Van-e olyan release, amit most nagyon vársz?

Air Jordan 1 Shadow, sajnos 2013-ban lemaradtam róla.

Mi az az egy dolog, amit te még megkérdeznél magadtól?

„Mikor fogsz leállni a cipővásárlással?” Szerintem soha, habár az elmúlt két évben gyakran mondogatom, hogy most már tényleg abbahagyom a gyűjtést. Ez egy szenvedély, és egyben egyfajta függőség is, melynek eredete régre vezethető vissza. 1985-ben kezdtem el kosarazni, abban az időben nem sok lehetőség volt a Tiszatornacipőn, meg egy-két Made in Yugoslavia adidas-on kívül jó cipőt beszerezni, ha nem voltak nyugati rokonok vagy kapcsolatok.

Oldschool: Lajos az USA-ban (1993)

Oldschool: Lajos az USA-ban (1993)

A rendszerváltást követően azonban lassan minden megváltozott és itthon is lehetett már venni Nike és Reebok kosaras cipőket. Nekem a Jordan Brand vált a „szerelem első látásra” kategóriává, 1992-től szinte minden évben tudtam szüleim jóvoltából egyet venni magamnak, vagy ha nem Jordan-t, akkor az aktuális Air Force Max-eket. Az akkor csak kábelen fogható külföldi sportcsatornák NBA-s közvetítésein már a játék mellett a játékosok cipőit figyeltem.

Néhány cipősdoboz

Néhány cipősdoboz

2000-től kezdtem el dolgozni, így megengedhettem magamnak, hogy minden évben megvegyem az aktuális számozott Jordan-t, vagy egyéb aktuális high-end Nike kosárcipőt, azonban akkor még az aktív kosarazás miatt csak rokkoltam őket. Pár éve kezdtem el újra beszerezni a régi, leamortizált darabokat, aztán jött a következő fázis, hogy legyen meg az 1-től 23-ig a számozott Jordan kollekcióm. Azóta tovább durvult a helyzet, most már különböző színvariációkra és a collabokra hajtok.

alexpeeee

Love is in the AIR.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×