Február 14-től kapható a gyártó weboldalán a két legújabb felsőkategóriás focicipő, a Nike Mercurial Superfly 360 és a Nike Mercurial Vapor 360. A cikkből kiderül milyen forradalmi és innovatív újításokkal érkezik a két modell, és az is hogy mi ihlette meg a készítőket. Ha felkettete az érdeklődésed kattints a továbbra! 

Nike Mercurial 360
Nike Mercurial 360

A sneakerbox.hu nem kimondottan focicsukákról szóló blog, de bizony a futballcipők között is lehet pár darab, amiről mindenképpen megéri összedobni egy cikket. Jelen esetünkben ilyen a Mercurial 360 is, aminek először is a háttérsztoriját boncolgatnám. Ide kattintva megnézheted korábbi cikkeinket ebben a témában!

Nike Mercurial 360
Nike Mercurial 360 Superfly

A Nike a tervezésnél azt vette figyelembe, hogy egy olyan cipőt kell megálmodni (majd megvalósítani), amely tökéletesen illeszkedik a sportoló lábfejéhez, és se a saroknál, se a talprészen nem csúszkál ide-oda. Persze, fontos a külső kialakítás, hogy a stoplik megfelelő formájúak, anyagúak legyenek és a sprinteknél, kitámasztásoknál ne ragadjanak le a sárban.

Nike Mercurial 360
Nike Mercurial 360 Superfly

Ezt meg is oldotta a beavertoni székhelyű sportszergyártó, ugyanis a cipőt a megújúlt ACC (All Conditions Control) rendszerrel turbózták fel, amit kifejezetten a Flyknit szálakhoz fejlesztettek ki. Ez biztosítja a Mercurial 360 viselőjének a zokniszerű érzést. Fontos még megemlíteni, hogy minden (méretben egyedileg állítják be a stoplirendszer vázát, így hozzájárulva a tökéletes játékélményhez, és kirobbanó sebességhez.

Nike Mercurial 360
Mercurial 360 – talprész

Ha megnézzük a Mercurial 360 talpát, szembetűnő lehet, hogy egy kicsit szokatlan mintázatban kerültek fel a stoplik. A magyarázatot erre az újitásra Max Blau-tól tudhatjuk meg: “A felépítés karmokat idéz,” – mondja Max, a Nike Football Footwear alelnöke. “A játékosok azt mondják, hogy szinte elfelejtik a cipő érzetét, annyira szinkronban van a lábfejükkel.

Nike Mercurial 360
Mercurial 360 – a sarokrész

Ezt megerősíti napjaink egyik, ha nem a legjobb focistája, Cristiano Ronaldo véleménye a cipőről: “Azonnal és tökéletesen illeszkedik a lábra. Az anyag, a dizájn és az új technológia, mind-mind bámulatos.” Ronaldo mellett olyan focisták fogják viselni a Mercurial 360-t, mint Neymar vagy Marco Asensio.

Nike Mercurial 360
Ronaldo – Mercurial 360

Az alábbi videóban Jeongwoo Lee, a Nike Football egyik designere mutatja be a Mercurial 360-t, valamint megnézhetjük Neymar és CR7 nyilatkozatát erről a forradalmi cipőről.

Innováció és tradíció

Kinézetileg is csak pozitívumokat sorolhatok: kicsit eltérve az eddigi Mercurialoktól, előrébb került a Swoosh, a saroknál pedig egy nagy, fekete M betűt találunk, ami nagyon jól passzol a narancssárga alapszínhez. Összességében egy futurisztikus, ám mégis megszokott Mercurial-érzést tapasztalhatunk. Bátran mondhatjuk, hogy az idén 20 éves jubileumát ünneplő széria legfrissebb darabja a 2017/18-as szezon legnagyobb dobása. Remélem, hogy a közeljövőben ismét beszámolhatunk egy hasonlóan heat csukáról! 😉

A magasszárú (Superfly) és a low (Vapor) változatot is a Nike hivatalos webshopjából tudjátok beszerezni.

Kép- és hírforrásunk a nike.com volt.