Jót másolni nem bűn – Puma Thunder Spectra

A tavalyi évben azok a márkák, amelyek igazán formálják a mai stílust elkezdték újra divatba hozni a runner sneakereket. A köznyelvben ezt az alfaját a cipőknek több névvel is illetik, például: ugly shoes vagy daddy shoes. 2018-ra a Puma is felül a hype vonatra és a Triple S vagy éppen a Wave Runner sikerén felbuzdulva piacra dobják a saját runner cipőjüket. A részletekért kattints a továbbra!

Ezt a cikket Z. Gergő írta, aki ekkor még padawanként „gyűjtötte a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

Puma Thunder Spectra

Puma Thunder Spectra

Az ihlet

A runner sneaker nem új keletű dolog. Az ezred fordulón hatalmas sikernek örvendett az akkoriban tényleg sportosabb apukák által viselt lépő. Ma viszont reneszánszát élik ezek a cipők. A Tunder Spectra nem kollab viszont a Puma hangoztatta, hogy erősen merítettek a 2000-es évek elején piacra dobott Alexander McQueen kollaborációkból.

Puma Alexander McQueen MCQ Tech Runner

Puma Alexander McQueen MCQ Tech Runner

A cipő

Ránézésre nekem ez a cipő olyan hatást keltett mintha mindent precízen és pontosan patikamérlegen kiszámolva adagoltak volna hozzá. Vastag, széles talp, pipa. Sok féle textúra, pipa. 90-es éveket idéző rikító színek, pipa. Ha nagyon le sarkítom a dolgokat nagyából le is írtam azokat a legfontosabb jellemvonásokat, amiket a cipő magán hordoz, viszont szerintem nézzük meg részletesebben is, hogy megértsük miért is kívánatos ez a lépő annak ellenére, hogy az egyediség legkisebb jele sem mutatkozik rajta.

Puma Thunder Spectra előről

Puma Thunder Spectra előről

A Wave Runner-höz hasonlóan a midsole itt is egy hullámos ívet kapott, amely a fekete, fehér színeken kívül lakkozott babakék berakásokat is tartalmaz. A Puma gondolt a sportosabb felhasználókra is ezért közbeágyazott a soleba egy TPU réteget is. Aki nem tudná ez egy műanyag réteg, amelyet préseléssel alakítanak, a cipő körvonalaihoz majd teszik bele a cipőbe a stabilizálás növekedésének érdekébe. Általában emiatt igazából csak sportcipőknél lehet ezzel a technológiával találkozni azon belül is leggyakrabban stoplis cipőknél legyen az labdarúgásra vagy amerikai focira szánva.

Puma Thunder Spectra közelről

Puma Thunder Spectra közelről

A bevezetésben említettem, hogy a runner cipők reneszánszukat élik, most viszont újra egy művelődéstörténeti korszakra kell utalnom a cipő felső részét illetően. A cipő felső része egyszerűen maga a barokk túldíszítettség. A rengeteg szín, a csomó textúra látványától az ember nem tud másra gondolni, mint a túl díszített barokk templomokra. A felső rész alapját egy mesh anyag képezi, amely elég légáteresztő nyárra és elég vastag egy késő őszi napra is. A felső és az alsó részt szürke és fekete bőr elemek választják el, amelyek nem csak színiekben, hanem megmunkálásukban is különböznek.

Puma Thunder Spectra párban

Puma Thunder Spectra párban

Az i-re a pontot pedig a piros, sárga és kék velúrbőr szerű elemek teszik fel. A hivalkodó részek mögött pedig elegánsan megbújik a Puma ikonikus csíkja. Hátul a heel tapen pedig elegánsan megbújik egy Puma felirat.

Összegzés

Jót másolni nem bűn, tartja a mondás. Ezért nem is lehet haragudni a Puma-ra. Ezek függvényében szerintem még egy korrektnél is jobb cipőt rittyentettek össze. Az árról pontos információkat nem tudni viszont szerintem ez lehet, az a pont ahol Puma a riválisok alá tud licitálni és egy pénzügyileg is nyereséges cipőt fognak piacra dobni és nem pedig az outletek polcain fog a Tunder Spectra “díszelegni”.

Forrás: sneakernews.com

Gera Z

Több évig magas szinten kosárlabdáztam, ekkor szeretem bele a sneaker világba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×