Visszatért az Air Max 97!

Az Air Max 97 idén ünnepli 20. évfordulóját, dicsőséges visszatérése pedig letagadhatatlanná teszi, hogy a kilencvenes évek is “retróvá” vált. Ami nem változott, hogy az AM97 egy olyan cipő, amit valaki vagy utál vagy szeret. 2017-ben úgy tűnik, hogy a coppolók kerülnek többségbe! Cikkünkben arra keressük a választ, hogy anno ’97-ben miért nem örvendett akkora hypenak a cipő, és hogy most mi az oka, hogy ennyire keresett lett. Ha kíváncsi vagy egy kis sneaker történelemre és friss színállásokra akkor katt a továbbra!

Padawan cikk

Ezt a cikket Ákos írta, aki ekkor még padawanként “gyűjtötte a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

A Nike Air Max 97 körül felizzott a hype

A Nike Air Max 97 körül felizzott a hype

Nike Air Max 97 “történelemóra”

Kezdjük egy kis visszatekintéssel! Az AM97 ugyan elég népszerű volt a 90-es években, de ez a cipőt mindenki csak úgy tudta elhelyezni, mint az Air Max 95 és a 96 kistesója. Az is lehet, hogy az emberek akkoriban túlzásnak tartották ezt az outsolet és a futurisztikus varrást a cipő felső részén. Meglehet, hogy csak egyszerűen nem illett bele egy mindennapi szettbe. Talán az anyagiak is beleszóltak, mivel több mint 10 dollárral drágább volt, mint elődjei (az ára mai értékre átszámítva 225 dollár körül kóstált).

Az OG AM97

Az OG AM97

Egyes teóriák szerint a Nike nagyobb sikert várt a cipőtől, de mivel ez nem jött össze, ezért töltött el csak kevesebb mint egy évet a polcokon. 1997 őszében jelent meg, de már 1998 tavaszán lecserélték az Air Max 98-as modellre.

A születés

Christian Tresser 1996-ban megrajzolt tervei már egészen hasonlítottak a végül megjelent cipőre. A koncepciói sokak szerint a japán szupervonatok kinézetére hasonlít, de ez nem teljesen igaz mivel a tervezőt a mountain bike-ok váza és fémes felületei inspirálták.

Nike AM97 vázlat

Nike AM97 vázlat

…és újjászületés

Általában az a sorrend, hogy ha Amerikában befut egy cipő akkor utána Európában is felkapott lesz. Érdekes, hogy az Air Max 97-nél ez pont fordítva történt. Bár a modell 2004-ben a San Franciscó-i True jóvoltából került vissza a nagyobb nevű cipők közé és vált a gyűjtök kedvelt darabjává, viszont az olaszoknak köszönhetően kezdte el az egész világ nagyobb figyelmet szentelni a 97-es szériának. Az olaszok nagyon gyorsan beleszerettek újító esztétikájába, és Milánótól Rómáig eléggé elterjedtté vált a modell.

True @ San Francisco

True @ San Francisco

Nike Air Max 97 'Silver Bullet' - 2017 release

Nike Air Max 97 ‘Silver Bullet’ – 2017 release

Az AM97 az olaszok kedvence lett

Az AM97 az olaszok kedvence lett

Az AM97 napjainkban

Talán 20 év kellett ennek az Air Max 97-nek, hogy megérjen? Vagy csak a véletlen műve, hogy most ismét felkapták? Erre sosem lehet egyértelmű okot megállapítani. Ami biztos, 2017-ben elég nagy hype vette körül a cipőt, rengeteg kollab érkezett-érkezik ebben az évben. Az eddig megjelentek közt különösen két változat kapott nagyobb felhajtást: az egyik az UNDFTD x Nike kollabja, a másik pedig az angol rapper, Skepta és a Nike közös kollabjaként született extra egyedi AM 97 Ultra. De ezeken felül is találunk még bőven figyelemre méltó darabokat!

Undefeated x Nike Air Max 97 (Black)

Undefeated x Nike Air Max 97 (Black)

UNDFTD x Nike Air Max 97 (White)

UNDFTD x Nike Air Max 97 (White)

SKEPTA X Nike Air Max 97 ULTRA “SK”

SKEPTA X Nike Air Max 97 ULTRA “SK”

Nike Air Max 97 Metallic Gold

Nike Air Max 97 Metallic Gold

Nike WMNS AM97 LX Swarovski "Silver Bullet"

Nike WMNS AM97 LX Swarovski “Silver Bullet”

Nézd meg korábbi Air Max 97-es cikkeinket is!

Kép és hírforrásunk a Complex volt.

 

Whiteswan

Köteleségemnek érzem, hogy itthon is mindenki megismerje a HYPEBEAST vonalat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×