Az Air Jordan XIII története több mint 20 éve, Michael Jordan pályafutásának “második csúcsán” kezdődött. Mint minden Jordan cipő esetében az AJ13 megalkotásához is egy érdekes és számomra vicces történet fűződik. A cipőt ugyanúgy Tinker Hatfield tervezte, akinek az Air Maxet is köszönhetjük. Ő viszont a cipőről nem is beszélt meg semmit Jordannel, csak a saját feje után ment és így meg alkotta a Black Cat munkanéven futó cipőt. Jöhet a kérdés: Miért pont ez? Megtudhatod a tovább után!

Padawan cikk

Ezt a cikket Zoli, egyik padawan bloggerünk írta, aki éppen “gyűjti a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

 

Nos, a válasz egyszerű: Tinker figyelte Jordan játékát, és szerinte leginkább a nagymacskéhoz hasonló, ahogy MJ betör az ellenfél védekező játékosai közé, és úgy zsákol mintha egy fekete párduc szerezné meg a zsákmányát! A névválasztás épp jól jött ki amúgy, hiszen akkoriban a közeli barátai és csapattársai pont fekete macskának becézték Jordant. Találó név szerintem 😀

Air Jordan XIII - a fekete párduc ihlette
Air Jordan XIII – a fekete párduc ihlette

Jordan XIII hype 1997-ben

A Jordan XIII 1997-ben debütált, és volt az első olyan cipő, mely már a Jordan Brand alatt futott. Az emberek meg voltak érte őrülve, de nem mindenki juthatott hozzá, igazi hype volt akkoriban.

Magáról a cipőről még annyit hogy a felsőrésze nagyon puha, formatartó bőr, az oldala hasított bőr, a talpa természetesen gumi.

Air Jordan 13 lábon
Air Jordan 13 lábon

Lássuk a párduc talpát!

A Jordan XIII-as sneaker talpa tényleg a párduc tappancsára hasonlít, ami szerintem nagyon jól mutat a Jordan logoval. Szerintem a Air Jordan szériák között ennek van a legkülönlegesebb talpa (már aki ilyet is megnéz egy cipőn 🙂

Az Air Jordan XIII talpa - egy nagymacska tappancsai
Az Air Jordan XIII talpa – egy nagymacska tappancsai

Azért mondhatni, elég pofásan néz ki hiába nem mai darab! Te mit szólsz hozzá? Cop or Drop? 😉