Erre a 4 dologra figyelj külföldi cipőrendelésnél

A netes sneaker rendelés már nem újdonság, és egyre gyakoribb a cipőrendelés külföldről is. Cikkünkben hasznos tippeket és tanácsokat találsz, hogy honnan, milyen webshopból rendelj, hogy kerüld el, hogy hamis cipőt vásárolj. Segítünk, hogy milyen szállítási és fizetési mód lehet a megfelelő számodra! Tovább!

Hasznos tippek, ha külföldről rendelsz cipőt

Hasznos tippek, ha külföldről rendelsz cipőt

1) Nem mindegy, hogy mennyire külföld!

Ha kinéztél egy cipőt, legelőször nézz körül a hazai webáruházakban is. Ha itthonról is meg tudod rendelni, akkor szinte minden esetben gyorsabban és olcsóbban szállítják, mint külföldről, és az esetleges méretcsere vagy reklamáció is gördülékenyebb országon belül, magyarul.

Ha itthon nem kapható, vagy más miatt megéri külföldről megrendelni a cipőt, akkor sem mindegy, hogy „mennyire külföldről” rendeled, először érdemes az európai uniós országok webshopjaiban szétnézni:

  • A legfontosabb, hogy ha az Európai Unió országaiból rendelsz, akkor egészen biztosan nem kell vámot fizetned.
  • A szállítási költség általában kevesebb az Európai Unió országain belül.
  • Az uniós országokban hasonlóak a fogyasztóvédelmi szabályok, mint itthon.
Az Európai Uniós országokból egyszerűbb és kisebb kockázata van a cipőrendelésnek

Az Európai Uniós országokból egyszerűbb és kisebb kockázata van a cipőrendelésnek

Ha Unión kívül rendelsz, akkor számolj azzal, hogy a legtöbb esetben vámot és ÁFA-t kell fizetned a megrendelt sneakerre. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy valahogy átcsúszik a vámvizsgálaton, az a normál ügymenet, hogy kapsz egy értesítést, hogy vámköteles csomagod jött, bemész az Orczy úti postahivatalba, ott kell leperkálnod a kirótt összeget.

Cipőrendelés az Európai Unión kívülről: vám, lassabb szállítás, nagyobb kockázat

Cipőrendelés az Európai Unión kívülről: vám, lassabb szállítás, nagyobb kockázat

2) Rendelés előtt alaposan nézz utána a webshopnak!

Számos korábbi cikkünkben hívtuk már fel a figyelmet arra, hogy sajnos nagyon könnyű hamisítványokba belefutni a netes cipőrendelés során. Vannak egészen jól felépített, de kizárólag hamis cipőket árusító webshopok is, de ha figyelsz ezekre az árulkodó jelekre, akkor elkerülheted, hogy kamu cipőt sózzanak rád:

Első jel: a webshop címE ismert márkaNevet is tartalmaz

Ha egy a külföldi (vagy persze hazai) netes áruház webcímében egy nagy, ismert márkaneveket találsz, és nem a márka saját weboldalról van szó (ilyen lehet például “cheap-adidas-shoes.com” vagy „yeezyshop.co.uk”) akkor biztos lehetsz benne, hogy hamis cipőt árul! Messziről kerüld el!

Második jel: Micsoda választék!

Abszolút árulkodó jel, ha máshol (már) nem kapható, vagy szigorúan limitált sneakereket találsz meg nagy választékban. Vagy olyan ismeretlen színállások vannak, amik sosem léteztek…

HARMADIK jel: Gyanúsan olcsó árak vagy hatalmas akciók

Ha egy webshopban a megszokotthoz képest valószerűtlenül olcsó árakat vagy óriási, akár 60-70%-os akciókat találsz (és épp nincs Black Friday vagy nagy akció), akkor is szólaljon meg az agyadban a vészcsengő. Tudod: ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz!

NEGYEDIK jel: nincs cégnév, kideríthetetlen háttér

A kamushopoknak nincs rendes bemutatkozásuk, nincs feltüntetve cégnév vagy cím. Elérhetőségük sokszor csak egy e-mail író vagy chatablak, esetleg egy telefonszáma. Ez mind tipikus árulkodó jel. Csak gondolkozz el, hogy érheted el őket, ha bármi félremegy. Igen: sehogy.

Négy vészjelzés külföldi cipőrendelésnéll

Négy vészjelzés külföldi cipőrendelésnéll

Nézd meg mások tapasztalatait!

Érdemes egy kicsit utánakeresni Google-ban a webshoppal kapcsolatos véleményeknek, pl. így „[webshop neve] review”. Ha megbízható oldalon, sok ember írt pozitív véleményt, akkor nyugodtan rendelhetsz. Ha a kinézett shop Facebook oldalának vagy Instagram profiljának igényes a tartalma és sok a követője van, az is egy jó pont.

3) Szállítás MAGYARORSZÁGRA

Ha megtaláltad azt a webshopot, ahonnan megrendelnéd álmaid cipőjét (és nem kamushop), akkor nézd meg, hogy egyáltalán szállítanak-e Magyarországra! Ezt általában a „Where we ship” vagy „Shipping information”  menüpontban találod. Amennyiben Magyarország fel van sorolva a célországok között az sima ügy. Ha kis hazánkat nem találod a listában, de vannak a környező országok (pl. Ausztria, Szlovákia) akkor érdemes lehet írni egy üzenetet és megkérdezni, hogy nem szállítanak-e mégis hozzánk is 🙂

Szállítás Magyarországra külföldi webshopokból

Szállítás Magyarországra külföldi webshopokból

Ingyenes szállítás!?

Sok webshop kínál ingyenes szállítást – ezt azért kapargasd meg egy kicsit rendelés előtt: könnyen lehet, hogy értékhatárhoz vagy földrajzi területhez kötve: például az amerikai webshopok legtöbbször csak USA-n belül kínálnak ingyenes szállítást, de európai webshopokban is sokszor csak belföldre érvényes ez az ajánlat.

Az idő pénz

A kiszállítási idő és az ár fordítottan arányos egymással. A nemzetközi futárszolgálatok (UPS, DHL, Fedex, DPD stb.) általában sokkal drágábbak, bár a gyorsaságon kívül van még egy előnyük, a nagyobb megbízhatóság a Postához képest. Még kosárba tétel előtt nézz utána a szállítási díjaknak, mert lehet, hogy egy sneaker „A” webshopban olcsóbb, de a szállítás drága Magyarországra, és „B” webshopban lehet drágább a cipő, de lehet olcsóbb szállítási módot is választani és összességében így éri meg jobban.

Ha szigorúan időre kell a csomi (például Karácsony, születésnap), akkor érdemes az expressz vagy időgarantált szállítást választani, de arra készülj fel, hogy így a szállítás ára lehet már a megrendelt cipőével fog vetekedni 😮

4) KÁRTYÁS ÉS PAYPAL Fizetés

Itthon még mindig az utánvétes fizetési mód a legnépszerűbb, azaz a futárnál készpénzben csengetheted ki az összeget a rendelt portékáért. Na, ezt a lehetőséget a külföldi rendelés esetén elfelejtheted. Viszont bankkártyáddal gyorsan és biztonságosan fizethetsz.

Bankkártyás fizetés

Bankkártyáddal a külföldi netes fizetés számodra ugyanúgy díjmentes, mintha itthoni webáruházban vásárolnál vele. Bár vannak olyan webshopok, melyek külön díjat számítanak fel a kártyás fizetésre, de ez elenyésző (sneaker shopoknál pedig nem is találkoztunk még ilyennel).

A dollárban, euróban, fontban (stb.) meghatározott árat ráterhelik a számládra és a kártyakibocsátó bankod aktuális deviza eladási árfolyamán forintban vonják le tőled.

Cipőrendelés külföldről kártyás fizetéssel

Cipőrendelés külföldről kártyás fizetéssel

Csak olyan helyen fizess kártyával, melyben megbízol!

Külföldön jóvan elterjedtebb, mint itthon, hogy fizetésnél nem egy biztonságos banki fizetőoldalra irányítanak át, hanem a webshopban kell megadni a kártyaadataidat. Ezeket csak olyan shopban add meg, melyben 100%-ban megbízol!

Először csak zárolják az összeget

Amikor a kártyádat használod, a bankod nem rögtön utalja el a pénzt, hanem zárolja a számládon. Ha úgy érzed visszaélés történt (többet vontak le, más panaszod van) mielőbb lépj kapcsolatba a bankoddal. Ha elég nyomós érveid vannak, akkor letiltathatod, hogy a kereskedő leemelje a pénzt.

PAYPAL

A PayPal fizetés fő előnye, hogy vásárláskor nem kell kiadnod a bankkártya számod a kereskedőknek. A PayPal regisztráció és használat a vásárlók/pénzküldők számára teljesen ingyenes, az eladók és a pénzt kapóktól vonnak le díjat.

A PayPal regisztrációddal létrejön a PayPal fiókod, melyhez társíthatod netes fizetésre alkalmas bankkártyádat, fizetéskor elég megadni PayPal nevedet és jelszavadat, kártyaadatot nem kell megadnod. A PayPal fizetés költségek szempontjából ugyanúgy kártyás fizetésnek számít!

Sok webshopban úgy is fizethetsz kártyával PayPal-on keresztül, hogy nincs PayPal fiókod, ez „sima” kártyás fizetésnek felel meg, a kártyaadatokat a PayPal felületén adod meg, így azokat szintén nem osztják meg a kereskedővel.

Külföldi netes cipőrendelés PayPal fizetéssel

Külföldi netes cipőrendelés PayPal fizetéssel

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×