Klasszikusok a célkeresztben – Adidas Stan Smith

Senkinek sem újdonság, hogy a sneakerek legalább annyira a street style részévé váltak, mint az örök klasszikus farmer-póló kettős. Természetesen a változatosság még mindig gyönyörködtet, így évről-évre egy-egy, már méltán népszerű cipő éli meg reneszánszát a divatban. Az idei év abszolút kedvence minden kétséget kizáróan az adidas Stan Smith modellje és ezernyi variációja. A tovább után sneaker töri és outfit tippek következnek.

50 év sztorija - Az adidas Stan Smith

50 év sztorija – Az adidas Stan Smith

A Stan Smith sztori

A Stan Smith sztori bármilyen meglepő nem a névadóval kezdődött, hiszen miután Horst Dassler (Adi Dassler fia és az adidas birodalom akkori örököse) elhatározta, hogy a foci után újabb népszerű sport mellett kívánja a német sportszergyártó névjegyét letenni elsőként egy francia teniszező szponzorálására esett választása. 1965-ben egy bőr felsőrészű, gumitalppal és szintetikus belső talprésszel ellátott hófehér cipőt álmodott meg, amit elsőként Robert Haillet volt hivatott népszerűsíteni, a francia visszavonulása után azonban új arcot kellett keresni a márka reklámozásra, nos itt került képbe a névadó, Stan Smith. Az adidas tervei közt már ekkor is szerepelt, hogy a világ vezető sportszergyártói közt bebetonozott helyet biztosítsanak magunknak, így az amerikai teniszcsillag szponzorálása a legkézenfekvőbb lehetőség volt számunkra, hiszen így az Egyesült Államokban is komolyabban nyithattak.

adidas Robert Haillet nevével fémjelezve

adidas Robert Haillet nevével fémjelezve

Hiába az új szponzorált az ikonikus sneaker egészen 1971-ig a Haillet nevét viselte, azonban miután Stan Smith a világranglista első helyéig küzdötte magát egyféle tisztelgésként a modellt átkeresztelték és a teniszcipő nyelvére Stan Smith képmása került, fun fact a sztoriban, hogy a portré felett 1973 és 1978 között még mindig a „Haillet” felirat szerepelt és csak ezután véglegesítették a mára már mindenki által ismert nevet.

Stan Smith (Haillet)

Stan Smith (Haillet)

A modell több mint 50 éves múltjára visszatekintve számos rekordot döntött meg, 1988-ban még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, hiszen addigra 22 millió pár Stan Smith kelt el szerte a világon, ez a szám pedig egyre csak nőtt, egyes források szerint 2014-ig mintegy 40 millió talált már gazdára, aminek köszönhetően az egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott tenisz-, illetve utcai cipő lett.

Időtálló sziluett 50 év távlatából

Időtálló sziluett 50 év távlatából

Klasszikus sziluett új köntösben

Persze mint minden nagy múltra visszatekintő darab a Stan Smith is számtalan színállásban és kollaborációban jelent meg és napjainkra szinte már minden színben és mintában pompázó darabot láthattunk. Ha újratervezésről van szó az adidasnál idén is nagy kedvenc a modell, a klasszikus sziluettet nemrégiben pikkelyekkel díszítették, pár hete a New York-i Barneys áruházzal karöltve egy igazi luxussneakert dobtak piacra, de láttunk már Primeknit felsőrészű darabokat, Raf Simons designer által tervezett metálfényben úszó cipőket és mutatós irrizáló sarokrésszel felturbózott Stan Smitheket is. Íme néhány kedvenc az idei kínálatból.

adidas Stan Smith Python - Több kép az idei kedvencekről a galériában

adidas Stan Smith Python – Több kép az idei kedvencekről a galériában

Stan Smith Barneys New York

Stan Smith Barneys New York

adidas Stan Smith Primeknit

adidas Stan Smith Primeknit

adidas Stan Smith Raf Simons

adidas Stan Smith Raf Simons

adidas Stan Smith Iridescent Heel

adidas Stan Smith Iridescent Heel

Outfit tippek

A Stan Smith varázsa sokoldalúságában és egyszerűségében rejlik, hiszen letisztult formájának és az alapmodell hófehér színének köszönhetően nincs olyan outfit, amivel ne működne. Szerencsére évekkel ezelőtt túlléptünk azon, hogy a „sportcipő” helye nem az utcán van és a street style legelfogadottabb darabjai lettek a sneakerek, kis idő múltán pedig nem csak a sportos szettekkel láthattuk őket. Az utcai divat alappillévé vált a stílusok keverése és a mix’n’match jegyében szinte bármivel viselhetjük kedvenc sneakereinket. A srácokon az egyszerű póló-farmer és bőrdzseki kombinációval ugyanannyira jól tud kinézni, mint egy elegánsabb zakós összeállítással vagy a kicsit merészebb mintás bomberekkel és szaggatott farmerekkel.

Egyszerű és jól variálható darab

Egyszerű és jól variálható darab

Esküszöm imába foglalnám annak a nőnek a nevét, aki elsőként sneakert választott egy outfit fotózáshoz és megmutatta, hogy kedvenc cipőnk igenis szinte minden szettel működhet. Miután a bloggerek és napjaink stílusikonjai az adidas Superstar modelljére már kicsit ráuntak, új kedvencként szintén egy letisztult darabot kellett találni, ekkor esett választásuk a Stan Smithre. Az egyszerű monokróm szettektől kezdve, a vibráló neon és elbűvölő pasztell árnyalatokon át egészen a nőies csipkés darabokig mindennel működik. Nincs olyan, hogy túl sok lenne, hiszen a cipő minimalizmusát egy feltűnő ékszerrel vagy a színek kavalkádjával is tökéletesen ellensúlyozhatjuk, anélkül hogy karácsonyfának éreznénk magunkat. A modell a laza hétköznapi összeállításokkal ugyanannyira működőképes mint az elegánsabb darabokkal. Íme a példa rá:

A mix'n'match tökéletes alapja a Stan Smith

A mix’n’match tökéletes alapja a Stan Smith

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×