Puma History

Napjainkban leginkább a két cipőnagyhatalommal, azaz a Nike-al és az Adidassal foglalkozik mindenki. A többi márka kisebb nagyobb szakadékkal követi őket. Viszont van egy márka, amelyre jelenleg aránytalanul kis figyelem szegeződik. Ez a márka nem más, mint a PUMA.  Ezért szeretnénk nektek röviden bemutatni ezt a márkát, a történelmét, amely bár pár rossz döntése miatt (gondoljuk itt a Ferrari kollekcióra) háttérbe szorult, technológiájának köszönhetően tartós és piszkosul kényelmes cipőket gyárt. Részletek a tovább után.

Puma

1936: Bár a Pumát hivatalosan 1948-ban alapította Rudi Dassler, a gyökerei mélyebbre nyúlnak vissza. Bizony Dassler. Ismerős lehet az Adidas által, melyet kezdetben a két testvér, Adolf Dassler és Rudi Dassler alapított. Rudi és Adi első futócipő cége a a Gebrüder Dassler Schuhfabrik nevet viselte. Első futócipőjüket Jessie Owens atléta részére készítették, aki az 1936-os berlini olipmipán egyenesen győzelemig száguldott a két testvér által készített cipőben.

Jesse Ownens

Jesse Ownens aranyérmet nyert Puma cipőben

A Dasslerek első cégüket 1924-ben alapították Herzogenaurach-ben, egy olyan bajor városban, ahol közel 100 cipőkészítő jutott 3500 emberre. Az 1932-es Los Angelesi olimpián egy német sprinter bronz éremig jutott a Dassler fivérek kézzel kovácsolt tüskés cipőjében. Ezzel az eredménnyel és a korábban már emített Jessie Owens aranyéremmel a Dassler fivérek nevét felkapta a világ a sajtón keresztül.

1962-ben a legendás Pelé Puma cipőben nyeri meg a világbajnokságot, ráadásul a torna legjobb játékosának választották.

Pelé

Pelé

1968: A sportolók 1968-ban Pumát viseltek és számos rekordot döntöttek meg a Puma által készített ’brush sole’-nak köszönhetően, csak a Nemzetközi Atlétikai Szervezet betiltotta ezeknek a viselését a versenyeken, mivel úgy vélték, hogy ez a technológia túl veszélyes. Ennek ellenére, bár nem tudta viselni Mexikóban az új  technológiájú cipőt, még is Puma cipőben nyerte meg az olimpiát Tommie Smith. Tommie és amerikai társa John Carlos történelmet írtak, mikor az dobogón állva az öklüket a magasba emelték szolidaritásból a Black Power mozgalom iránt.

Tommie Smith

Tommie Smith és John Carlos

1970: Az Easy Rider kifejezés már korábban megjelent mint, hogy Csoki mondta volna az Üvegtigrisben. Az Easy Rider az újszerű bütykös talp révén biztosított kifejezetten jó párnázottságot, csak úgy mint a későbbi Fast Rider és Sas1 modellek. A Seas1 kizárólagos nemzetközi szabadalmat nyert, a szokatlan V-formációjú kettős kúpos csapoknak köszönhetően.  A technológia lényege , hogy amint a láb földet ért, a szétálló csapok kiszorítják az energiát és csökkentik a lábat ért sokkhatást, amit a szervezet normális esetben elszenvedne egy ilyen „ütközés” következtében. Aztán ahogy a lábát visszaemelte, a csapok visszaugrottak normál helyzetbe, felvették eredeti alakjukat, felszabadították a tárolt energiát, ezzel adva a lábnak egy plusz lökést. Ismerős a technológia 2016-ból?

Easy Rider

Easy Rider

1980: A Puma mérnökei tényleg kitettek magukért. A Natural Running Vario egy briliáns rendszeren alapult, ami ellensúlyozta a lábak hosszúságát. Az megvan, hogy a két féltekénk, a jobb és a bal oldalunk egy árnyalatnyit eltér egymástól. Ezért van egy úgy nevezett „erősebb” és „gyengébb” lábunk. (Cipő próbálásnál a legszembetűnőbb). Tehát a különböző lábhossz okozta problémák ismertek és a futóknál ez további súlyos problémákat vetett fel, mint például a csípő, a csípőizület és a gerinc torzulása. Az által, hogy a sarokrészen 10mm-t is lehetett állítani a két cipő magasságán, megoldották a problémát.

Natural Running Vario

Natural Running Vario

Még ebben az évtizedben a  Puma világon elsőként alkotta meg az Apple kompatibilis futócipőjét. Igen ez 30 éve történt. Az RS 100-assal a Puma kihozott egy high-tech cipőt, amely egy nyomtatott áramkörös mikroprocesszort tartalmazott, amely egy stopper és egy tehetetlenségi kapcsoló által mérte mikor a láb találkozott a talajjal. A cipő ráköthető volt egy Commodor 64-re vagy egy Apple II-re és egy 16 tűt kábel segítségével feltölthető volt a sebesség, távolság és az elégetett kalória. A cipő szuper prémium kategóriába tartozott, akkori áron 200 dollárt kóstált, az mai árfolyamon nagyjából 400-500 dollár között mozog alapáron.

High Tech cipő

Puma High Tech cipő

Szintén még ebben az évtizedhez elérkeztünk ahhoz az évhez, azaz 1989-hez, ahol a Puma megalkotta az eddigi legjobb technológiáját, a Trinomicot. A Trinomic csillapítási rendszer a méhsejt alakú cellák tömörítik és visszapattintják a terhelést. A Trinomic gyorsan a futók kedvencévé vált, akik élvezték a ‘plüss’ csillapítási rendszert, ami a 90-es évek elején sok Puma cipő alapját képezte. Az a kor, ami a mai sneakerhead és streetwer irányzatot nagyban befolyásolják. Olyan cipőkről van szó, mint az 1992-es R670 és R698 vagy a korábbi XT1, XT2 és XR1, továbbá az 1993-as Blaze of Glory.

Puma XT és a Trinomic

Puma XT és a Trinomic

1990: Hogy a Puma továbbra is a leginnovatívabb cipők között legyen, ismét olyat lépett amit előtte még nem Az a márka amelyik 1968-ban kijött az első tépzárral záródó sneakerrel, most ismét nagyot alkotott és megalkotta a Puma Disc-et. A Puma Disc egy tárcsával „fűzhető be” és oldható ki. Amikor a tekerőt elforgatjuk, egy egy belső vezeték húzta meg és engedte lazábbra a cipőt.

1991 - PUMA DISC

1991 – PUMA DISC

2000: egy újabb mérföldkő a Puma márka történelmében. Usain Bolt minden rekorját megdöntve nyerte meg az összes érmét, mindezt Pumában. Először a 100 méteres rekordot döntötte meg a Theseus Pro Sport Spike-ban. Ezt követően kezdett el a Puma közösen dolgozni Usain Bolttal a Faas modellen. Ez a technológia egy három részből álló rendszert tartalmazott, mely lehetővé teszi a természetesebb futás ritmusát, mialatt javítja az erőt és a rugalmasságot. Ezen a vonalon elindulva megalkották a Mobium modellt, majd még ezen év februárjában Bolt elutazott New York-ba, ahol bemutatta a Puma ’road racer’-ét, a Puma Ignite-ot.

 Theseus Pro Sport Spike

Theseus Pro Sport Spike

Napjainkban a Puma nagyon okosan éleszti újra a régmúlt úttörő és nagy modelljeit, gondoljunk csak az XT2-re vagy a Blaze of Glory-ra, vagy a Disc Blaze-re, ellenben nagyon kevés figyelmet kap. Éppen ezért olyan újításokat is eszközölt, mint az Aril modell.

Puma Aril

Puma Aril

A Puma napjaink egyik legjobb márkája, a történelme is bizonyítja, hogy úttörő a technológiák terén, ennek ellenére nagyon kevés reflektorfényt és figyelmet kap. Szerintem a piacon fellelhető sneakerek között jelenleg az egyik legkényelmesebb, hála a Trinomic technológiájának. A Puma leginkább az R698, Blaze of Glory, Disc és Disc Blaze típusokkal operál, ezekből jönnek ki különböző kollabok és megoldások, de fellelhető a tárházban a sokak által kedvelt States  és Ignite is. Jómagam is rendelkezem pár darabbal és úgy érzem folytatom a Puma cipők gyűjtését, mert számomra mind design, anyaghasználat és kényelem terén nagyon beváltak, úgy hogy ajánlom mindenkinek!

Egy pár saját Puma:

 

Puma Blaze of Glory Yin-Yang White

Puma Blaze of Glory Yin-Yang White

Blaze of Glory Yin-Yang Black and White

Blaze of Glory Yin-Yang Black and White

Puma XT S Navy

Puma XT S Navy

Puma R698 Miami Sample

Puma R698 Miami Sample

 

forrás: complex.com

davo

A jó cipők jó helyre visznek.
×