Smart Sneakers – okoscipők

Az elmúlt években életünk szerves részévé váltak az okostelefonok. Az idei CES-en (Consumer Electronic Show) a legújabb csúcskütyük mellett feltűnt pár okosnak nevezett cipő is. Ezen felbuzdulva körüljártuk a témát. A tovább után megtudhatjátok a gyártók milyen jövőt vízionálnak szeretett lábellinknek.

digitsole_1

Próbáljunk a belsőre koncentrálni a külső helyett

Megpróbáljuk kronológiai sorrendbe rakni az eseményeket, így az 1984-es adidas Micropacer-rel kezdünk. Az akkoriban formabontó design egy apró LCD kijelzőn jelezte megtett lépéseink számát, illetve stopperként is funkcionált.

adidas_micropacer

adidas Micropacer

Itt ugrunk 5 évet, és kivételesen egy filmvásznas debutálásra térünk ki, hiszen bizonyos nézőpontból az önbefűzős cipők is tekinthetők „okosnak”. Elvégre egy rendkívül nehéz és összetett feladat végrehajtását végzik el helyettünk. Cool-faktora azt hiszem hatványozottan nagyobb, mint hasznossága, de a Nike Mag kreálta kultusz miatt mégsem tudunk rosszallóan tekinteni ezekre a próbálkozásokra.

nike_mag

A Nike klasszikusa

A Nike Mag után meglepően nagy csend következett, majd úgy tűnt 2005-ben az adidas új alapokra helyezi a cipőipart új okoscipőivel. Az elnevezés is erre utalt: adidas_1. Az első szériában 1-1 futó-, illetve kosaras cipő jelent meg. A technológiát arra alapozták, hogy különböző emberek más mozgási dinamikával rendelkeznek, így különböző csillapításra van szükségük a cipőtől. Mindez függ a testsúlytól, technikától, intenzitástól, mozgásformától, de még a talajtól is. Az optimális csillapítás érdekében a cipőbe építettek egy szenzort, ami másodpercenként 1000 mérést végzett. Az eredmények analizálása alapján a mikroprocesszor egy apró motor segítségével állított a talp feszességén. Persze lehetnek egyéni kívánalmak is, így manuálisan is állítható volt a cipők csillapítása 5 fokozatban.

adidas_1

Az adidas_1 „kollekció” és a talp felépítése

Úgy tűnt eljött a jövő. Azonban a piac még nem volt felkészülve erre az áttörésre. A futócipőből még jött egy változat, de sajnos ezután a széria (remélhetőleg átmeneti) pihenőt vett. Ebből a modellből nekem is van. Szerettem, hogy olyan volt, mintha több cipőt is vinnék magammal. A beépített technológia miatt kicsit nehezebb volt társainál, de az állítható csillapítás nálam mindezt bőven ellensúlyozta. Csak akkor néztek furán az edzőtársaim, mikor edzés elején be kellett kapcsolnom a cipőm 🙂

adidas_1_smartride

A továbbfejlesztett változat

Ezután újabb nagyobb ugrás az időben. A Digitsole a már említett 2016-os CES-en folytatta a korábbi „iskolát” – önbefűzés és lépésszámlálás –, kiegészítve egy az évszakot figyelembe véve különösen hasznosnak tűnő funkcióval: hőmérséklet szabályozás! Mind az önbefűzés, mind a hőmérséklet egy applikáción keresztül szabályozható. A design (lásd első képen), hát hogy is mondjuk… Egyedi? Nem, inkább csúnya. Bár ha megelégszünk a hőmérséklet szabályozással egészen hétköznapi cipők közül is válogathatunk.

digitsole_2

Digitsole az idei CES-en

A Digitsole honlapját meglátogatva láthatjuk, hogy tényleg komolyan gondolják a témát. Az okosbetétek egynelőre talán jobb vonalnak tűnik, hiszen nem kell beáldozni jól bevált, klasszikus modelljeinket. Felruházhatjuk őket fűthető betéttel, vagy többféle mozgásérzékelős darabbal. És nem kell megelégednünk a lépésszámlálással. Van lábmozgás- és talajfogás elemzés, de akár mozgási energia által újratöltődő modell is.

digitsole_warm

Az okostalpbetét

Az internetet böngészve több hasonló projektet találhatunk. Hasonló elképzelésen mozog a Lechal és a GPS Smart Sole is. És feltételezzük, a jövőben tovább bővül a piac hasonló termékeket előállító cégekkel.

Persze nem kell aggódnunk, hogy a nagyobb nevek manapság figyelmen kívül hagynák a szegmenst. Az Under Armour szintén a CES-en mutatta be egészség „csomagját”. Ennek számunkra érdekes része az UA Gemini 2, melyben sportolva nem szükséges magunkkal telefont, vagy más sport tracker-t cipelnünk. A cipő rögzíti az adatokat a talpba helyezett szenzorok segítségével. A HealthBox elnevezésű csomag pedig tartalmaz egy okosmérleget, okoskarkötőt, és pulzusmérő övet. Már csak egy kellően okos ember kell hozzá, hogy mindezeket okosan is használja.

underarmour_gemini2

Under Armour Gemini 2

A következő csoport a megjelenésre helyezi a hangsúlyt. Ebben a kategóriában meglehetősen széles a skála, kezdve a Lenovo technológiai vezetője által viselt egyszerűbb emojik kijelzésére alkalmas cipővel, a Shift Sneaker színváltós modelljén keresztül, egészen a Chameleon-ig. Ennek a modellnek majdnem a teljes felsőrésze egy színes e-ink panel. Tetszőlegesen változtathatjuk színét, küldhetünk rá statikus, de akár dinamikus képet is.

chameleon

Csak a képzelet szab határt a cipő kinézetének

Ahogy láthatjátok hiába létezik több, mint 30 éve a kategória a gyártók még mindig csak keresgetik az utat. A nagy gyártók inkább a kiegészítők felé mentek (aktivitásmérő karpántok/órák, applikációk), így az okoscipők jövője várhatóan továbbra is lassan alakul majd. Mindenesetre egy érdekes, és lehetőségekkel teli szegmens. Ti milyen okos funkciókat látnátok szívesen lábbeliteken?

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×