2015 legmeghatározóbb sneaker eseményei

2015 elmúlt, itt az új év. Ilyenkor kerülnek elő mindenhol az összefoglaló listák a legjobb és legemlékezetesebb cipőkről az elmúlt évből. Számtalan rangsor van, mindegyik egyedi, mindenkinek megvan a véleménye. Enyém az, hogy nem feledkezhetünk meg azokról az eseményekről sem, amelyek alakították a sneaker kultúrát az elmúlt évben. A Sole Collector gyűjtése alapján a legfőbb ilyen momentumokra fogunk most visszatekinteni. Részleteket a tovább után olvaszhatsz. Érdemes. 😉

Top sneaker stories 2015

Top sneaker stories 2015 a Sole Collector nyomán

A bajnokok Under Armort viselnek

Stephen Curry

Stephen Curry

Úgy tűnt, az Under Armor idén nem tud veszíteni. Ezt ne csak a márka mérhetetlen előretörésére értsük minden sportban, hanem arra is, hogy megjelentették az első olyan sút Stephen Curry nevével fémjelezve, ami személyes történetekre épül, a legkülönlegesebb színállásokkal kombinálva. A többi sportban is egyre nagyobb kollabokat hoztak össze, olyan nevekkel, mint Bryce Harper, Cam Newton, Tom Brady és Jordan Spieth. A Nike is elismerte, hogy „az Under Armor egy nagyon komoly versenytárs”.

Michael Jordan ellenfelei

Michael Jordan

Michael Jordan

Míg a Jordan Brand jobban megy mint valaha, köszönhetően a hihetetlen igényre a retró sneakerek iránt, nem szabad elfelejteni, hogy mindenkinek vannak ellenségei, mindig van olyan, akinek nem tetszik, amit a másik elért. Elsőként Stephen Marbury támadta meg a márkát Twitteren, azzal, hogy csak kirabolja a közönséget, nem foglalkozva az erőszakkal, ami gyakran övezi a termékeit. De nem ő az egyetlen: Kareem Abdul-Jabbar egy interjúban szólt be. Szerinte Michaelnél a kereskedelem dominál a lelkiismeret felett, nem foglalkoznak az etnikai dolgokkal. A brand etnikai csatája a ’90-es évek óta nem új téma, de idén új szintre emelkedett.

Az meg micsoda?

Hiába csak néhány másodperc hosszúságú, egy ,,Vine” is lehet meghatározó. Ebben egy férfi cseszeget egy zsarut elképesztően gúnyosan a cipője miatt. A jelmondat, ami megmaradt a ,,What are thooose?” vagyis ,,Mik azok?” kifejezés, mely Amerikában már-már kultszimbólum lett. Annyira elterjed, hogy NBA játékosok kezdtek el dobálózni vele, és a Nike még Kyrie Irving egyik reklámjában is felhasználta. Érdekes, ahogy egy ilyen apró dolog is hatalmas hatással lehet az egész kultúrára.

Kanye West és az Adidas hivatalosan is ,,egy pár”

Kanye West deliver Yeezy

Kanye West deliver Yeezy

Több mint egy év várakozás után, az emberek végre megláthatták, hogy mit tud kihozni Kanye West és az Adidas közös munkájukból. Hát… 2015 az ő évük lett. A New Yorkban megrendezésre került NBA All-Star gála alatt a new yorki divat héten mutatták be a Yeezy x Adidas kollabot. Ekkor jelent meg a Yeezy 750 Boost és az Adidas új különleges súkkal foglalkozó appja is.

Végre! Itt az önbefűzős Nike Mag

Nike Mag 2015

Nike Mag 2015

Az ígéretekhez híven megérkezett Marty McFly. Visszatért a múltból és hozta magával az önbefűzős hiper cipőjét, a Nike Mag-ot. Az első zajos és lassan működő darabot Michael J. Fox, az őt alakító színész kapta meg. És a többivel mi lesz? Nos, 2015 legmeghatározóbb cipője, majd csak 2016-ban fog megjelenni. Legalább mindenki megtudta, hogy spórolnia kell, mert elég borsos áron fog megjelenni a Mag.

Jordan Brand együttműködések

Supreme Jordan 5s

Supreme Jordan 5s

Megszokhattuk már a Jordan x NBA játékosok együttműködését vagy az egyedi megjelenéseket, amiket nem kaphat meg halandó ember, ám idén másképp volt. Don C adott nekünk egy exkluzív darabot a Retro 2-esből, a Supreme kiadott 3 új színállást az 5-ös Retro-ból. Mi a következő lépés Michael? Talán több együttműködést láthatunk 2016-ban? Ki tudja. Mindenesetre, mi kíváncsian várjuk és beszámolunk, bármi is lesz. 😉

Megszerezni az áhított sneakert nehezebb, mint valaha

Nike release system online

Nike release system online

Az elmúlt néhány évben egyre nehezebb volt megszerezni a kinézett darabokat megjelenésük napján. Rengeteg módszert volt. Kinéztük előre a színt, a méretet, odaültünk a bolt elé és vártunk órákon át, ám ez már elavult. Belefáradt mindeki, de ez nem azt jelenti, hogy könnyítenék a helyzetünket. Itt az online vásárlás, a vásárlásra jogosító sorsolások, de az online beszerzések az ilyenkor szokásosnak mondható, összeomló rendszer miatt ez sem tökéletesek, sőt…

Nike Flyease segít a stabilitásban

Nike FlyEase Blu Pair V1 original

Nike FlyEase Blu Pair V1 original

Van olyan cipőtechnológia, ami miatt izgalomba jövünk és van, ami megváltoztatja az életünket. Matthew Walzer, egy 19 éves diák 2012-ben írt egy levelet a Nike vezérigazgatójának, amiben kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy nehézségeket okoz neki és a hasonló fogyatékossággal élő társainak a cipő bekötése. A levél híre vírusként terjedt és eljutott a vezérigazgató asztalára is. 3 év fejlesztés után bemutatták a Flyease technológiát, ami úgy rögzíti a lábat a cipőben, hogy azt nem kell megkötni. A kiskereskedelemre módosított változata a Soldier 8 lett. Walzer kezdeményezését még a kongresszus is megdicsérte.

A 3D-s nyomtatott sneakerek a jövő?

Adidas Futurecraft 3D

Adidas Futurecraft 3D

A 3D-s nyomtatás koncepciója nem új dolog még sneaker fronton sem, de egyértelműen éleződik a vállalatok közötti verseny, hogy ki fogja elsőnek a nyilvánosság elé kitárni ezt a technológiát. A Nike vizsgálja a nyomtatott szegekkel ellátott focicsuka lehetőségeit és azt ígérték, már akár jövő évben kiadnak valami tuti 3D-s dolgot. Az Adidas, azt mondta egy Futurecraft nevű új talpat fejleszt ezzel a módszerrel, a New Balance pedig egy 3D runneren dolgozik áprilisi megjelenéssel.

A történelem legnagyobb cipő üzlete?!

Lebron James nike lifetime deal

Lebron James nike lifetime deal

Kevin Duranté volt az év híre 2014-ben, amikor újrakötötte akkori szerződését a Nike-val 300 millió dollárért. Ezután 2015-ben felrobbant a piac. Az Adidas átcsábította James Hardent a Nike-tól 200 millió dollárért. Eközben Curry is megduplázta akkor fizetését az Under Armorral, ám mégis a legnagyobb port Lebron James új szerződése kavarta. A szerződés részleteit ugyan még nem hozták nyilvánosságra, de úgy emlegetik, mint a Nike történelemének legnagyobb üzletét. Egy Elit szintű sportoló, különleges sneakerekkel és egy ekkora szerződés. Kíváncsian várjuk, mit is hoz nekünk az elkövetkezendő pár év. 🙂

Kép- és hírforrásunk a Solecollector volt.

aladeen

A kosárcipők az egyik szenvedélyem a dj-zés és a kosárlabdázás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×