Dylan Raasch interjú

Amikora tavaly ilyentájt a Roshe Run (azóta Roshe One) sztoriját írtam, nem gondoltam volna, hogy egy év múlva személyesen fogok beszélgetni róla a cipő tervezőjével, Dylan Raasch-al. A Nike Sneakerboots kollekció idei moszkvai bemutatóján erre is sor került – kíváncsian kérdezgettem a Dylant a Roshe-ról és deszkás cipős múltjáról is, ő pedig szívesen mesélt. Interjú a Nike Sportswear design igazgatójával a tovább után!

Interjú Dylan Raasch-sal, a Roshe tervezőjével

Interjú Dylan Raasch-sal, a Roshe tervezőjével

snkrbx.hu: A Sneakerboots kollekció iménti bemutatóján az tűnt fel, hogy a tavaly megismert Roshe téli változata nem volt köztük.
Dylan: Igen, valóban. Az a Roshe Sneakerboot modell, amit 2014-ben láthattál, most nincsen. A Roshe téli változatát teljesen továbbgondoltuk, ez lett a Roshe One Hi, mely csak női változatban létezik. Megemeltük a szármagasságot, és a talpa is téliesített lett, bakancs helyett inkább egy szőrmecsizmára hasonlít, tehát ez is megfelel a hideg időjárás kívánalmainak.

Nike Roshe One Hi

Nike Roshe One Hi

Maradjunk még egy kicsit a Roshe témánál. Melyik a kedvenc színállásod a modellből?
Azt hiszem még mindig az eredeti Iguana színállás, amit a legjobban szeretek, hiszen ezzel kezdődött az egész történet. Persze ezen kívül van még egy pár 😉

Az első Roshe Run színállás: Iguana

Az első Roshe Run színállás: Iguana

Nagyon szeretem a fekete Metric verziót. De amit a legtöbbet hordok, az a “Black Sail”, ez a legklasszikusabb. A munkám során is szívesen nyúlok vissza a klasszikusokhoz, és viselni is ezeket szeretem.

Roshe Run Metric - Black

Roshe Run Metric – Black

Roshe Run (OG Black Sail)

Roshe Run (OG Black Sail)

Korábban deszkás cipőket terveztél, akkoriban pedig a nagyon vastag, “buflák” cipők voltak a jellemzők. Most pedig a legtöbb modelled vékony és pehelykönnyű. Milyen volt a váltás?
Hát nagy váltás volt, az biztos 🙂 De természetesen oka volt, hogy a deszkásoknak ezeket a vastag cipőket terveztük. A deszkás cipő szerintem a legspeciálisabb az összes sport célú cipő közül, a nagy igénybevétel és a láb védelemének szükségessége miatt. Amikor a Nike-nál futócipőkön kezdtem el dolgozni, erre már nem volt szükség, és jöhettek a könnyített, karcsúsított tervek.

Roshi - Roshe Run

Roshi – Roshe Run

Ha megnézzük, most a deszkás cipők között is hódít a könnyű, vékony cipők trendje. A Vans Era a reneszánszát éli, de a technikai deszkás cipők pl. a NIke P-Rod sorozat esetében is a könnyítés a jellemző. Szerinted ezek a cipők képesek megvédeni a deszkások lábát?
Szerintem nem annyira. Ahogy az előbb is mondtam, a deszkás cipők egy külön történet, amúgy a deszkások is, nekik nagyon nehezen változik meg a cipőről alkotott elképzelésük: hogy nézzen ki és mit tudjon. Ők is szeretik a klasszikusokat, mostanában pedig a technikás gördeszkázás került előtérbe, amihez a cipő „board feel” tulajdonsága fontosabb, mint a védelem.

Vékony gördeszkás cipők

Vékony gördeszkás cipők

A Sneakerboot kollekciónál – nyilván az Air Force 1 kivételével – alacsony szárú modellekből kellett magas szárú, masszívabb, vastagabb cipőket tervezned. Milyen volt ezen dolgozni?
Ismét visszamennék a funkcióhoz, mint minden modell alapjához. A legrobosztusabb az AM95 lett, mivel itt az alap is egy erőteljesebb vonalú cipő volt. De a feladat minden modellnél ugyanaz volt, megőrizve a modell örökségét, ízlésesen megfelelni a funkciónak, azaz a hideg és a nedvesség elleni védelemnek. De nem minden modell “hízott meg”, a Flyknit Chukka, melyet úgy téliesítettünk, hogy megőriztük könnyűnek.

Sneakerboot bemutató Moszkvában

Sneakerboot bemutató Moszkvában

Melyik a kedvenc modelled a Sneakerboot kollekcióból?
Az Air Max 95 Sneakerboot lett a kedvencem, méghozzá a Triple Black színállásban.

Nike Air Max 95 Sneakerboot Triple Black

Nike Air Max 95 Sneakerboot Triple Black

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×