A cipőkészítés jövője

Az elmúlt napokban, hetekben felélénkültek a cipőkészítés jövőjeként aposztrofált 3D nyomtatással kapcsolatos hírek. Utána néztünk hogyan fogjátok tudni otthon kinyomtatni kedvenc sneakereitek. 🙂 Részletek a tovább után!

3d_printers

3D nyomtatók (forrás: Business Insider)

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az elmúlt időszakban felpezsdült a téma, ám ez nem azt jelenti, hogy új keletű dologról lenne szó. A Nike már két évvel ezelőtt, a 2013-as NFL Combine-on bemutatta az SLS technológiával készült Vapor Laser Talon-t. “Az SLS eljárás (Selective Laser Sintering) lényege, hogy a 3D nyomtató munkafelületén a kívánt rétegvastagságban (akár 10 mikron is lehet!) a készülék elteríti a finom por állagú alapanyagot, amelyet aztán rétegről rétegre a modell geometriájával közös keresztmetszeteken lézersugárral megolvasztanak, majd megszilárdítanak. A módszer különösen nagy pontosságot tesz lehetővé, lévén, hogy a lézersugár jelentősen pontosabban pozicionálható, mint egy extruder szerszám, amely tengelyek mentén, mechanikusan mozog.” (forrás: 3dnyomtato.wordpress.com)

nike_vapor_laser_talon_3d_printing

Nike Vapor Laser Talon

Pár héttel később a New Balance egy videón keresztül nyújtott betekintést merre is haladnak a fejlesztéssel. Eléggé egy irányba a Nike-val: ők is SLS technológia lehetőségeit kezdték vizsgálni, csak éppen szögescipőkben manifesztálták a megszerzett tudást.


Ezután nem várt csend következett, melyet Kanye West tört meg. Egy TV műsorban beszélt a 3D nyomtatással kapcsolatos félelmeiről: “Ez az, ami miatt aggódok. Mert az internet megölte a zeneipart, és attól félünk ugyanez fog történni a ruhaiparral is… Eljön az idő, amikor az emberek otthon készítik el cipőiket.”

nike_3d_printing

Az újabb 3D nyomtatott Nike csuka

Az októberi GeekWire Summiton a Nike vezérigazgató helyettese, Eric Sprunk is hasonlóan nyilatkozott: “Hogy el tudok-e képzelni olyan jövőt, ahol birtoklunk egy fájlt, amit otthon le tudunk gyártani, vagy el tudunk készíttetni egy boltban? Persze, és ez nincs is olyan messze!

adidas_futurecraft_3d_printing

adidas Futurecraft 3D

Legutóbb az adidas állt elő Futurecraft 3D projektjével. Egy Ultra Boost szerű felsőrészt párosítottak 3D nyomtatott talppal. Persze ez is csak egy előfutára, hogy milyen izgalmas jövő előtt állunk. 🙂 Ti mit nyomtatnátok ki otthon először?

Hír- és képforrásunk a SoleCollector.com volt.

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

×