Gördeszkalap innovációk

Sokan nem is tudják, hogy miként és miben is nyújt előnyt egy-egy karbon szálas deszka, ám napjainkban már nem csak a cipőket fejlesztik egyre durvább technikai tudásra, hanem „sporteszközöket” is! A kedvetekért kicsit jobban utánajártunk  a különböző cégek technológiáinak, lássuk hát, hogyan is próbálják növelni a deszkák élettartamát.

A kanadai juhar és a karbonszál találkozása

A kanadai juhar és a karbonszál találkozása

Első körben P2-es konstrukcióval kezdeném, amelyről már biztosan többen hallottatok. Az NHS égisze alatt működő Santa Cruz rukkolt elő először a P formulával, ahol egy normál 7 rétegű kanadai juhar lapot tuningoltak fel egy teljes aramid szállal, amit egy az űrkutatásból átvett, finomabb karbonszálnak tekinthetünk. A kezdetleges próbálkozások csak fél sikerrel jártak, ugyanis a juhar és az aramid nem azonos kopási rátával rendelkezett, de maga a lap sokkal rugalmasabb lett. Ezt az elgondolást vitte tovább a Flip, és születettek meg a P2 elnevezésű deszkák, amelyek ugyan szintén tartalmaztak aramid szálat, de már nem teljes széltében helyezkedtek el a lapon. Ez a réteg a felső juhar rész középső panelje lett, melynek és a NASA-nál is használt ragasztó technikának köszönhetően  pedig  a kezdeti kopási problémák megszűntek. A Flip a későbbiekben már a Creaturenek és Santa Cruznak is kiadta a technológiát, de nem kellett sok, és más konkurens cégek is felvásárolták a jogokat.

P2-es technológia szerkezeti felépítése!

P2-es technológia szerkezeti felépítése

 

Almost_impact_technology

Almost Impact Technológiák

Következő innovációnk a Dwindle házában kifejlesztett Impact technológia. A DSM (Dougles Street Manufacturing) mérnökei egy speciálisabb megoldást dolgoztak ki a deszkáik  erősítésére, az egyik első ezek közül az Almost Skateboards Impact Supportja volt, mely két karbon tárcsát tartalmaz a deszka alján a csavaroknál, így kényesebb az érkezéseknél, a Tailre vagy a Nosera irányuló nagyobb erőbehatásokat is tompítja. Ennek egy picit erősebb verziója az Impact Plus, ami nem csak két karbon tárcsát tartalmazz de a deszka tetején is elhelyezésre került egy a P2höz hasonló keskenyebb kevlár réteg. Ezáltal nem csak alul, de felül is rendkívül erősek valamint rugalmasak lettek a deszkák, viszont az igazán nagy ágyúnak a Double Impactet tekinthetjük, ami az előbbi megoldás agresszívabb kivitele. A lap tetején teljes széltében karbon réteg fut amit minden réteg tartalmaz, ezért ha fel is törne a deszkánk, akkor ahelyett hogy nagyobb darabok válnának le, kisebb adagokban fog morzsolódni.

A Cliché egy Keystone névre hallgató testvér konstrukciót alkalmazott, aminek egy zár formájú karbon mag az alapja. Ezek a deszkák mind egyesével vannak préselve és rendkívül jól pattannak, de fontos megjegyezni, hogy a súlyukra sem lehet panasz, joggal nevezhetjük őket „carbonlight” deszkáknak. Az Almost és a Cliché is 45 napos garanciát add a gördeszkátokra, ha beregisztráltok a hivatalos oldalukon.

keystone1

Keystone

Következzék egy összetettebb technika, a Blind Eternal Life lapja. Ezek az „örök életű” deszkák igaz, hogy csak 5 réteg Kanadai juhart tartalmaznak, de egy plusz trixális háromtengelyű üvegszállal is megtoldották őket  a tervezők. Ezek a deszkák talán a legkönnyebbek a piacon, valamint erősségében is a legjobbak közé sorolhatóak, melyet jól bizonyít, hogy három hónap garanciát vállal rájuk az anyacég.

Összességében azt mondanám, ha vállalkozó szelleműek vagytok, akkor ne habozzatok kipróbálni őket mert kellemes csalódás vár rátok. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×