Saucony Originals, új játékos a hazai sneaker gameben

Mi is a Saucony? Egy több, mint 100 éves márka, mely már a 19. században cipőket gyártott a tengerentúlon. Egy név, mely a futással vált eggyé az évtizedek során. Egy lifestyle brand, mely olyan időtálló modelleket alkotott meg, mint a Jazz, a Shadow vagy a Grid. Idén tavasztól a Saucony Originals modelljei is kaphatóak idehaza, ami minden cipő rajongó számára örömhír. A folytatásban bemutatjuk nektek a márka sztoriját a kezdetektől, a legmeghatározóbb modelleken keresztül.

Megérkeztek a Saucony Originals modelljei

Megérkeztek a Saucony Originals modelljei

A Sauconyt 1898-ban alapították, két évvel az első olimpiai maraton futamot követően és a futás és a futócipők voltak már a kezdetektől a fókuszban. Az elmúlt 117 évben (így leírva még komolyabban hangzik 🙂 temérdek tudás és rutin gyűlt össze, így napjaink top futócipői között is megtaláljuk olyan spéci modelljeiket, mint a Kinvara, mely a neutrális futás előnyeit ötvözi a megfelelő párnázottsággal.

Saucony

Saucony az örök fejlődés útján

A kényelmi szempontokon túl miért jó a hétköznapokban és a városi mászkáláshoz futócipőt hordani? A futás közben minket terhelő biomechanikai erő 3-8 szorosa a normál terhelésnek. Ezek a modellek ilyen fokú teljesítmény leadására vannak tervezve, így a mindennapi strapát extra módon állják és tehermentesítik viselőjüket. A Saucony emellett azon is dolgozik, hogy az új technológiákat felvonultató futócipők mellett megőrizze Originals modelljeit is. Ezek a kortalan darabok a márka valódi öröksége és több évtizede szelik a pályákat és a nagyvárosi betont.  Azok a designerek és sneaker shoopok, akik partnerei a márkának ehhez a tradícióhoz csatlakoznak. Kezdjük is el történelem óránkat!

1977-ben a Saucony megkapta az amerikai Consumer Reports Magazine „legjobb minőség” díját, mellyel bekerült a legnagyobbak közé. Ezt követően a 80-as évekkel egy igazi aranykorszak vette kezdetét, mely sorba hozta az új technológiákat és sztár sziluetteket.

A Trainer 80 és az Originals korszak kezdete

A Trainer 80 és az Originals korszak kezdete

Az Originals era kezdetét a Trainer 80 jelentette, mely az első igazán kényelmes futócipő volt és iparági alappá vált. A Trainer előtt ugyanis a gyártók a talp középrészébe egy kartonlapot építettek merevítésként, míg az új modell esetében a felső részt közvetlenül a talpra varrták rá. A Trainer 80 így jóval természetesebb futást biztosított a megnövekedett kényelmi tényező mellett.

Jazz, a második kilóméterkő

Jazz, a második kilóméterkő

Érdekes megfigyelni, hogyan változott a logó használat és a három lukas tagolás a csíkokon, míg elérte ma is használt formáját. A Trainer 80 esetében még apró lukakat látunk, míg soron következő modellünk, a Jazz esetében már a lukak dominálnak egy csíkot díszítve, mely S alakot formál. Az 1981-ben bemutatott Jazz születésénél több ortopéd szakorvos is segédkezett, hogy kényelmesebb és a potenciális sérüléseket minimalizáló darab készülhessen. A Jazz háromszög mintás talpa, a Trainer 80 pöttyös talp mintázata után fejlődést jelentett, mivel növelte a tapadást és komolyabb csillapítást adott kímélve a futót. Ezt a talpmintázatot, mind a mai napig használja a Saucony, a korábban említett Kinvara modellen is ugyanúgy megtaláljuk.

A Shadow és a VIP sarok szerkezet

A Shadow és a VIP sarok szerkezet

Miután 1983-ban Ron Dixon megnyerte a new yorki maratont Sauconyval a lábán, a brand felajánlotta neki, hogy tervezze meg saját cipőjét. Ron 100 és 100 kilométereket futott az egyes prototípusokban, míg elkészült a DXN Trainer, melyet a Shadow 5000-res követett. A Shadow az egyik legszebb sziluett volt a kor sportcipő között, nem hiába készül mind a mai napig új és új színkombókban és látjuk akár a kifutón és a sneakerhead csoportokban. Megjelenése mellett itt is több újítással készültek a kor futóinak. A stabilitás növelése elsődleges szempont volt a 80-as évek közepén, így a Shadow második generációja komolyabb sarok támogatást kapott a VIP talpszerkezetnek köszönhetően. A Vertical Ionic Pillars rendszer a sarok alatt kör alakban elhelyezkedő csepp alakú alátámasztást takar, ami egyszerre ad stabilitást és a puha lépések élményét.  

DRID és a tagolt felépítés

GRID és a tagolt felépítés

Soron következő modellünk a Saucony Originals másik zászlóshajója, mely 1991-ben látta meg a napvilágot és a G.R.I.D. nevet kapta. A Ground Reaction Inertia Device egy igazán összetett talpszerkezetet takar, ami a Shadowhoz képest is technológiai ugrást jelentett. A talp itt már különböző zónákból épül fel, a sarok alatt hidrálszálas hálót találunk, emellett sarok gallér is növeli a cipő tartását. A hálós talpbetét puha és stabil elrugaszkodást biztosít, mintha csak egy mini-gumiasztal került volna beépítésre. Jól hangzik ugye? A Grid design tagoltsága nem csak a talpszerkezetben, hanem a felső rész megjelenésében is szembe tűnő. A logó varrott S betűje és a műanyag erősítéses felső fűzőjuk teszik igazán jellegzetessé számunkra.

Már itthon is megtaláljátok a Saucony Originals modelleket, méghozzá a Sauconyt 21. éve hazánkban forgalmazó, Unisport üzletében, a BP Shop polcain, illetve a szombathelyi Söjtöry Sportban. Hamarosan egy bővebb szemlével is jelentkezünk nektek, ahol a friss és kirobbanó színekkel érkezett új kollekció darabjait fogjuk bemutatni.

vegi

Évek óta mint aktív részese és szemlélője követem a deszkás, illetve egyéb freestyle sportokat a magyar miliőben, illetve all over da globe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×