Interjú Kiss Csaba custom cipőkészítővel

Magyarországon is kezdi megvetni lábát a custom cipőkészítés. Nekem Kiss Csaba munkái tűntek fel először a KRG SneakerTalk csoportban, majd az Instagramon – így jött az ötlet, hogy egy interjú keretében jobban megismerkedjünk vele és a hazai custom cipőkészítés helyzetével. Egy kicsit előre ugorva, válaszolva a bennetek talán először felmerülő kérdésre: igen, Csaba vállal megrendeléseket is! 🙂 De ettől még érdemes elolvasni az egész interjút. Tovább!

kiss_csaba_krg

Csabi munka közben a KRG-on

Kezdésnek egy rövid bemutatkozásra kérnénk! Kicsoda Kiss Csaba?

Igazából Kiss Csaba vagyok. 🙂 Oroszlányon születtem. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 8-9 éve lakom Budapesten és fogtechnikusként dolgozom. Ebből jött a DentKicksCustom név.

Esetleg cipőgyűjtőt is tisztelhetünk személyedben, vagy egyből átalakításhoz választasz cipőt?

Körülbelül 2 éve csöppentem bele ebbe az egész világba. Előtte teljesen más körökben mozogtam: punk, rock, rockabilly. Aztán megismerkedtem jelenlegi párommal, akinek kb. 100 pár cipője volt akkor. Igazából ő vitt bele ebbe az egészbe. Én előtte a Nike-nál dolgoztam, de konkrétan 2 darab cuccom sem volt, annyira nem tartoztam ehhez a világhoz. De elnézegetve a cipőket a barátnőm lábán nekem is megtetszettek.
Gyűjtőnek igazából nem mondanám magam, hiszen nem áll otthon sok cipő. Ami mostanában megtetszett az a Nike LeBron X, ezeket úgymond gyűjtöm is. Erre azt mondom, hogy tényleg tetszik, kényelmes és szeretem is. Ez az egy típus, amiben nekem kimerül a gyűjtés.

kiss_csaba_lebron_x

Egy LeBron X custom a DentKicksCustom jóvoltából

Mikor és minek a hatására kezdtél el custom cipőket készíteni?

Ez egy vicces sztori. Anno nagyon megtetszett egy Jordan Flight 45. Hónapokig nézegettem, míg végül netről beszereztem. Egyszerű volt, de nagyon szépen nézett ki. Kb. második felvételnél végigpergett rajta a festék, teljesen berepedezett. Akkor kezdtem el nézegetni, illetve kérdezgetni, hogy mit lehetne ezzel kezdeni. Szulimann Attila javasolta az Angelus festéket és hosszas utánaolvasás, valamint YouTube videók nézése után berendeltem és ez lett az első cipő, amit befestettem. Aztán megtetszett ez az egész. Leülök, elfestegetek, és tök jól kikapcsol. Egyre jobban beleástam magam és láttam, hogy ez nem csak arra jó, hogy befessük a talpat, hanem tényleg profi szinten lehet ezt csinálni. Mindez talán fél éve történt.

Most már azt mondhatom, hogy a párom, Ladányi Mónika is mindig beleszól 🙂 Most már ő is aktívan részt vesz a cipőkészítésben, főleg a szabásban, varrásban van nagy segítségemre, de a tervezésben is be szokott segíteni. Így már két fős a DentKicksCustom.

kiss_csaba_jordan_flight45

A szerencsés véletlennek köszönhető kezdet: Jordan Flight 45

Milyen technikákat használsz? Ezeket hogy sajátítottad el?

Én az airbrush pisztolyt szeretem. Az elején ecsettel próbálkoztam, de nagyon sok festéket igényel és nem is tudsz vele olyan szép, egyenletes felületet csinálni vele, mint a pisztollyal. Így igazából nekem az airbrush vált be a legjobban.

Mi a helyzet új technikák alkalmazásával? Hogyan fejleszted magad?

Ez azért nehéz, mert itthon nem nagyon tudok kérdezni senkit. Mint utóbb kiderült vannak, akik ezt csinálják. Én is beszéltem olyannal, aki már 3 éve benne van a cipőkészítésben. És ez azért jó, mert tudunk egymás között praktikákat cserélgetni. Van is egy ilyen tervem, hogy csináljunk egy klubot, ahol tudjuk azt segíteni, akit ez tényleg érdekel. Az a baj, hogy a nemzetközi csoportokban, amiket nézegetek nem annyira közlékenyek. Egyedül, aki segítőkész volt, az Sneaker Bonsai. Nyilván műhelytitkokat nem árult el, de az alapokban sokat tudott segíteni.

kiss_csaba_rapcity

A Rapcity-nek készült nyitvatartás „tábla”

Mi a jellemző látvány és gondolati világod? Mik inspirálnak?

Nyilván van egyrészt, ahogy nézem a többi customer-ek a cuccait, hogy miket festenek, hogy csinálják. Ezek abszolút hatással vannak rám. Nekem képi világ szintjén nagy kedvencem Dez nevezetű úriember. Ő azokat valósítja meg, amit majd egyszer én is el akarok érni.

kiss_csaba_halloween

Halloween DentKicksCustom módra

Mik a jővőbeni tervek?

Mivel nekem ez egy hobbi, így azt mondhatom, hogy magam részéről már most többet értem el, mint bármikor gondoltam volna. Effektíve azon kívül, hogy én otthon leülök és elfestegetek semmi másra nem gondoltam előzetesen. Nyilván itthon a munkám sosem fogja felváltani. Nem mintha nem szeretném a munkám, de festeni is nagyon szeretek. Célom, hogy folyamatosan fejlődjek.

kiss_csaba_mortalkombat

Folyamatban lévő Mortal Kombat projekt

Megrendeléseket is vállalsz?

Ha megkeresnek én nagyon szívesen vállalok ilyen munkákat, hiszen ettől is csak fejlődök. Az a legoptimálisabb, ha feldobnak egy témát, és én akkor már tudok egy formavilágot teremteni. Ami nehézséget okoz, az a talp befestése, hiszen ott van a legnagyobb erőhatásnak kitéve a cipő. Így célszerű már a kezdeteknél úgy tervezni, hogy a talpat ha lehet ne kelljen festeni.

kiss_csaba_greenbaypackers

Egy Green Bay Packers-ös megrendelés

Mi az, amit még megkérdeznél magadtól, de én nem tettem meg?!

Nagyon sok embernek tartozok köszönettel, így szeretném megköszönni elsősorban páromnak, Ladányi Mónikának, hogy támogat. Szulimann Attilának, aki a kezdetektől segít és igazából kinyitotta a szemem erre az egészre. Perjési Rolandnak a festék rendelésért, illetve a Bázis Store-nak előre is, hogy kapható lesz náluk Angelus. Buza Dánielnek a Rapcity-ből. Balogh Andrásnak, aki szintén hasznos tippekkel látott el. És Bárczi Andrásnak is. Meg természetesen anyukámnak, apukámnak 🙂

Köszönjük az interjút Kiss Csabának és sok sikert kívánuk a világhírnévhez vezető úton! Amennyiben saját cipőtöket szeretnétek felturbózni a DentKicksCustom segítségével nyugodtan keressétek Csabát Facebookon, vagy a dent.kiss@gmail.com e-mail címen.

kiss_csaba_airforce

A legújabb projekt

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×