Sneaker Check @ NYC

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egy amerikai túra részeként három, kellemesen zsúfolt napot tölthettem el a Nagy Almában. Egy ekkora városnál ez kábé semmire nem elég, mindazonáltal a kötelező turistás, valamint a helyiek által frekventált elemeket is beiktattuk. Tekintettel az ezeken a helyeken kialakuló népsűrűségre, módomban állt a helyi sneaker kultúra rendkívüli módon amatőr és leegyszerüsítő, teljesen szubjektív vizsgálatára is 🙂 Tovább!

Sneaker Check @ NYC

Sneaker Check @ NYC

A főbb különbségek

Amikor az emberfia nálunk nyugatabbra fekvő ország földjére lép, rendszerint sokkal jobb felhozatalt tapasztal az emberek lábán, ez természetesen két okra vezethető vissza, a keresletre és a kínálatra 🙂 Mivel itthon az átlagjövedelem messze van európaitól, ezért a legújabb megjelenéseket és az esetleges ritkaságokat áruló üzletek száma is jelentősen szerényebb. Míg Budapest (pontosabban az idelátogató turisták) összesen egy Foot Locker üzletet tudnak fenntartani, egy New York, vagy akár egy Amszterdam szintű városban 3-4 sarkonként is beleakadhatunk egybe. Miközben hazánkban kisebb, a ritkaságnak számító speciális ereklyékkel kereskedő shopokat szinte nem is látni, addig külföldön – megfelelő anyagi fedezet esetén – nagy eséllyel hozzájuthatunk a régóta áhított kedvencünkhöz. De most vissza New Yorkhoz.

Sneaker Street Style @ NYC

Sneaker Street Style @ NYC

Shopping  kultúra

A New Yorkiak szeretnek vásárolni. Nagyon. Ha az ember a Times Square, vagy akár a shopping negyedek környékén jár, hatalmas zacskókat cipelő embereket láthat mindenhol. A pénztárcák könnyítésére hivatott egységekből is sokfajtát találhatunk:

Boltláncok: Természetesen NY is kellő ellátottsággal rendelkezik Foot Lockerekből, de a fekete-fehér csíkos láncon kívül megtalálhatóak még olyan, itthon nem ismert bolthálózatok, mint az általam látott legnagyobb Maison Martin Margiela kínálattal rendelkező Barney’s, Amerika Corvin áruháza, a figyelemre méltő cipőosztállyal felszerelt Macy’s, vagy akár a kimondott sportruházatra specializálódott Finish Line. Ezek az üzletek általában a brandek aktuális kollekcióit árulják, mindenhol ugyanazon az „MSRP” (Manufacturer’s suggested retail price) áron, tehát ha valamiből nincs méret X helyen, Y helyen lehet, hogy lesz két sarokkal arrébb, ugyanannyiért 🙂

Sneaker Store Check @ NYC

Sneaker Store Check @ NYC

„Diszkontok”: Egy egész érdekes állatfajta képviselői az általam diszkontoknak elnevezett boltok… Ezek azok az üzletek, amelyeket itthon talán turkálónak mondanánk: minimális külső és belső dekoráció, nagyméretű betűk harsány neonszínű hátterű táblákon, kézzel írt árcetlik, polcokra dobált termékek. Azonban a nem feltétlenül attraktív külső mögött valódi érték is található. Ezek az üzletek olyan, régebbi modelleket (jellemzően n-1, n-2. generáció) árusítanak, amelyeket a fenti boltokban már nem találhat meg az emberfia, azonban a sneakerheadek számára érdekes lehet. Az árazás azonban nem a legbarátibb, a cipők nagy része következetesen retail árra (vagy ha hozzáértő a boltos – egyes cipőknél) afölé vannak árazva.

Márkaüzletek: A brand fanoknak saját 4 emeletes Niketown és egy kétszintes Adidas birodalom is természetesen rendelkezésükre áll. A Niketown-ban szintenként más-más sportok ruhái és cipői találhatók meg, és ha segítségre lenne szükségünk, az adott osztályon az adott sportban szakértő eladó kollega tud tanácsot adni, melyik a legjobb választás a kosárpályára ha center vagy, milyen deszkás lépő javasolt, ha goofy vagy, vagy esetleg abban, hogy műfűre a saját rúgótechnikának megfelelően milyen focicipő ajánlott.

Sneaker Store Check @ NYC

Sneaker Store Check @ NYC

Sneaker shopok: Kifejezetten sneaker-ek árusítására létrejött boltok is szép számmal találhatók a városban, ha valami ritkára, exkluzívra vágyunk, esetleg ötletet szeretnénk a következő vásárlás előtt, itt hardcore sneakerheadekkel találkozhatunk, cserélhetünk eszmét, vagy vásárolhatunk tőlük. Egy jó összefoglaló a legjobb boltokról a Complex listája.

Vigyázat, ne vigyünk túl sok pénzt ilyen boltokba, és figyeljünk a hazavihető poggyász súlyára és méretére – talán így könnyebb lesz ellenállni a kísértésnek 🙂

Új megjelenések, resellerek

Aki figyelemmel kíséri a külföldi sneaker-es oldalakat és egyes Facebook csoportokat, láthatja micsoda tömegek képesek összegyűlni egy-egy új lépő megjelenésekor, olyannyira, hogy egyes kellően motivált emberek akár a bolt előtt kerti székben vagy sátorban éjszakáznak. A sorbanállók általában két fajtára oszthatók: rajongókra és resellerekre. Előbbieket nem kell magyarázni, nekik egyszerűen tetszik annyira a megjelenés előtt álló modell, hogy az általában csekély darabszám ellenére is szeretnének egy párat a lábukon tudni. A resellerek viszont egy egész érdekes kategória. Ők azok a srácok, akik abban a reményben alszanak a shopok előtt, hogy utána vaskos haszonnal adhassanak túl a cipőkön a későn ébredők, a balszerencsések, vagy a lusták számára.

It's release time! Sorbanállás az egyik nagy sneaker strore előtt

It’s release time! Sorbanállás az egyik nagy sneaker strore előtt

Ottjártamkor éppen a KD VI „What the KD” valamint a Jordan XI Low Black/Infrared/White színkombójáért állt a sor az összes Times Square-en lévő sneaker bolt előtt, nyitáshoz közeledvén. A boltok nyitása után még délután is lehetett látni több dobozzal rohangáló resellereket, akik éppen a megmaradt készleteket vásárolták még fel, egy boltban pedig annak voltam fültanúja, hogy két „nagykereskedő” azon tanakodik, megéri-e elvinni 8 párat a „What the KD” US12-es (EU 46) méretéből 🙂

Szabályok, hogy juthatsz hozzá egy limitált cipőhöz!

Szabályok, hogy juthatsz hozzá egy limitált cipőhöz!

Tipikus viseletek, kombinációk

Fogalmazzunk úgy, hogy jelentős eltérések vannak aközött, hogy itthon és kint mit lát az ember egy átlagos járókelő lábán 😛

Budapesti lévén az alábbi modellekkel szoktam például igen nagy számban találkozni: Nike Air Max 90, Air Force 1, Air Max Skyline, Free 4.0, 5.0, Mogan, Roshe Run, Adidas neo család, ZX család, Evolution, Top Ten.

Ehhez képest kinti viseleteknél alap és mindennapos viseletek a Jordan lépők, valamint igen sok szemet gyönyörködtető LeBron és KD modellel is találkozni lehet a tipikus New Yorki lábán, különösen jóleső érzés, hogy a családok sok esetben már egész fiatal korban elkezdik a gyerekek minőségi lábbelikbe öltöztetését.

Sneaker Street Style @ NYC

Sneaker Street Style @ NYC

Ami a különlegességeket illeti, az igényességet jellemzi, hogy csak úgy elsétált mellettem valamikor egy LeBron 8 South Beach és egy (a környezetre való tekintettel vélhetően eredeti) Air Max 90 Independence Day (red) surranó is, egy véletlenszerű sneaker boltban pedig egy LeBron VIII P.S. Elite „Taxi”-val is találkozhattam egy KD mellett.

Sneaker Street Style @ NYC

Sneaker Street Style @ NYC

Zárszóként…

Ahogy az elején tárgyaltuk, minden ország más és más sneaker kultúra szempontjából, azonban Amerika szerény véleményem szerint ebben kiemelkedik azoktól az országoktól, ahova még volt szerencsém eljutni. Noha az nem várható, hogy Magyarországon is tömegesen találkozzunk ritkaságokkal az emberek lábán, remélem, hogy kis közösségünk – aminek a sneakerbox.hu, a KRG és a hozzá kapcsolódó Facebook csoportok is fontos sarokkövei – egyre szélesebb lesz. Mindenesetre keep it up, és ne feledjétek, Don’t stock! Rock!

mollaka

Igyekszem nem túlzásba vinni a sneaker mániámat, de sajnos egyre inkább új szekrényre is kell költsek :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×