A hegy és a hullám, avagy a Quiksilver story

A városi környezet megannyi lehetőséget kínál nekünk kikapcsolódni, szórakozni, újabb kihívásokat keresni és találni, mégis a természetes játéktérben érezzük sokan igazán jól magunkat. Azok is, akik nem vágynak tudatosan a „zöldbe” kiszakadásra, amikor már ott vannak ráébrednek mi az, ami eddig hiányzott. A hegyek és a vizek adják a Quiksilver filozófia alapját is, melyet két ausztrál szörfös keltett életre, akik a rutin helyett a felfedezés útját és örömét választották. A Quiksilver az elmúlt 40 évben rengeteg élményt és sztorit megélt, így van miről mesélni a brand kapcsán nekünk is. A folytatásban, olyan karakterek életútjába nyerhettek betekintést, mint a szörf legenda Kelly Slater, a back country snowboardban új perspektívákat nyitó Travis Rice vagy a gördeszkázás Keresztapája, Tony Hawk. De ne csak a nevekkel dobálózzunk, hanem nézzük meg honnan indult az utazás..

Quiksilver Roxy márka töri Tony Hawk Travis Rice snowboard

Az ausztrál partoktól British Columbia hófödte csúcsaiig

A Quiksilver gyökerei egészen 1969-re vezetnek vissza, amikor is a két bró Alan és John Hokusai japán mester „Kanagawa hatalmas hulláma” címre keresztelt fafaragását csodálva elhatározta, hogy megalapítják saját szörfös cégüket. A műről átemelve a hullám és a hegy motívumokat pirosba öltöztették logójukat és megszületett a brand ausztrália partjainál.

Quiksilver Roxy márka töri Tony Hawk Travis Rice snowboard

A hullám és a hegy örök motívuma, ugye látjátok a hasonlóságot:)

A boardshort napjainkban a vizes deszkás sportok egyik legfontosabb ruházati darabja, amely kényelem, stílus és funkció triumvirátusából születik, hogy megfeleljen a szörfösök, wakeboardosok igényeinek és persze mindezen felül a strandon, vagy a medencében is mindenki jól érezze magát benne egy sörrel a kezében. A Quiksilver előtti időkben a szörfözéshez hordott nadrágok jóval vastagabb anyagból készültek, melyek kényelmetlenül dörzsölték a rider bőrét és a strandra sem voltak a legideálisabb választás. Ultra magas derék, térd alá érő hossz és öv, ami rögzítette a derékhoz, valahogy így nézett ki akkoriban egy „szörfös nadrág”. Igen jól érzitek ez a konstrukció gátolta a mozgást és nem a kényelméről volt híres. Az alapítók aktív szörfösként saját bőrükön tapasztalták mindezen hátrányokat és mind stílusban, mind testhezállóságában meg akarták újítani a viseletet. A régi változatból eldobálták a felesleges részeket, így az övnek mennie kellett, a hosszt rövidítették, hogy a térd ne akadhasson bele menet közben és egyetlen tartós és vékony rétegű anyagból varrták meg nadrágjukat, melyet „The yoke” névre kereszteltek. A yoke jelentése járom, mely névvel arra utaltak a srácok, hogy shortjuk olyan biztos tartással rendelkezik, mint a bikát a szántás során befogó eszköz, mely nem csúszik le soha az állat fejéről, ahogy boardshortjuk sem gazdájáról. Elsőként használtak tépőzárat és két patent gombot, hogy mindezt biztosítsák. Így megszületett az első modern boardshort, mely cserébe jóval gyorsabban is száradt, mint ősapái.

A Quiksilver név a legenda szerint Alan asszony pajtásának, Barbarának a fejéből pattant ki, ugyanis, egy san franciscoi pszichedelikus zenekar a „Quicksilver Messenger Service” neve és dallamai annyira megragadtak benne, hogy a banda nevéből a c-t elhagyva találta ki a „Quiksilver” nevet.

A Quiksilver filozófia egyszerű és nagyszerű: nem a deszkád formája, vagy típusa számít, hanem a szenvedély, amivel hajtod:

A boardshortok pár év alatt hazájukban már kellő népszerűségnek örvendtek, így amcsi szörfösök is vittek belőlük egy rakattal a lehetőségek földjére,  nem mintha Ausztrália nem lett volna jó táptalaj a márkának. Cserébe így elindult a globális terjeszkedés, melynek köszönhetően 1986-ban tőzsdére is ment a cég. A legszebb az egészben, hogy a két alapító srácból érett férfi, majd családapa lett, de még így a 60 felett sem távolodtak el a sporttól. Ahogy azt egy pár évvel ezelőtti interjúban olvastam, még szörfözgettek Torquay hideg vizű partjainál, bár Alan már jobban adja Indonéziát, melegebb klímájával.

Quiksilver Roxy story boardshort Kelly Slater

30 év eltelt, de a frizkó a régi, „Ne mutatkozz kevesebben, mint a Quiksilvered a következő csőhullámban!” tartja a mondás 73′-ból

A Quiksilver, mint igazi pionír rengeteg újdonságot hozott a szörf iparba az új generációs boardshortokon túl. Hozzá fűződik az első brendelt szörf videó is 1983-ból, melyet követően kezdtek el igen szaporán megjelenni a hasonló jellegű művek, melyek nem a mozivászonra, hanem otthoni szórakozáshoz készültek. Ezen a vonalon később Kelly Slaterrel készültek olyan filmek, mint a Black and white sorozat, mely generációkat motivált, hogy deszkára álljon. A filmeknél talán még fontosabb, hogy a Quiksilver mindenkit megelőzve fordított megfelelő hangsúlyt a női riderekre elindítva a Roxy vonalat 1990-ben. A fürdőruhákat követően itt is nagy sikernek örvendtek a boardshortok színes mintáikkal, majd a snowboard vonal megjelenésével a komolyabb technikai cuccok. A Roxy utcai ruházati vonala is erős a lazától az alkalmibb változatokig pulcsikból, táskákból és kabátokból.

Roxy Quiksilver szörf snowboard márka töri

A női vonal is megtalálta szív alakú logóját és a Roxy nevet kapta

A szörf vonalon szerzett deszkás rutinból kifolyólag, ahogy már említettem adta magát, hogy a Quiksilver havon is kipróbálja tudását és bizonyítson a snowboard riderek körében is. A indulás óta ezen a vonalon még jobban látható a fejlődés, mint a boardshortoknál, ahol inkább a minták és színek alapozzák meg választásunkat. A sznóbi technikai cuccok esetében jóval több új technológiával talákozunk és szélsőségesebb körülmények között kell bizonyítania a szettnek. A Quiksilver cuccoknál a Gore-Tex anyaghasználat, a rejtett és vízhatlan czipzárok és belső linerek csak pár olyan skill, amikkel felruháznak minket, hogy a téli hidegben és sport közben is komfortosan tudjunk mozogni melegen tartva magunkat. A brand szupersztárja a téli vonalon egyértelműen az Art of Flight és That’s it That’s all mozik üdvöskéje, Travis Rice, de hogy ne csak őt mutassuk most meg, íme a Quiksilver snow team idei bemutatkozó vidije púderral és korlátokkal, ahogy azt a legjobban szeretjük:

Quiksilverből szerencsére itthon is igen széles választékkal találkozhatunk az Otherside üzleteiben, illetve webshopjukban is sok száz cucc közül lehet válogatni. Mi is körbe néztünk már kicsit téliesebb szemmel, így akadt meg a szemünk a következő cuccokon és mielőtt megkérdeznétek, télen mi sem hordunk boardshortot túl gyakran, de emellett a Tinaga fantázianévre hallgató és farmer hatású darab mellett nem tudtunk szó nélkül elmenni, elvégre ezzel a termék vonallal indult a Quiksilver története is:)

Quiksilver Roxy snowboard szörf kabát boardshort

Itthon is kapható Quiksilver cuccok

Az Otherside-ot természetesen Facebookon is megtaláljátok, oldalukat a cuccok mellett az események miatt érdemes követnetek, legutóbb például a csajok legnagyobb örömére a csináld magad napjukon színes ékszereket készíthettek a lányok Visy Dóri ötvösművésszel.

vegi

Évek óta mint aktív részese és szemlélője követem a deszkás, illetve egyéb freestyle sportokat a magyar miliőben, illetve all over da globe.
×