Custom cipőt szeretnél?

Ennek a cikknek az ötlete elég régóta kering itt a boxon, és azóta rám várt a feladat, hogy a Super Mario Nike-t kivettem a dobozból, és a többiek meglátták. Azóta már úton van a Yoshi is, én meg nekiültem összeszedni, hogy ha valaki – hozzám hasonlóan – felkapja a fejét egy-egy egyedi darabra, hová fordulhat, milyen oldalakon mit szerezhet be. Ezt a cikket egy praktikus útmutatónak szánom, ha téged is 0 kézügyességgel áldott meg a sors, hogy a saját egyedi darabot készíts, akkor jó kiindulás lehet.

Ők voltak az ötletadók. A Mario a szekrényben, a Yoshi úton, a Superman pedig ajándék lett

Ők voltak az ötletadók. A Mario a szekrényben, a Yoshi úton, a Superman pedig ajándék lett

A márkák kínálata

Manapság már több nagy márka honlapján lehet a „szokványos” kínálat mellett egyedi összeállításokat készíteni. A Nike iD-t gondolom, nem kell senkinek bemutatni, a gyári custom kínálatból megkapja az aranyat, itt van a legtöbb opció, az árak is vállalhatók, és a szállítási idő is reális. Napokig el lehet játszani azzal, hogy milyen lépőt rakj össze magadnak. Kiválasztod, melyik cipőt szeretnéd alakítani, kiindulhatsz egy már összerakott darabból és azt módosíthatod, vagy kezdheted teljesen az alapoktól is. A cipő paneleken egyesével alakíthatod, hogy milyen legyen az anyaga, a színe, egyedi feliratot rakhatsz a cipőre, kiválaszthatod a cipőfűzőt és ráadásként minden hónapban van valami újdonság egy adott modellre – egy különleges anyag, vagy minta, amivel dolgozhatsz. Magyarországról tökéletes működik a dolog, kártyával vagy utalvánnyal is tudsz fizetni és €9,90-ért házhoz szállítják. Eljátszottunk egy Dunk High-al, ez €130-ba kerül és maximum 4 hét alatt kapjuk meg.

Ezt raktuk össze a Nike iD-n, könnyű használni

Ezt raktuk össze a Nike iD-n, könnyű használni

A Vans Customs oldalán szerényebb a kínálat, 4 Classics cipőt lehet alakítani, az Era, az Old Skool, a Slip-On és a 106 Vulc várja, hogy kiszínezd. Alapból fekete vagy fehér modellel lehet kezdeni, de inspirációt itt is találsz. Nagy különbség, hogy itt csak a színekkel lehet játszani, az anyagokkal nem és feliratot sem lehet rakni a cipőre. Néhány minta is van, amiből lehet garázdálkodni. Szállítási időben rosszabbak a Nike-nál (5-7 hét), viszont a custom színű cipőért is a modell alap árát kell csak fizetni.  A rossz hír, hogy csak az USA-ba szállítanak.

Ez pedig a Vans Customs oldalon csináltuk

Ez pedig a Vans Customs oldalon csináltuk

A custom boltok

Rengeteg online bolt van a neten, ahol kis szériás, tényleg designos cipőket lehet kapni. Nem 100% egyedi darabok, de olyan kis mennyiségben készítik őket, hogy gyakorlatilag nulla az esélye, hogy szembejön az utcán. Ezeken az oldalakon a Nike és azon belül is főleg a Dunk és az AF1 dominál, de más Nike modellek, és néhol Adidas és Converse is fellelhető. Általában modell vagy téma szerint van csoportosítva a kínálat, majdnem mindenhol van szuperhősös, mesefigurás (a Super Mario is egy ilyenről van), de a „sima” színesekből is kemény megoldásokat lehet találni. Árban elég baráti, átlag 100$ körül vagy alatt már bőven találsz magadnak cipőt (+ szállítás), és összegyűjtöttünk egy kupac linket, ahol van nemzetközi szállítás is.  Az oldalak nem valami nagy számok (garázscégekről van szó az esetek nagy többségében), de úgyis a cipő a lényeg! Mivel ezek a cipők már készen vannak, és nem rendelés után gyártják le őket, a szállítás is rövidebb, 1-2 hét alatt a kezedben lehet. Fizetni kártyával vagy PayPal-al lehet, utánvétre nem nagyon van lehetőség. (A nagyon gáz vagy pár hét alatt eltűnő oldalakra azért érdemes odafigyelni, okoskodók természetesen itt is vannak, akik utánzatokkal próbálnak meg érvényesülni, ezeket hamar be is záratják.)

www.coolhightops.com

www.rainbownikes.com

www.nikedunksaleus.com

www.lovedunks.com

www.morioshoes.com

Az igazi custom

A design egyik nagyágyújáról, Brass Monki-ról (alias Daniel Reese) már írtunk itt a boxon. Ha valóban olyan design-t szeretnél, ami csak a Tied, akkor rajta kívül érdemes bogarászni ezeken a linkeken, ahol teljesen egyedi cipőket rendelhetsz, saját elképzeléseket valósítanak meg. Egy ajánlatkéréssel kezdődik a folyamat, meg kell adnod, hogy milyen cipőre és pontosan mit szeretnél. Erre kapsz egy árat és egy várható időt, amíg elkészül a mű. Ezek tényleg egyedi darabok, ők vállalják, hogy pontosan azt a design-t, amit Te kértél senki másnak nem készítik el, és tényleg mestermunkára számíthatsz, de természetesen meg is kérik az árát. 250$-tól felfele dolgoznak általában (azért általában, mert ahogy a munka is, az árszabás is egyedi). Az 500$ körüliekben már sok esetben benne van az alap cipő és a szállítás is. De tudunk 700$-os cipőkről is, ami még mindig semmi a 10.000$ feletti összegekhez képest, amiért egy-egy híresebb darab gazdát cserél. Alkudni ne nagyon próbálj, nem veszik jó néven:) Előfordulhat, hogy éppen annyi munkájuk van, hogy nem tudják elvállalni a cipődet, de ilyenkor később visszatértek rá.

www.pimpmykicks.com

www.solebrother.com

www.c2customs.com

Ezen a videón reDUNKulous alakít egy alap Dunkot Super Mario-ra. Érdemes megnézni. Honlapja egyenlőre nincsen, a facebookon megtalálod.

http://www.youtube.com/watch?v=gPJ32iaRNOY

A hazai custom

Nemrég egy kiemelkedő kezdeményezés látott itthon is napvilágot, a Vans hazai disztribútora összeállt a Teleppel és 13 hazai designerrel. A Dirty 13 project eredménye 13 teljesen egyedi Vans Era lett, amiket most egy árverés keretében meg is lehet vásárolni. Mindegyik designból csak egy van, az alkotót és az adott méretet megtalálod a kép melletti leírásban! A kikiáltási ár mindegyiknél 16.000 Ft, ami az Era alapára.  Az árverés a facebookon zajlik, a befolyt összeget pedig jótékony célokra fordítják.

Vans x Dirty 13 - az árverés már zajlik!

Vans x Dirty 13 – az árverés már zajlik!

Ha valamelyik témáról többet szeretnétek tudni, akkor jelezzétek nekünk, és már csináljuk is! A cikk elején írtam, hogy ez egy kiinduló pont, a custom cipők témaköre és a lehetőségek szerencsére kimeríthetetlenek:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×