Mini-interjú Petkóval és Szöcsivel

Decemberben néztünk körbe a Fundango márkaüzletben a Westendben és kértünk meg néhány Fundangos ridert, hogy mutassa meg, hogy mit ajánlatna a téli technikai cuccokból. A Freeski Maffiás Szöcsivel és Petkóval is toltunk egy-egy mini-interjút, amit a tovább után olvashattok!

Szöcsi és Petkó freeski mini interjú (Alsó fotók: Horányi-Névy András, Králik Dani)

Szöcsi és Petkó freeski mini interjú

box: Az, hogy be tudtál nézni a Fundango Store Check fotózásunkra még december elején, tulajdonképpen egy sérülésnek köszönhető. Mi is volt ez?
Szöcsi: Hát ez a sérülés Dachsteinen történt, december legelején. Nagy szezonnyitó hangulat volt és örültem, hogy végre csúszhatok, és a negyedik vagy ötödik napon egy ugrásból leakadt a lécem – nem is értettem, hogy miért – na az szétvágta a lábamat és egy 5 centis seb lett a combom, belül négy, kívül öt öltéssel varrták össze.

box: Na és mikorra nyilvánítottad magad gyógyulttá és csúsztál ismét? 🙂
Szöcsi: Egy hónap kihagyás után, január 5-én tértem vissza Ausztriába, egy versennyel(jib king) kezdtem másnap, ahol döntőbe jutottam.

box: Mit a terveid a szezonra?
Szöcsi: Mindenképpen szeretném megnyomni a versenyszezont, január végén lesz a Polish Freeski Open, amire nagyon készülök, ez áll a legközelebb a szívemhez. Itt szeretnék legalább a döntőbe jutni és a többit meg majd meglátjuk.

box: Félfüllel hallottam, hogy egész szezonra a hegyek közé tervezed kihelyezni a székhelyed, mesélj erről!
Szöcsi: Igen, Schladming környékére: a Gletscherblick házban fogok lakni Ramsauban – ez jó közel van a gleccserhez is. Ugyebár Szapiék viszik azt a házat és mivel ők Armada sível és Anon szemüvegekkel is támogatnak, szóval ez így egy jó együttállás 🙂 Szóval a szezont meg kell nyomni, amúgy meg lesznek forgatások – itthon is ha végre leesne a hó… city slide-olni mindenképpen hazajövök majd. Meg persze lesz a Freeski Day február 25-26-án Mátraszentistvánon a SaintPista parkban, ahol a Freeski Maffia többi tagjával együtt természetesen én is tiszteletemet teszem.

Szöcsi @ Murau (Fotó: Horányi-Névy András)

Szöcsi @ Murau (Fotó: Horányi-Névy András)

box: Maffiaa 🙂 Mi a helyzet a csapat háza táján? 🙂
Szöcsi: A Maffia él és virul és összetart, mint mindig. Egy cél hajt minket, hogy minél többet tudjunk együtt csúszni, együtt volt a felkészülés a Fridge-re is, meg Schladmingon is ott volt a csapat nagyobb része. 

box: És milyen suliban nyomod most egyébként?
Szöcsi: Kaszkadőrnek tanulok, szóval nagyon vállaltam ezzel, hogy egy veszélyes sportot és szakmát is választottam. Ez egy esti OKJ-s képzés, egész jól megy. Vannak erősítések, egy héten ötször, konditeremben, az erősítés és a gimnasztika is nagyon fontos. Van tornatermi edzés is, ahol esni, zuhanni tanulunk, kardozunk, műverekedéseket is tanulunk.

box: Most volt a szülinapod, karácsony és szilveszter között félúton. Melyik volt a nagyobb menet, a szülinap vagy a szilveszteri buli? 🙂
Szöcsi: A szülinapom nagyon jó buli volt a részletekbe nem mennék bele, de másnap reggel kissé meglepődtem amikor belenéztem a tükörbe és nem volt csak középen hajam (taraj) 😀

box: Mivel a sneakerboxon a cipők kikerülhetlen téma, téged is megkérdezünk, mi a kedvenc cipőd? 🙂
Szöcsi: Hát most egy Osiris van rajtam…

box: …méghozzá egy magas szárú NYC83 🙂
Szöcsi:
Igen, és nagyon meleg is, ez a prémes kivitel. Csak most nagyon mocskos, de nem gond, mert még mindig vízálló, pedig már egy éves. Nekem fontos, hogy akkor se ázzon el a lábam, ha nem sícipőben, hanem cipőben kell taposnom a havat. Szóval télen magas szárú cipőket szeretek hordani, nyáron meg papucsot 🙂 Amúgy a Nike 6.0 cipők is tetszenek.

Szöcsi cipője Osiris NYC83

Szöcsi cipője: Osiris NYC83 (black/mud 🙂

box: Petkó, és veled mi újság Petkó síelés terén?
Petkó: Idén kezdtem meg a tanulmányaimat a felsőoktatásban, az ÁVF-en, mostanában úgy érzem, hogy kezdem megszokni a rendszert és össze tudom egyeztetni a síeléssel. Fridge előtt edzettem egy másfél hetet: voltunk kinn négy napot Dachsteinen, hat napot Schnalstalon és két napot Hintertuxon, négyen-öten a Maffiából: Szöcsi, Lego, Tóth Ádi és néha Stili is becsatlakozott. A gond az volt, hogy ebből az időszakból csak öt nap volt jó, amit tudtunk igazából használni, edzeni. Nagyon szar idő volt… és mivel ez a Mindenszentek környékén volt, tele volt osztrákokkal és olaszokkal is a terep… esélyünk alig volt csúszni. A parkok jól meg voltak csinálva, de félórás sorok voltak a lifteknél…

box: Említetted a főiskolát, hogy érzed? Középiskola után sokan szabadságként élik meg…
Petkó:
Mivel én sportgimibe jártam, ezért ott is hasonló tanulási rendem volt, sokszor elengedtek síelni, és mikor visszamentem, akkor ugyanúgy egy nagyobb anyagot kellett átvennem és abból számot adni. Ezért a főiskola sem idegen, eddig úgy érzem jól vettem az akadályokat, sikerült minden ZH-m, a matek kicsit nehezebb, mint gondoltam, de dolgozom rajta. De már nagyon várom a havat!

box: Nagy menetekre készülsz az idén?
Petkó: Hát most a benzinárakkal és az euró árfolyammal egekben  a síelés is drágább lett, kétszer is meg kell gondolnia az embernek, hogy rövidebb időre, pl. egy hétvégére kimegy-e, vagy inkább megvárja, hogy hosszabb ideig, egy hétig is kinn tudjon maradni.

Csanaky Petkó (Fotó: Králik Dani)

Csanaky Petkó (Fotó: Králik Dani)

box: Akkor „maradjunk itthon”: Hogy élted meg a Fridge-et, mesélj róla egy kicsit!
Petkó: A Fridge hatalmas élmény volt számomra, már múlt évben is alkalmam nyílt lecsúszni a rámpán – az biztos, hogy idén jobb volt a hónak az állaga, ugye hidegebb is volt az időjárás, nem olvadt, így sokkal gyorsabb volt. A leérkező utáni egyenes is hosszabb volt, mint tavaly, így volt idő lefékezni… A lift az ugye jó lassú, de az, hogy egy ilyet létrehoznak itt Budapest közepén, hát az hatalmas. A partyk is jók voltak 🙂

box: Szerinted ki volt most a top síelő a Fridge-en?
Petkó: Hát így a stílus, meg minden szempontjából Tom Wallisch. Most láttam először élőben csúszni és hát megmutatta azt, amiket eddig csak a videókban láthattam. Nagyon nagy stílusban csúszik és nagyon jól csinálja. Örültem, hogy sikerült vele dumálnom, barátkoznom is.

box: És mik a terveid a szezonra? Van valami kiemelt dolog, amire készülsz?
Petkó:
 Természetesen minél több versenyen részt venni, és ha az időm illetve a keretem is engedi, egy világkupára is szívesen kinéznék. Nagyon fontos az utánpótlás nevelése, így szeretnék sok időt eltölteni a fiatalsággal és minél többet segíteni és tanítani őket .

box: Neked is feltesszük a cipős kérdést: mi a kedvenc cipőmárkád vagy cipőd?
Petkó: 
Az elmúlt években csak Nike-t hordok, mert mindig találok olyat, amelyik tetszik.

Csanaky Peti (Fotó: Králik Dani)

Csanaky Peti (Fotó: Králik Dani)

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×