A Foam RNNR-éra, és ami mögötte van

Alig több, mint egy éve jelent meg először a Yeezy Foam RNNR névre keresztelt habcipő, melynek fogadtatása már a kezdetekben sem volt osztatlanul pozitív. Sőt, talán a mai napig az egyik (ha nem a) legmegosztóbb forma a sneakerek világában. De akkor mégis, miért ilyen keresettek? Miért sokszoros resell-áron lehet csak hozzájuk jutni? És ami még fontosabb, miért egyre népszerűbbek a foam-sneakerek?

Yeezy Foam RNNR – úttörő a sneaker-történelemben

Foam-rnnr-era-1

Fotó: Yeezy Supply

Már megint Kanye West

Kanye-ról mindig is tudtuk, hogy szeret kísérletezni. Ez a hozzáállás pedig nem csak a zenei, hanem a divattervezői “énjében” is rendre megvalósul. Persze a kezei közül kikerülő legtöbb terméket óriási hype övezi, azonban egy-egy elrugaszkodottabb megjelenés előtt azért becsmérlő szavak is illetik a tervezőt, na meg a terméket. A megítélést persze egyik esetben sem mondanám negatívnak, inkább megosztónak.

Nos, a Foam RNNR-t sem kerülte el a negatív visszhang, miután az első képeket felkapta a közösségi média. Nevezetesen Kanye legidősebb lányán, North-on fotózták először a cipőt. Az emberek nemcsak, hogy nevettek rajta, komolyan sem vették, a “Yeezy Croc” gúnynév is a cipőre tapadt, nyilván nem véletlenül.

Yeezy-Foam-RNNR-2019-North

North 2019-ben: az első fotó az ominózus cipőről

Aztán nem kellett sokat várni a hivatalos bejelentésig: a The Face Magazine oldalain jelentek meg az első félhivatalos fotók a modellről, immáron felnőtt méretezésben. Ennek ellenére sok infó ekkor sem derült ki a cipőről. Se ár, se dátum, csak pár fotó. Ellenben ez is bőven elég volt ahhoz, hogy a sneaker-világ hónapokig a rejtélyes habcipőről.

Yeezy-Foam-RNNR-Face-magazine-debut

A The Face Magazine-ban megjelent anyag

Nem sokkal később, 2020 június 26.-án, gyakorlatilag a semmiből droppolt Amerikában a Foam RNNR első színállása, kizárólag Yeezy Supply exkluzívként. Mindössze 75$-os árcédulával. Instant sold-out. Ráadásul ezek később akár 600-700-800 dolláros áron cseréltek gazdát a resell-piacon.

Akkor, most hol van az igazság?

Miért így fogadjuk?

Úgy tűnik, a recept minden egyes új, szokatlan modell megjelenésénél ugyan az:

Első képek megjelennek a social mediában -> Online gúnyolódás és gyűlölködés -> Termék megjelenik -> Megvesszük az összeset

De akkor mégis, mi szükség van a kezdeti ellenségeskedésre? Ráadásul a Foam RNNR esetében, – persze tényleg szokatlan látvány – de a cipő receptje abszolút nyerésre van ítélve, ha egy kicsit jobban végiggondoljuk:

Környezettudatos, hiszen a cipő részben algából készül. Így van, az alapot képező EVA hab mellett a cipő másik fő alkotóeleme az alga.

Egy habcipő, mint a Crocs. Ráadásul akármennyire is sokak számára a divat kegyetlen és fájdalmas meggyilkolása egy Crocs papucs, az elmúlt években (is) elképesztően népszerűek. Olyan kollabokat hívtak életre mint: Post Malone, Balenciaga, Pleasures, Alife, Chinatown Market, és még bőven sorolhatnám. Azért ezt érdemes megfontolni.

Ami pedig az anyagból ered, és ebből a szempontból is egy Crocs-hoz tudnám hasonlítani: elképesztően kényelmes és praktikus.

És a végére két bónusz: Megfizethető, és Kanye West neve áll mögötte. Komolyan, bukott meg valaha bármi, amit Kanye csinált? Na ugye.

Foam-rnnr-era-3

Szóval végsősoron nem is tűnik rossz vételnek egy Foam RNNR, de akkor, mégis miért ennyire megosztó? Egyszerűen csak az. Annyira más, annyira szokatlan, és annyira nem lehet elhelyezni más sneakerek között, hogy egy ilyen foam-sneaker örökös különcködésre van ítélve.

Vagy mégsem?

Új irány – új sneakerek

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Foam RNNR nem marad egyedül, hiszen egyre több és több próbálkozást és koncepciót látunk, különféle hab alapú sneakerekről.

Már az adidas is gondolkodik ebben, hiszen már most, egy másik tervezőcsapattal, a @ral7000studio-val közösen tervezett egy hasonló sziluettet. Ez viszont egyenlőre csak koncepció marad, gyártásba nem kerül.

adidas-ral7000-mutant-zx-first-look

Fotó: @ral7000studio

Vagy gondoljunk csak a Fear of God nemrégiben bemutatott hab-papucsára, amit California néven dobtak piacra, és mi is írtunk róla egy mikroblog posztot az Instánkon.

Alapvetően pedig az egész trend nem tűnik rossz iránynak. Könnyen előállítható, fenntartható, és nem utolsó sorban olcsó sneaker lehet a végeredmény. Ahogy a 2000-es évek elején fordult egy nagyot a sneaker gyártás, és a bőrről, mint legfontosabb alapanyag átálltak a különböző szövetekre, úgy a különböző gumihabok jelenthetik az újabb fontos állomást.

Te mit gondolsz erről?

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×