Mennyi lesz a vám és ÁFA ha EU-n kívülről rendelsz?

Mennyi lesz a vám? Ki és hogyan intézi ezt? El tudok rontani valamit? Lehet, hogy mire megkapom jóval többet kell kifizetnem egy ruháért vagy sneakerért, ha EU-n kívülről rendelem? Ha külföldről vásároltál valamit (vagy még csak tervezed), akkor biztosan neked is megfogalmazódtak már ezek a kérdések a fejedben. Cikkünkben most mindent elmagyarázunk: hogyan zajlik a vámeljárás, és mennyi vámot (és ÁFA-t!) kell fizetned. Tovább!

Ha az Európai Unión kívülről szeretnél rendelni valamit, akkor vámot és ÁFA-t is kell fizetned. Sajnos a BREXIT miatt 2021 januárjától Anglia, vagyis az Egyesült Királyság is ebbe a kategóriába tartozik. Akár rendelni fogsz, akár már rendeltél EU-n kívüli országból, fontos tudni, mik a teendők!

Miről lesz szó ebben a cikkben?

Vám és ÁFA összegének kiszámolása
Vámeljárás módjai
Milyen információkat kell megadnod vámkezelés során?
Hogyan hasonlítsd össze az EU-n belüli és kívüli árakat?

1. Mennyi vámot és ÁFA-t kell fizetni?

Ha rákeresel az interneten, akkor találsz egy általános tájékoztatót, de ezzel nem vagy feltétlenül beljebb. Azt, hogy te rendelésedre mi vonatkozik és hogyan kell pontosan kiszámolni a vám összegét, alább találod. Ebben segít majd a vámkalkulátor Excel táblázat is. A használathoz töltsd le, vagy csinálj róla egy másolatot.

A vám összege Magyarországon - röviden

A vám összege Magyarországon – röviden

Tegyük fel, hogy rendeltél valamit 100 000 Ft értékben egy EU-n kívüli webáruházból, a szállítási költség pedig 10 000 Ft. Ez 150 euró felett, de 1000 euró alatt van, tehát a fenti táblázatból kiolvasható, hogy 27% ÁFA és kereskedelmi vám terheli. A példában pulcsit rendeltünk, ami ruházat. Erre 12% a vám. Ez idáig sima, de itt kezdődik az rész, amikor a kezdők számára váratlanul elkezd felduzzadni a fizetendő összeg.

Először lássuk a vám összegét!

Ismerkedjünk meg a vámalap fogalmával! A vámalapot a megrendelt áru ára + a szállítási költség határozza meg. Példánkban ez összesen 110 000 Ft. Így a vám összege a pulcsira, 12%, mely 13 200 Ft.

A vám mértéke árutípus szerint változik, a cipőkre/sneakerekre például 17%.

Rádurran az ÁFA…

A fizetendő ÁFA alapját a termék és a szállítás vámmal terhelt ára + szolgáltatási költség (ez akkor van, ha a futárszolgálat intézi a vámkezelést, részletek a következő pontban) díja képezi.

Így hiába volt a vásárolt termék csak 100 000 Ft, az ÁFA alapja már 130 000 Ft körül van, és az ÁFA-s összeg, amibe végül neked ténylegesen került a termék, miután mindenkinek mindent kifizettél 162 000 Ft lett. Letölthető/másolható vámkalkulátor Excel táblázatunk mutatja a matekot:

Vámkalkulátor - példa

Vámkalkulátor – példa

2. Ki intézi a vámkezelést?

Egyik esetben megcsinálja neked a futárszolgálat/posta, ennek díja cégenként változó: 3000-6000 Ft+ÁFA. Ez gyorsabb és egyszerűbb eljárás, viszont az ezért fizetett szolgáltatási díj összege is növeli azt az alapot, amire a végén rászámolják az ÁFA-t.

Nem minden futárszolgálatnál lehetséges, de magad is intézheted a vámot. Ebben az esetben a NAV-nak direktben kell utalnod. Kapsz majd egy határozatot, amiben benne lesz két számlaszám, egyikre a vámot, másikra pedig az ÁFA-t kell utalod. Erről is csatolva látsz képet. A közleményben az EORI és Határozatszámnak is szerepelnie kell. Az utalás megtörténtéről szóló bizonylatot ezután el kell küldened a futárszolgálatnak/postának, ők pedig kiszállítják a rendelt terméket. Az egész folyamat egy hetet, vagy akár még többet is igénybe vehet.

 

A vám összegének utalása direktben, a NAV-nak

A vám összegének utalása direktben a NAV-nak

3. Vámkezelési import-megbízás és elküldendő infók

A vámkezelés során bekérnek tőled bizonyos információkat, ezek a következők:

 • Mennyit fizettél és milyen pénznemben.
 • Rendelt termékek nevét, magyarul. Tehát le kell fordítani, akkor is, ha hülyén hangzik. Ettől függ, hogy melyik termékcsoportba tartozik, és mennyi lesz a vám összege. A lenti képen láthatod, hogy a UPS-nél ezt hogyan kell csinálni. („Crewneck sweater”-ből „környakú pulóver” lett.)
 • Gyakran kérik a számlát is. Itt elég akár egy képernyőfotót elküldeni nekik a számláról, és a tranzakció visszaigazolásáról. Ők is megkapták a számla egy részét, trükközni felesleges cégtől való rendelés esetén.
 • Minden e-mailben/kommunikációban add meg a fuvarlevélszámot, mert ez alapján azonosítják be a csomagod.

Fontos, hogy ezeket  az információkat minél hamarabb elküldd, mert ha napokig a raktárban marad a csomag, raktározási díjat kell fizetned. Ez akár 4600 Ft/nap, sajnos egyáltalán nem szívbajosak!

 

Vámkezelési megbízás - példa

Vámkezelési megbízás – példa

Így vesd össze az árakat!

Teljesen átérezzük (hiszen már velünk is történt ilyen), hogy nagyon vártál valamit, de a vám kifizetése után teljesen elmegy a kedved tőle. Reméljük segít ez a kis útmutató, hogy tudd, mire számíts!

Ha legközelebb ugyanazt a sneakert vagy ruhát megtalálod egy hazai vagy EU-s webshopban és egy EU-n kívüliben (USA, Kanada, Nagy-Britannia, Kína, bármi…) és össze akarod hasonlítani az árakat, akkor fontos, hogy mindent beleszámolj az összehasonlításba!

Az EU-s webshopban a feltüntetett árat kell kifizetned (plusz a szállítást persze).

Ha EU-n kívülről rendelsz, akkor kétféle lehetőség van: sok nagyobb webshop használ olyan szolgáltatást, ami a kosárba rakás után, fizetés előtt kiszámítja a vámot és az ÁFA-t is és te a webshopnak fizetsz mindent. Ha nincs ilyen szolgáltatásuk, akkor a vámot és az ÁFA-t beleszámolva kalkulálj!

Könnyen lehet, hogy végül a “drágább”  hazai/EU-s ár olcsóbbra jön ki, mint ha EU-n kívülről rendelsz.

Figyelmeztetés

Ezt a cikket saját kutatás és saját tapasztalatok alapján írtuk és a célja a tájékoztatás. A vámtarifák és szabályok a cikk írása után megváltozhatnak, ezért jogi felelősséget nem tudunk vállalni a fentiekre. Elképzelhető, hogy neked más összeget kell majd fizetned majd, mint amit a cikkben vagy a táblázatban látsz.

imate

Számomra az élet és egy sneaker szépsége is a részletekben rejlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Laci szerint:

  Szia!
  “A StockX-nél egy processing fee-t kell előre fizetned, ezzel megelőzve a vámeljárást.”
  Ez azt jelenti, hogy annyit kell fizetnem, amit a Sotckx-en látok a terméknél (ár+processing fee+szállítási díj)?
  Vagy csak vám nincs, de ÁFÁ-t kell fizetni? (Korábban mintha a processing fee-ben lett volna kalkulálva a vám/ÁFA, de most egy 200USD sneaker-re kb. 6USD processing fee-t látok…)

  Köszi!

  • imate szerint:

   Kedves Laci!

   StockX-en pontosan annyit kell fizetned, amit az oldalon végösszegként látsz (alapár, shipping, processing fee), azon kívül semmi mást. A processing fee biztosítja, hogy ha esetleg az adott magáneladó EU-n kívülről küldené a StockX-nek a cipőt, akkor se kelljen vámot fizetned.

 • David Gal szerint:

  Hello! Nagyon jó lett a cikk. Amióta megtörtént a Brexit mindenhol ilyen cikket kerestem de nem találtam sehol. Nagyon sokat segített. Viszont lenne 1 kérdésem. Még tavaly rendeltem StockX-ről és nem volt semmi baj a szállítással, sem vám sem semmi. Idén is akarok rendelni viszont nem tudom hogy a StockX-nek van e EU-s központja vagy csak a UK-es volt? És gondolom ha nincs akkor azt megszívtam xDD

  • imate szerint:

   Kedves Dávid!

   Örülök, hogy tetszett!
   A StockX-nél egy processing fee-t kell előre fizetned, ezzel megelőzve a vámeljárást. Egy raktáruk amúgy hollandiában van, onnan érkeznek alapvetően a csomagok. A processing fee viszont lehetővé teszi, hogy amerikai raktárból is vámmentesen érkezzen meg az adott termék.

 • Greg99 szerint:

  A Supreme honnan küldi a cuccokat? uk vagy van eu raktár?

  • imate szerint:

   Kedves Greg!

   A Supreme már egy ideje holland raktárból küldi a cuccokat, így ezzel nem lesz baj.
   Más angol márkák, például a Palace, tavasszal szeretne bevezetni egy szolgáltatást, melynek keretein belül egy extra díj fejében lehetne elkerülni a vámoltatást. Minden UK cégnek érdeke, hogy a vásárlók továbbra is a legegyszerűbb módon vásárolhassanak, így reméljük mindenki talál valamilyen megoldást.

  • alexpeeee szerint:

   Szia Greg! A Supreme egy ideje már a hollandiai raktárából küldi az európai csomagokat.

×