Nike Día de Muertos – A „halálos” négyes

A Nike már több kollekciót is kiadott a mexikói halottak napja tiszteletére, ez alól az idei év sem kivétel. A mostani Nike Día de Muertos pack a „Para mi Familia”, azaz „a családomért” címet kapta és négy sneaker (egy AJ1 Hi, egy DBreak, egy Air Max 90 és egy Blazer Mid) az elhunyt családtagok iránti szeretetet hivatott képviselni. A tovább után erről a négy, nagyon extra lépőről olvashatsz!

Kulturális gyorstalpaló: Día de Muertos

Mexikóban a halottak napja, azaz a Día de Muertos igencsak eltér a nálunk megszokottól. Amíg nálunk ez a nap a csendes gyászról szól, addig Mexikóban ez egy igazi népünnepély, tánccal, jelmezekkel és zenével. A mexikói hitvilág szerint (ami egészen az aztékokig nyúlik vissza) a halál után a halottak egy “váróterembe”, az úgynevezett Mictlan-ba kerülnek, ahonnan november első két napján visszatérnek az élők földjére, ezt ünneplik a mexikóiak.

Mexikóban a  halottak napja igazán színes, hangos és vidám

Az élők az elhunyt családtagjaik számára oltárt építenek, az elhunyt képeivel és kedvenc tárgyaival, virágokkal, cukorkával stb. A vigasságra a helyiek akár több hétig, pénzt és energiát nem spórolva készülnek, mert úgy tartják, hogyha a halott visszatértekor nem elégedett a fogadtatásával, bosszút áll a családon.

A 2020-as Nike Día de Muertos  kollekció

Air Jordan 1 Hi

Elsőként a pack AJ1 Hi tagját vesszük górcső alá. A lépő egy fő színei a lila, amely a gyász és a fájdalom színe. A cipő másik domináns színe a sárga, mexikóiak szerint ugyanis holtak világa sárga színű. A sneaker orrán olvasható a Familia felirat, amely a kollekció nevére utal.

Air Jordan 1 Hi – Nike Día de Muertos

DayBreak Type

Az AJ1-hez hasonlón (a zöld mellett) itt is a lila és a sárga az uralkodó színek. Az utóbbihoz visszatérve, a sárga megjelenik az oltárok díszítésénél is, és a sírokra a citrom- és narancssárgában pompázó mexikói bársonyvirágot (konyhanyelven büdöskét) tesznek. A swoosh-on és a sarokrészen a virág motívuma látható.

DayBreak Type – Nike Día de Muertos

Air Max 90

Erről az Air Max 90 colorway-ről háttértudás nélkül is levágná bárki, hogy Mexikóhoz köthető. A sneaker tematikája egy mexikói népművészeti termék, a papel picado. A spanyol szó lyukasztott papírt jelent, és ezzel igazából el is mond mindent, hiszen a papel picado egy színes papírból készült, lyukacsos dekoráció. A lépő sarkán megjelenik a Para mi Familia felirat, ami annyit tesz: a családomért.

Air Max 90 – Nike Día de Muertos

Blazer Mid

Utoljára a személyes kedvencemet, a Blazert hagytam. Elsőre talán ez tűnhet a pack legvisszafogottabb tagjának. Fehér, töredezett bőr külsejével nem egy túl figyelemfelkeltő darab, egyedül a sárga bársonyvirág, és a cipő orrán lévő halvány piros és kék panelek dobják fel kicsit az összképet. Ez azonban csak a látszat, ugyanis a cipő borítása idővel teljesen lekopik, felfedve a cipő igazi, színes mivoltát. Hogy pontosan ez mit is takar, az még rejtély, én is kíváncsian várom a leendő szerencsés tulajok képeit.

Blazer Mid – Nike Día de Muertos

Ár és elérhetőség

A tavalyi halottak napi kollekciótól (amiről szintén írtunk egy cikket) eltérően ezek a cipők Európában is elérhetőek lesznek. A nike mexikói tagjainak early access-t biztosított október 8-tól, a világ többi részén pedig 15-én lesznek elérhetőek a lépők, a SNKRS appon. Az AJ1 ára 125, az Air Maxé pedig 140 dollár lesz, míg a Blazerhez 110, a DayBreak-hez  100 dolláros áron lehet majd hozzájutni.

nojaasd

Ha valaha a cipősszekrényem közelébe kerülsz, ne lepődj meg; több sneakert és focicipőt rejt, mint magassarkút.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×