A nagy cook group cikksorozat: mik azok a Discord szerverek? – 1. rész

Unod már, hogy egyik sneaker raffle sem sikerül? Hogy hiába first come first served egy megjelenés, a botok mindent elvisznek előled? Mindig megrendelésre készen állsz, de csak a sold out kifejezés jelenik meg előtted? Akkor mindenképp olvasd el a nagy cook group cikket, ahol megtudhatod, hogy mi is történik a háttérben. Részletek a tovább után!

Mi az a cook group?

Az első kérdés ami bizonyára sokatoknál felmerül, hogy mi a szar az a cook group? – Nos, ezek a legnagyobb többségben Discord rendszeren belüli szerverek, ahol a legfőbb témák a korai linkek, botok, kuponok, megjelenések, és minden más, ami a sneaker és streetwear bizniszhez tartozik. Röviden ez a resellerek és sneakerheadek alvilága. ? Ezzel gondolom csak fokoztam az érdeklődést (vagy a felbaszódást), de jó lenne részletezni is, hogy ténylegesen mit nyújt neked egy ilyen szerver.

A nagy cook group cikksorozat: mik azok a Discord szerverek? - 1. rész

Semmi sincs ingyen

Még mielőtt belevágunk a közepébe, fontos tudnod, hogy a Discord szerverek 99%-a fizetős! Van egy bizonyos havi díja, amit általában automatikus PayPal fizetéssel tudsz kiegyenlíteni, mintha csak a Netflixet, vagy a kibővített iCloud tárhelyed fizetnéd. ? Ha már fizeted a havidíjat, akkor király vagy, mert tagja vagy a csoportnak, de sok esetben ezek a csoportok annyira exkluzívak, hogy bekerülni sem nagyon lehet. De valahogy csak be lehet jutni, nem? Ilyenkor két lehetőséged van:

 1. Bizonyos időközönként FCFS alapon fogadnak új tagokat. Ez általában úgy működik, hogy Twitteren közlik, hogy mikor van membership restock, és mindenféle csalafinta módon (matek példa megoldás, kvíz, vagy akár valamilyen teljesen random kérdés) tudsz vásárolni egy kulcsot, ami aktiválás után fel is jogosít a tagságra.
 2. Resellben is meg tudod vásárolni valakitől a tagságát. Igen, már nem csak a cipők mennek resell áron, hanem azokhoz a szerverekhez a bejutás, ahol már alapból behúzzák előled őket. Ezekre is vannak amúgy különböző weboldalak és platformok, ahol biztonságosan tudsz adni-venni tagságokat.

Hogyan működik egy Discord szerver?

Alapvetően a Discord egy szoftver, ami elérhető desktopra és mobil alkalmazás formájában is. Miután regisztrálsz, ugyanúgy van egy profilod mint bárhol máshol, és azt használod a későbbiekben. A Discordon belül szerverek vannak, amikhez csatlakozni tudsz, és ilyen szerverek a cook groupok is. Természetesen más témában is vannak szerverek ezen a platformon, de minket jelenleg a cook group érdekel. Miután belépsz egy ilyen szerverre, bal oldalt rengeteg „szobát” látsz. Ezekben a szobákban pedig más-más dolgok történnek. ?

A nagy cook group cikksorozat: mik azok a Discord szerverek? - 1. rész

– így néz ki az említett bal oldali menüsor

Mi van az ajtó mögött

Miután tisztáztuk, hogy hogyan kerülhetsz be egy ilyen szerverre, vesézzük is ki, hogy miért éri meg tagja lenni, és milyen tudással leszel gazdagabb.

 • Site list:

  ma már minden héten van valami szaftos megjelenés, amire rámegyünk (és most tegyük félre, hogy personalba, vagy resellre veszi valaki a cipőt), és sokszor azzal szórakozunk, hogy csekkoljuk, hogy akkor most hol lesz raffle, hol lesz FCFS, mennyi lesz a retail, szállítanak-e ide meg oda, stb. Egy ilyen szerveren minden megjelenés előtt nagyon rendezetten össze van szedve, hogy hol, mikor, hogyan, mennyiért lesz elérhető az adott termék. Nem mellesleg a site list mellé sokszor külön segédleteket is adnak, hogy bizonyos weboldalakon hogyan lehet nagyobb esélyed.

 • Leaks and upcoming releases:

  valahogy ezek a szerverek mindig előbb tudnak egy jövőbeli megjelenésről ? És amellett, hogy előbb tudnak, sokszor képekkel is alá tudják támasztani, hogy mire is számíthatunk. A legtöbb esetben pedig ezekről a szerverekről kerülnek ki a képek a Facebook csoportokba.

 • Site monitorok:

  ez az egyik legnagyobb ereje a Discord szervereknek. MINDENT előbb tudsz meg, mint az átlag emberek! A monitor lényege az, hogy rá van kötve bizonyos weboldalakra, és amint valami restockol, vagy esetleg idő előtt felkerül a weboldalra, te abban a pillanatban kapsz róla egy értesítést. A legegyszerűbb ezt egy példával szemléltetni: megjelenés napján sold out mindenhol a legutóbbi Yeezy Boost 350 v2 színállás. De simán lehetséges, hogy két nappal később délelőtt 11:36-kor kapsz egy értesítést, hogy két méret újra elérhető egy weboldalon. Viszont ez nem csak Yeezy-k esetében van így, hanem többek közt 0-24 figyelemmel kísérik a Supremet, END-et, SNS-t, és a legismertebb oldalak nagy részét.

 • Twitter monitorok:

  bizonyos Twitter felhasználók nagyon fontosak lehetnek számunkra, pedig mi azt nem is tudjuk. Az elmúlt években kialakult BOT őrület központja a Twitter. Ott kommunikálnak le minden bot megjelenést, bot restockot, bot nyereményjátékot. Sokszor teljesen random időben bejelenik, hogy holnap restockol egy bot.

 • BOT-ok:

  ha már említettem a botokat. ? Ők azok, akik miatt neked semmi sem sikerül. A legtöbb általában ugyanúgy rögtön sold out, mint a cipők, amiket utána megveszel vele. De hogyan tudod melyik a legjobb bot, melyik mennyibe kerül, mit tud, stb? Erről egy külön cikket lehetne írni (és ígérem egyszer fogok is), de ami most lényeg, hogy a botokról is mindent megtudatsz ezeken a szervereken. Fun fact: a bot biznisz már egy külön bevételi forrás ebben a világban, és könnyebben és gyorsabban tudsz velük kereskedni, mint a cipőkkel, úgy, hogy ki sem teszed a lábad otthonról. ?

 • Guide-ok:

  bot nélkül is lehet sikered, csak ügyesen kell csinálni! ? Egy csomó útmutatóval látnak el téged ezek a szerverek, hogy nagyobb sikereket érhess el. Például részletesen leírják, hogyan lehet nagyobb esélyed SNEAKRS sorsoláson, hogyan légy a leggyorsabb a first come first served megjelenéseken, gyorstalpalót írnak neked a botokról, és még sokminden másról.

 • Discount:

  mindenki szereti, ha valamilyen terméket akciósan meg tud szerezni. Ezek a szerverek mindig igyekeznek összeszedni az összes jelenleg aktív kuponkódot minden külföldi, vagy akár hazai webshopról. Mert nem csak a limitált cuccok érdekesek, hanem a general release termékeket is lehet szeretni!

 • Reshipper service:

  rendelnél valamit Yeezysupply-ról, de nem szállítanak Magyarországra? ? Egy privát reshipper szolgáltatással megoldják az egészet. Ha van egy megbízható tag, aki mondjuk az USA-ban lakik, bizonyos ár ellenében átveszi az ő lakcímére rendelt terméked, és oda küldi tovább, ahová te mondod neki.

 • WTS/WTB/WTT: 

  ezeken a felületeken is ugyanúgy pörög a biznisz, mint a Facebook csoportokban, vagy a különböző marketplaceken, de itt nagyobb esélyed van jobb áron megszerezni dolgokat. ?

 • Flex, success, chat, stb:

  a fent említett főbb témák mellett egy csomó más dologról is tudsz olvasni, beszélgetni, informálódni. Érdemes tagja lenni, és pörgetni egy-egy ilyen szobát, mert a nagyobb esélyek mellett a hangulat is igen jó. ?

A következő cook group rész tartalmából ?

Ebben a részben igyekeztem összeszedni nektek a cook groupok lényegét és lehetőségeit. A következő cikkben pedig a legjobb magyar Discord szervert, a CLC (Cook Like Chef)-t fogom részletesebben bemutatni nektek. Ha már most felkeltette az érdeklődéseteket a téma, csekkoljátok a srácok weboldalát! Ebben a részben pár screenshotot is csepegtetek majd nektek. ? – azóta már ez a cikk is megjelent, amit itt tudtok elolvasni!

Dávid Nagy K

So many shoes, but only two feet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×