Reebok Nano 9 – CrossFit cipőt teszteltünk

Leteszteltük a Reebok legújabb CrossFit cipőjét, a Nano 9-et – ha nem tudod, hogy mi az a CrossFit és eddig csak a Reebok utcai sneakereivel találkoztál akkor azért, ha viszont te is lejársz a helyi boxba edzeni akkor meg azért kattints a továbbra, hogy elolvasd a cipőtesztünket!

Cipőtesztek a sneakerbox.hu-n

A sneakerbox.hu blogján már nagyon sok cipőt teszteltünk:

de most volt az első alkalom, hogy CrossFit cipőt tesztelhettünk és írunk róla a blogon. Aki már járt valamilyen fajta funkcionális edzésen, az biztosan hallott a 2000 óta létező sportról, esetleg ki is próbálta. De mi az a CrossFit és miért járnak egyre többen a helyi termekbe edzeni?

Mi az a CrossFit?

A CrossFit® egy védjegyezett fitnesz irányzat, melyet Greg Glassman alapított 2000-ben. A sport a saját testsúlyos gyakorlatoktól kezdve, az állóképességet fejlesztő, hagyományosan “kardiós” edzéseken át a súlyemelésig rengeteg különböző iskolát magába foglal. Ha lehet ilyet mondani: egy “crossfittes” akkor számít jónak, ha minél sokoldalúbb, próbál közepesen jó maradni a különböző sportágakban. Ezt a felfogást számomra a “Lift Heavy. Run Fast” mantra, azaz “emelj nehezet és fuss gyorsan” érzékelteti a legjobban. A CrossFit sportolók valahol a futók és a súlyemelők között vannak félúton (ennél persze komplexebb ez az egész). A 2020-ban 64-et töltő Glassman fiatal korában átlagos tornász volt, a saját testsúlyos erősítő gyakorlatai mellett kezdett el súlyzós edzéseket integrálni a programjába. Tekerjük előre az időt 2000-re, és a régóta kísérletező Greg Glassman elindítja a saját tapasztalataira alapozó fitnesz rendszert, a CrossFitet. Aki többet szeretne olvasni, tanulni a témában, az nagyon sok cikket, videót és egyéb anyagot talál még a neten. Egyébként 2002-ben Glassman 100 szóban összefoglalta a sport lényegét, szóval aki lustább és csak egy bekezdést olvasna, annak itt a tuti link: World Class Fitness in 100 Words.

CrossFit Meme

Az biztos, hogy a CrossFit órák alatt egyik izmunk sem marad pihentetve

CrossFit Magyarországon

Azt gondolom, hogy a CrossFit Magyarországon elterjedt sportnak számít, habár a hivatalos Affiliate listán csak 13 magyar box van, emellett rengeteg olyan edzőterem található az országban, ahol tartanak valamilyen cross tréning /HIIT (High Intensity Interval Training – magas intezitású szakaszos edzés) órát, csak ők nem fizették ki a CrossFit® éves 3000$-os tagsági licensz díját (annak eldöntése, hogy ezekben a termekben valóban olyan edzésben lehet részünk, mint egy hivatalos boxban, az nem ennek a cikknek a feladata).

Én 2016 környékén hallottam a sportról, amikor egy korábbi edzőm tartott funkcionális és kettlebell edzéseket az akkoriban nyílt CrossFit B’Bros-ban. Akkor hagytam az egészet, nem is igazán foglalkoztam vele egészen 2018 nyaráig. Akkor ugyanis magyar siker született a CrossFit atléták világbajnokságának számító Games-en, Horváth Laura második helyezett lett, elhozta a “Second Fittest Woman on Earth” és a “Rookie of the Year” címeket a versenyről. Szerintem nem voltam egyedüli tagja annak a hullámnak, akik emiatt kezdtek bele a sportba. Horváth Laura a CrossFit B’Brosban edzett akkor is, én pedig azt a termet ismertem egyedül, szóval adta magát, hogy ott ismerkedjek meg az alapokkal, 2018 őszén el is kezdtem járni a Dürer mellett található boxba.

CrossFit Games 2018 pódium - Horváth Laura, Second Fittest Woman On Earth

Magyar siker a CrossFit Games-en – Horváth Laura 2018 „Second FIttest Woman On Earth” címét nyerte el

Reebok (és a CrossFit)

A sneakerbox.hu olvasóinak a Reebokról valószínűleg elsőre egy Instapump Fury jut az eszébe, vagy az, hogy a legnagyobb márkákkal nem igazán versenyzik a sneaker piacon. A CrossFit világában ez teljesen máshogy néz ki, a Reebok első vállalatként fektetett be a sportba. 2011-től kezdve a CrossFit Games névadó szponzora, illetve emellett a hivatalos ruházatáért is felelős. A Reebok Nano-t 2011-ben kifejezetten a CrossFitre fejlesztették és dobták piacra, ez volt az első CrossFit cipő. Egyébként érdekesség, hogy a Reeboknak kizárólagos szerződése van a CrossFittel, a Nike edzőcipőit emiatt csak cross training cipőként forgalmazhatják (plusz 2018-ig a Games-en még a Nike és egyéb márkák szponzoráltjainak is Reebokban kellett versenyezniük, ami elég nagy monopóliumnak minősült).

CrossFit class

A CrossFit igazi tömegsport. Kortól, nemtől, alkattól függetlenül mindenki örömet tud találni ebben a változatos mozgásformában. Ezt a piaci rést ismerte fel a Reebok, és vált sokáig egyeduralkodóvá a speciális edzőcipők terén. Fotó: CrossFit St. Paul

Reebok Nano – 2011-től napjainkig

A 2011-től a piacon jelen lévő Reebok Nano a legelterjedtebb CrossFit edzőcipő, összesen 9 verzió érkezett belőle az évek során, én a Nano 9-et tesztelhettem az elmúlt hónapokban.

A Nanot abban a szellemben tervezték, hogy egyszerre lehessen súlyemelést, gimnasztikai gyakorlatokat és rövid távú futást végezni benne. A cipők orra a megszokott edző/futócipőknél szélesebbek, azért, hogy minél nagyobb stabilitást biztosítson a sportolóknak. A stabilitás mellett a felsőrész anyaghasználatára és tartósságára helyeznek nagy hangsúlyt a tervezők – a cipőknek esetenként a kötélmászást kell “túlélniük”, ezért fontos, hogy jobb tapadást biztosítsanak a cipő és kötél között.

Reebok Nano 6 - Delta logó

2011-ben a Reebok piacra dobta az első hivatalos CrossFit cipőt, a Nano-t, amit kifejezetten a sokoldalú sportra terveztek – cipő: Nano 6; fotó: Reebok

Reebok Nano 9

A Reebok Nano 9 cipőjét először a 2019 májusában megrendezett Rogue Invitional-ön láthattuk a top sportolókon (például Pat Vellneren, vagy Annie Thorisdottiron). Az amerikai hivatalos release június 12-én volt, mi augusztusban kaptunk sajtóközleményt a cipőről, és októberben kezdtem el az edzéseimre hordani a cipőt.

Patrick Vellner squat snatches in Reebok Nano 9

Patrick Vellner (középen) szakítása az új Reebok Nano 9 edzőcipőben – kép: Reebok

A Reebok 4 fontos tulajdonságot fogalmazott meg, amit mindenképpen meg kell említeni az új modellről:

  • praktikum –  MetaSplit talpbordázat a jobb tapadás érdekében
  • biztos tartás – széles orr a kényelemért és stabilitásért
  • elnyűhetetlen komfort – Flexweave felsőrész, amely egyszerre szellőzik jól és strapabíró; plusz párnázottság a kényelmes futásért
  • kiváló stabilitás – alacsony sarokrész a jobb tatafogás érdekében

Első ránézésre a legnagyobb változás a Nano 8-hoz képest a régi logó visszakerülése volt. Van akinek ez bejön, van akinek nem, szerintem nem tett rosszat összességében ez a változtatás. Akik 2013 után ismerkedtek meg a CrossFittel és így a Reebokkal, azoknak biztos fáj, hogy a Delta logót lecserélték a Vector logóra. Akik viszont Reebokon nőttek fel, azok most örülhetnek ennek a visszatérésnek.

Reebok Nano 9 - Vector logó

Reebok Nano 9 – a klasszikus Vector logó visszatért a cipő oldalára. Fotó: Reebok

Nano 9 teszt – CrossFit B’Bros 2 & CrossFit B’Bros

A cipőteszt keretén belül a CrossFit B’Bros 9. kerületi termébe is ellátogathattam, ahol Tóth Erik (Games Athlete, Fittest In Slovakia 2019) aerobic capacity óráján vettem részt. Mondjuk azt, hogy a bemelegítéssel és nyújtással együtt 1 órás edzés után nem sok kedvem volt többet mozogni, megkaptam rendesen a napi adag mozgás dózist ? A közösség, társaság mellett szerintem ez az egyik nagy előnye a sportnak, ezért preferálják az emberek az edzőtermi “gyúrással” szemben: 1 óra leforgása intenzív mozgásban lesz része az embereknek, és hasonló eredményeket tud elérni, mintha másfél – két órát töltött volna a fekvenyomópadok vagy lábtolók ölelésében. Az órák mindig pörgősek, pihenés max a WOD (Workout of the Day) utáni nyújtás közben van. Ez egyébként az órákat látogató, dolgozó emberek többségének a tervezhetőség miatt is fontos, hozzáad ahhoz, hogy tömegsport legyen a CrossFit, melyet az emberek az általános fittségük megőrzéseképpen űznek.

A cipőt az aerobic capacity óra után szinte mindenféle edzéstípuson kipróbáltam, talán a futás maradt ki. Az ősz és tél, korai sötétedések és rossz idők együttese miatt az edzésekből kimaradnak a futások.

A Reebok Nano 9 tesztje talán nem is sikerülhetett volna jobban, sikerült megnyerni benne a novemberi hármas háziversenyt scaled kategóriában. Nagy volt az örömködés, a győzelem oka pedig egyértelműen az új cipő volt ?

Reebok Nano 9 On Feet

Reebok Nano 9 On Feet

Reebok Nano 9 – vélemény

A közel 3 hónapos teszt alatt nagyon sok lehetőségem volt különböző körülmények között kipróbálni a Nano 9-et. Ami elsőre feltűnt, hogy jóval szélesebb a talpa a korábban használt Nike Metcon DSX Flyknit 2-hoz képest, ezáltal sokkal stabilabban éreztem magam súlyemelés óráim során. Az anyaghasználatra nem lehetnek rossz szavak, a tesztidőszakban hetente 5-ször jártam edzeni, de alig látszik rajta, hogy használt lenne. Talán ami negatívum (de ez lehet, hogy csak az én hülyeségem), hogy nem lehet kikötve hordani, ami a zoknis Nike-m után fura volt, bekötve viszont egyértelmű, hogy jobb a tartása. Talán az egyik legfontosabb infó: akár 0,5-1 számmal kisebbet is rendelhettek a jó mérethez képest a tapasztalataim alapján. Nekem 43-as a lábam, a legtöbb cipőm belső talphossza 27,5 cm, ezért kértem a Nano 9-ből 27,5 cm-es változatot, ami a 42,5-nek felel meg. Viszont azt éreztem, hogy a 42-es (27 cm) lett volna a telitalálat, annak még jobb lenne a tartása. Persze aki kicsit a szellősebb, nem pont patent edzőcipőket bírja, annak nem feltétlen kell 1 számmal lejjebb mennie, de a -0,5 ajánlott. Akik széles talppal rendelkeznek, azoknak mindenképpen javaslom a Reebok Nano 9-et, keskenyebb talppal egy Nike Metcon jobb választás lehet. Részletes méretsegédlet itt: Reebok mérettáblázat.

A designról csak annyit, hogy amikor májusban láttam videón, akkor egy csúnya tornacipő jutott eszembe, viszont mostanra nagyon megszerettem a sziluettet. A Nano 9-ből vannak merészebb színállások, én örültem, hogy az OG fekete/fehér kombót tesztelhettem. Ugyan nem az edzőterem az, ahol a legjobb outfitet kell összeállítani, de azért kicsit DE, és ezzel a cipővel ez nem is olyan nehéz ?

Reebok Nano 9 kézben

A Nano 9 egy patentül összerakott CrossFit cipő, kényelmes, jó a tartása és a széles talp miatt nagyon stabil.

Nano 9 vásárlás

Az újévi fogadalmak miatt sokan kezdenek most edzeni, akár CrossFitezni is. Nekik abszolút ajánlom a cipőt, a 130$-os árát teljesen megéri, sok év edzést ki fog bírni. Mivel nem használtam még más Nanot, ezért nem tudom, hogy mennyiben más a Nano 9 a korábbiakhoz képest. Viszont több helyen olvastam azt, hogy akár a Nano 8-at is lecserélnék, annyira egyben van az új Reebok. Persze minden évben kerül egy újabb széria a polcokra, de talán most az idő a váltásra.

A sajtóközleményből kiderült, hogy több színállásban is lehet a reebok.com oldaláról rendelni illetve a kiemelt viszonteladóknál vásárolni a Nano 9-et. Ennek ellenére Magyarországon egyelőre egy helyről sem tudok/hallottam, ahol meg lehetne venni. Emellett pedig a Reebok nemzetközi oldala sem érhető el jelenleg. Akikkel eddig beszéltem és Nano 9-ük van, azok mind külföldi webshopokból rendelték meg. Valószínűsíthető, hogy nem lát akkora piaci potenciált Magyarországon a Reebok – az viszont nem érthető, hogy akkor miért csinált kampányt több CrossFit sportolóval is a márka itthon.

Ugyan ez a cikk #reklám, de ennek ellenére mindenképpen ajánlom, hogy vegyétek meg a Reebok Nano 9-et. Nagyon patentre sikerült a legújabb cipőjük, érdemes beruházni az új modellre. Kezdőknek és régi motorosoknak ugyanúgy ajánlva.

Hatalmas pacsi a Reebok Magyarországnak, hogy tesztelhettem a legújabb CrossFit cipőjüket, biztos, hogy még jó darabig ezt fogom nyúzni.

Reebok Nano 9 cipőteszt

A súlyemelő gyakorlatoknál különösen jól jön a széles talp a stabil tartás miatt. Itt egyébként már nagyon megfáradtam, de muszáj volt pár képet csinálni „edzés közben” ?

littletkforyou

“Miért kell neked még egy pár cipő? Nem csak két lábad van?” hangzott el sokszor a kérdés, de a polcon még mindig van hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×