Milyen a tökéletes focicipő?

Gondolom az olvasóink között akad egy-két futball rajongó, ez a cikk leginkább nekik szól. De milyen is a tökéletes focicipő? Gergő és Matyi nemrég megtárgyalták a nagy kérdést, emellett megtudhattok tippeket, ötleteket, és tanácsokat, hogy mikre érdemes figyelni, ha focicipőt vásároltok. Ha érdekel a téma katt a továbbra!

Kezdjük az elején…

Először is amikor Matyi focicipőt vásárol , előtte mindig kiválasztja, hogy milyen talajon fogja használni, mivel a talp sem mindegy, vannak a teremcipők amiknek általában vékony gumi talpuk van és lekerekített szélük, ezeket leginkább a futsalosok használják. Gergőnek egyébként inkább a sima talpú cipőkkel van tapasztalata a gyerekkorából, Mátyás pedig már három éve egy Nike Mercurialban rúgja a bőrt.

Van kifejezetten vastagabb gumiból készült talp, ezt Matyi leginkább betonos/aszfaltos focipályára ajánlja, a gumi szinte tuti hogy egy idő után le fog kopni, de nem kell több huszast otthagyni a boltba azért, hogy lekoptasd, elég egy olcsóbb vastag gumi talpú cipőt venni. Ezek általában max. egy évet bírnák míg ki nem szakad a talpuk, vagy néhány helyen a gumi ki nem kopik. Így az ember nyugodtabb szívvel dobja ki, mint a 20+-os cipőket. Azért ez így mégiscsak pénztárcabarátabb, nem?

Nike Mercruial terem focicipő

Nike Mercruial terem focicipő

Nike Mercruial terem focicipő

Nike Mercruial terem focicipő

Kukkants rá a videónkra is!

Menjünk is tovább Matyiék következő alanyára, a salakra való cipőre. Ezek a modellek úgynevezett hernyótalpat kaptak, ezt tényleg leginkább a salakra vagy a műfüves pályákra ajánljuk. Nem túl extrás, viszont a kevesebb néha több!:)

Nike Mercruial hernyótalpas focicipő

Nike Mercruial hernyótalpas focicipő

 

Jöjjön hát a nagy ágyú, a focicipők réme, a stoplis és a fémstoplis (éles). Ezeket kifejezetten csak füves pályára ajánljuk, az MLSZ (Magyar Labdarugó Szövetség) a fém stoplist nem is engedi a műfüves pályára, Matyi ezt a saját hibáján keresztül tanulta ezt meg, NE használjatok stoplist műfüvesre. Ha lehet hernyótalpasat használj, a műfű már önmagában sem egészséges a térdnek, könnyen koptatja a porcokat, de ha stoplisban játszol a műfüvesen, akkor ezt a folyamatot meggyorsítod.

Nike Hypervenom éles soplis

Nike Hypervenom éles soplis

Kategóriák

Ezt lehet sokan tudjátok, lehet sokan nem, de itt az árkategória a cipők minőségétől függ, ha az Adidas vagy a Nike kiad egy új modellt, azt 3 árkategóriában adja ki. Ugyan az a cipő 20, 50 és 70 ezer forintos árcimkével ellátva is megjelneik, de miért is van ez? A minőség nagyban különbözik a modelleknél, ami a profiknál rengeteget tud számítani.

Miért fizessek ugyanazért 70-et, ha lehet 20-at is? Az árak magukban rejtik a minőséget, ha megnézzük közelebbről, akkor feltűnhet, hogy a minta például nyomtatva van rá, a stopli is rosszabb minőségű műanyagból készült. Ezek alapján magabiztosan kijelenthetjük, hogy sokkalta rövidebb élettartamra számíthatunk egy alacsonyabb árkategóriás modellnél, mint az 50 vagy  70 ezres testvérénél.

Az öltözőkben úgy szokták ezeket hívni, hogy a 20 ezres az a „nem eredeti” az 50 ezres „félig eredeti” és a 70 ezres az „eredeti”, ami természetesen nem igaz, mert az összes az adott sportszergyártó cég kezei közül került ki, csak különböző ár és minőségkategóriába vannak sorolva. Ennek az az oka, hogy a társadalom 90%-a nem engedheti meg magának, hogy egy 70 ezres lépőt csak úgy elrúgdosson, viszont legalább maga az élmény megmarad, hogy egy Nike Mercurial van az ember lábán.

A legjobb dolog, ami történhetett a focicipőkkel

Matyi már lassacskán 3 teljes éve hordja a „félig eredeti” cipőjét és teljesen ez a favoritja, bár mostmár sajnos kezd leszakadni a talpa. Nagyon örül neki, hogy kitalálták a magasszárú focicsukát, mivel nagyon jól tartja a bokáját, a granulátum nem megy bele a cipőbe, ami zavarná a koncentrálásban. A koncentráció pedig meccsen vagy edzésen nagyon nem árt.

Nike Mercurial CR7 Chapter magasszárú

Nike Mercurial CR7 Chapter magasszárú

Szóval milyen is a tökéletes focicipő?

Ha betonon vagy terembe (kispályán) használjátok akkor figyeljetek arra, hogy a cipő belső oldala jó nagy legyen. Kispályán a legfontosabb a gyors kis passzok, és ahhoz hogy minél pontosabban passzolj elengedhetetlen a cipőn lévő nagy felület, a talpa lehetőleg ne csusszon, a gyors irányváltásokat bírnia kell a talpnak.

Ha pedig műfű vagy füves pályára használnátok a cipőt, az legyen szorosan a lábfejedhez illő. A nagy átívelések lötyögő cipőben nem a legcélszerűbbek. NAGYON fontos a méret, a cipőnek tökéletesen kell passzolnia, különben feltörheti a lábad. Ha nagyobb a cipő, akkor a zoknid csuszkálása miatt könnyen vízhólyag keletkezhet. Mindezt összegezve legyen szoros és masszív de ne kényelmetlen és jól bírja a strapát, ez az én véleményem/tanácsom.

Köszönöm

Ha már itt tartasz a cikkem olvasásában, akkor valószínűleg érdekel téged a téma, köszönöm, hogy végig olvastad, ez teljes mértékben a privát véleményem, ettől lehet valakinek eltérő a nézőpontja. Ha még nem tetted volna meg cikkünk olvasása mellett, naponta posztolunk a sneakerbox instagram oldalára + izgalmas sneaker videók várnak a youtube csatornánkon is, csekkold le őket. Szép napot!

Youtube: https://www.youtube.com/user/sneakerboxhu
Instagram: https://www.instagram.com/sneakerboxhu/

Bárkányi Dani

Shoes speak louder than words.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×