Fast fashion pro és kontra!

Napjainkban a trendek egyre gyorsabban váltogatják egymást. Ezt felesleges tagadni, még ha egy nagy influencertől is halljuk ezt. Ezen gyors váltások mögött nem más áll, mint a fast  fashion piac. Hogy mi is az a fast fashion és miért is változik miattuk gyorsan a divat? Olvassátok Hajdu bloggerünk összefoglalóját és véleményét a témáról a továbbra kattintva!

Mi is az a fast fashion?

Amióta az emberek ruhákat hordanak azóta beszélhetünk divatról, ugyanis ezek a ruhák mindig az adott kornak és stílusnak megfelelően készültek. A technológia fejlődésének köszönhetően ezeket a ruhákat elkezdték tömegesen gyártani. Ennek köszönhetően egy-két nagyobb divatház bemutatója után ezek a fast fashion cégek egyből össze tudták hozni szinte másnapra a hasonló ruhákat. Mindezeknek a szépsége abban rejlik, hogy az eredeti darab töredékéért kapja meg a vásárló. Ezzel nem is lenne baj, ugyanis míg egy pólónál nem is nagyon feltűnő egy kisebb koppintás egy cipő sziluett másolása már sok embert képes megbotránkoztatni.

A "spanifer" öv - Mindenki találja ki, hogy melyik volt előbb.

A “spanifer” öv – Mindenki találja ki, hogy melyik volt előbb.

Hamisítvány vagy megújított ötlet?

Sok ember úgy gondolja, hogy ezek a termékek nem a high-end darabok olcsó replikái, hanem új termékek, melyek csupán a “nagy testvérektől” szemezgettek ötletek terén. Itt jön az egyik leginkább vitatott kérdés az egész témában. Egy cipőnél az adott sziluett koppintása és módosított felhasználása mennyire számít olcsó másolatnak, vagy egy sima egyszerű tömeg gyártott cipőnek? A sneakerheadek akik igazán adnak magukra, sose vennének fel egy ilyen cipőt, viszont számos komolyabb lépőjük mellé felvesznek akár egy sima egyszerű H&M vagy New Yorker által gyártott gatyát is. A cipőkre nem vonatkoznak a streatwear fast fashion irányvonalai?

Nagyon mondani se kell, hogy honnan jött az ötlet.

Nagyon mondani se kell, hogy honnan jött az ötlet.

Jó dolog-e a fast fashion?

Az ázsiai piacon az efféle másolás egyáltalán nem jelent problémát. Ezekben az országokban rengeteg multinacionális vállalat másolja egymás termékeinek a kinézetét, ezzel dícsérve az eredeti darab szépségét. A hagyományos értelemben vett divatvilágban viszont ez nem így működik. A high-end fashion termékek vásárlói sosem kívántak átlagosnak tűnni. De mégis mi lehet akkor a fast fashion előnye az olcsóbb ár mellett? Az aktuális trendek gyors lekövetése és azokra való gyors reakció. Míg a hypeoltabb márkák évente kiadnak, 1-2 darab nagy kollekciót addig a kisebb fashion boltok néha akár havonta kollekciót cserélnek. Ebből a gyors váltásból a “fast fashion hypebeastek” könnyen tudnak szemezgetni. Ha érdekel, hogy kik is ők kattints a linkre.

Lábon látható a Zara cipője, mellette az ihletadó

Lábon látható a Zara cipője, mellette az ihletadó

Összegzés

Véleményem szerint a fast fashion cégek meglehetősen jól csinálják az gyorsabb kollekcióváltásokat, ami az ár mellett abszolút pozitívum. Az egyetlen dolog, ami viszont nagyon szemet tud szúrni az nem más, mint a túlzásba vitt másolás. Úgy gondolom, ha valaki egy termékért igen sok pénzt fizet, akkor ne jöjjön vele szembe egy nagyon hasonló darab minden második emberen. Ti mit gondoltok ezekről a termékekről? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hajdu

A sneaker a polcon annyit tesz, mint festmény a ponyva mögött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×