5 ok, amiért zseniális a Nike #dreamcrazy

Az utóbbi napokban az egész szosöl média a Nike #dreamcrazy reklámjától volt hangos. A Just Do It szlogen 30 éves, és ezt illően ünnepli a pipás márka. Ha még nem láttad, akkor azért, ha már láttad akkor azért katt a továbbra, hogy megtudd, hogy szerintem miért ilyen sikeres a legújabb Nike reklám!

A Nike #dreamcrazy videó

Mielőtt belekezdenék abba, hogy miért van ilyen hatással az emberekre a Nike #dreamcrazy reklámszpotja, muszáj megnézni mindenkinek aki még nem látta (aki meg látta, annak még egyszer):

https://youtu.be/Fq2CvmgoO7I

A 2 perces videóban minden benne van, ami a Just Do It szellemiséget tükrözi. Most pedig öt pontban leírom, hogy szerintem mik teszik ezt a szpotot ilyen varázslatossá.

1) Colin Kaepernick

Ha valaki esetleg nem ismerné a nevét: arról az NFL irányítóról beszélek, aki kicsit több mint 2 éve letérdelt az amerikai himnusz alatt, egy pre-season meccs kezdete előtt. A himnusz alatti térdelés tiltakozás volt a faji diszkrimináció és rendőri túlkapások ellen, ami az USA-ban éri az afro-amerikaikat. Az, hogy valaki letérdeljen a himnusz alatt, szinte elképzelhetetlen volt. Főleg egy olyan sportban, amit ezer és ezer szállal sző át a patriotizmus, a hazaszeretet. Kaepernick pontosan tudta, hogy ezzel aláírja a felmondási szerződését. Ez ugyanis egy olyan erős állásfoglalás volt, hogy semelyik NFL csapat sem vállalta be (azóta sem), hogy egy ilyen megosztó játékost igazoljanak/játszassanak a franchise csapatukban. Egyszerűen túl nagy a kockázat, hogy emiatt elpártolnak a szurkolók. 

Colin Kaepernick - A San Francisco 49ers volt irányítója a Nike #dreamcrazy szpotjában

Colin Kaepernick – A San Francisco 49ers volt irányítója a Nike #dreamcrazy szpotjában

2 évvel később itt állunk, és a Nike bevállalja, hogy ezt az alakot, aki az egész amerikai társadalmat megosztotta (patriotizmus vs. társadalomban történő elnyomás), választja a legújabb kampányának, a Nike #dreamcrazy arcának. Egy olyan kampánynak, melynek a szlogene: 

“Believe in something. Even if it means sacrificing everything”
Azaz: “Higgy valamiben, még akkor is, ha ezzel feláldozol minden mást”.

Nos, Kaepernick valóban feláldozta az egész karrierjét egy olyan ügyért, ami talán a legégetőbb társadalmi probléma a mostani amerikai helyzetben, a Trump érában.

Éppen ezért volt nagyon bátor (de nem vakmerő) lépés a Nike-tól, hogy Colin Kaepernicket válasszák a kampány arcának. Ugyanis ezzel a pipás cég is kőkeményen állást foglal az egész ügyben. Teszik ezt bátran, dacára annak, hogy egy bizonyos fogyasztói rétegtől búcsút mondhatnak.

2) A sportolók

Colin Kaepernick kapja talán a legnagyobb figyelmet a médiában a kampány során, de nem szabad elfelejteni, hogy kik szerepelnek még a kisfilmben. Például az a comptoni teniszező kislány, aki egyébként már huszonhárom Grand Slamet nyert, és egyébként Serena Williamsnek hívják. Vagy mondjuk az a srác, akinek olyan fájdalmai voltak egy betegség miatt 4 éves korában, hogy le kellett amputálni a kezét. Ő Shaquem Griffin, és most vasárnap kezdőként futott ki a Seattle Seahawks játékosaként. És akkor tényleg nehogy kifelejtsem Charlie Jabaley-t, aki 55 kiló fogyás, új vegán életmód kezdése és egy agytumor legyőzése után megcsinálta az Ironmant.

Serena-Williams-Nike-Dream-Crazy

Serena Williams – “comptoni kislány”

Továbbá a lábak nélkül született, 10 évesen már birkózótársait legyőző Isaiah Bird, a riói olimpián aranyérmes kerekesszékes Megan Blunk, és a végzősként egyszerre linebacker (amerikai foci) és bálkirálynő Michigander Alicia Woollcott is szerepel a kisfilmben.

Rajtuk kívül még olyan világsztárokról vannak képek, mint Lebron James, a maratonfutó Eliud Kipchoge, Nyjah Huston gördeszkás (az a korlát fájhatott) vagy éppen Odell Beckham Jr.

Odell-Beckham-Junior-Nike-Dream-Crazy

Odell Beckham Jr.

Ezek a sportolók töltik meg élettel és energiával Just Do It szlogent: legyenek bármilyenek a körülmények, csinálni kell – és a sikereket el lehet érni. És amikor már nem csak a pályán vagy a legjobb, akkor legyél a pályán kívül a legnagyobb – nagykövet, példakép a gyerekeknek, fiataloknak és akár a felnőtteknek.

Ezek azok az atléták, akik miatt a Nike megmarad mind a mai napig a legnagyobb sportszergyártó márkának, ugyanis az üzenet, ami közvetít, az sokkal több mint egy pár cipő, vagy focimez. Aki Nikeba bújik, az ugyanúgy elhiszi, hogy mindenre képes, mint a reklámban szereplő sportolók.

3) Tudatos social média kontroll

Azt pontosan tudták pipásék, hogyha egy ilyen figurát választanak a kampány arcának, akkor a sok támogató nézőpont mellé legalább annyi utálatot is kapnak.

nike-dream-crazy-socks-zokni-swoosh

Levágott pipák egy volt tengerészgyalogos kezében

nike-dream-crazy-burning-shoes-sneaker-ego-cipok

Van, akiből ezt váltotta ki a reklám – BBQ sneaker

Természetesen ez egy tudatos döntés volt a részükről, nem hinném, hogy meglepődtek azon, hogy az emberek elégették a Nike cipőjüket, vagy levágták a Swoosh-t a zoknijukról. Teljesen tisztában voltak ezzel, és azt gondolom, hogy nem is bánják, hogy ilyenre sikerült a reakció. Az állásfoglalásuk így még erőteljesebb, és még jobban elérik ezzel a célközönséget, a fiatalabb generációt.

4) Fókuszban: fiatalok

Nem titok, hogy a Nike-nak nem az idősebb korosztály a legfőbb célcsoportja, akik talán vesznek 1-1 Air Monarch-ot félévente, évente. A vásárlóik kétharmadát azok a 35 évnél fiatalabb, különböző etnikai háttérrel rendelkezők adják, akik teljes vállszélességgel ki tudnak állni az ügy mellett, ugyanis róluk is szól. Éppen ezért remek döntés volt a Nike-tól, hogy ezt az életérzést, üzenetet erősítette meg a legnagyobb vásárlói rétegükben. Aki pedig csak félévente vesz egy Air Monarch-ot, azt le lehet…

Shaquem-Griffin-Nike-Dream-Crazy

Shaquem Griffin

5) Just Do It

A reklámszpot teljesen visszaadja azt a Just Do It mentalitást, amit a Nike 30 éve kezdett el. Miután először megnéztem, kirázott a hideg, rájöttem újra, hogy mennyire jó sportolni, és arra is, hogy mennyivel többről is szól ez az egész mozgalom. 30 éves a szlogen, de azt gondolom, hogy még legalább ennyi ideig tovább ‘él’, és marad a Nike alappilléreinek egyike.

Lacey-Baker-nike-dream-crazy

Lacey Baker

Nike #dreamcrazy

Összességében elmondhatom, hogy amennyire megosztó ez a reklámfilm, legalább annyi bátorságot kívánt a Nike-tól, hogy bevállalják így ahogy. Csak egy kis megjegyzés: a reklám megjelenése után kb. 43 millió dolláros média megjelenést ért el, melynek majd’ a fele csak pozitív. Ja és mégegy: ugyanígy, a megjelenés óta 31%-os növekedést értek el az online értékesítésben, talán innentől kezdve nem is kérdés, hogy jó döntés volt-e ez az egész 😊

Don’t ask if your dreams are crazy. Ask if they’re crazy enough.

littletkforyou

“Miért kell neked még egy pár cipő? Nem csak két lábad van?” hangzott el sokszor a kérdés, de a polcon még mindig van hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

×