Top 5 sneaker, amit pofátlanul lekoppintottak

A sneaker kultúra kezdete óta beszélhetünk koppintásokról. Hol így, hol úgy, de a legnagyobb márkák esetében is gyakran előfordul. Hogy melyik ezekből a top 5 sneaker koppintás? Kattintsatok a továbbra és csekkoljátok a cikkben a mi “kedvenceinket”!

Mindenki “másképp” csinálja

 

Ahogy fentebb is említettem, sok nagy márka azért tart ott, ahol, mert bizony el-elcsentek ötleteket más gyártóktól. Ennek a folyamatnak a leegyszerűsített sorrendje egy kedvelt modell valamilyen formában történő másolása, majd a befolyt összeget és népszerűséget már lehet saját modell és technológia megalkotására fordítani.

5. Puma Boost?

Puma NRGY Vs. Ultra Boost

Puma NRGY Vs. Ultra Boost. Forrás: Sneaker Shouts

Ez az eset pont abba a kategóriába esik, ahol nem teljesen tiszta, kinek is van igaza. Jelen esetben a Puma pereli az adidas-t. Puma ténylegesen előbb rendelkezett a technológia koncepcióval, amit 2009-ben el is készített. Azonban a fejlesztő cég 2011-ben meggondolta magát és elkezdett exkluzívan csak a három csíkos márkával dolgozni és megszületett a Boost, amely 2013-ban meg is jelent a nagyközönség számára. 2015-ben követte a Puma NRGY.

4. Nike Cortez vs. Onitsuka Tiger

Nike Cortez vs Onitsuka Tiger

Nike Cortez vs Onitsuka Tiger

Ez esetben szintén, már ránézésre üvölt a hasonlóság. A Tiger 1969 óta van jelen a sneaker piacon, az akkori Onitsuka (ma már Asics) termékeként.  Phil Knight, aki a hatvanas években nekik dolgozott, ám távozásakor “elvitte” magával a dizájnt a Nike-hoz. A bíróság akkor úgy döntött, hogy csak az egyik modell neve maradhat Cortez, az pedig, mint tudjuk a Nike lett. Az Onitsuka modellje így Corsair néven futott tovább.

3. Hender Scheme

Hender Scheme x Adidas

Hender Scheme x Adidas NMD

A Hender Scheme egy különösen érdekes márka, koncepció, hiszen úgy másol, hogy a márkák tudnak róla és engedélyezik azt. A brand más márkák ikonikus modelljeit turbózza fel és készít belőlük high-end lépőket. Árban az eredeti modell akár tízszeresébe is kerülhet egy ilyen surranó. Mivel a gyártó termékeit művészeti termékeknek nevezi, nehezebben találhatnak rajta jogi fogást.

2. Pump: Nike vs. Reebok

Nike air force pump hi

Nike air force pump hi

A pump technológia ismert a Nike lépők körében. A kilencvenes évek egyik ikonikus modellje a David Robinson féle Air force 180 pump. Pump…hol is hallhattunk ilyet korábban? Ja igen, a Reeboknál. Mindkét gyártónaál több Pump vagy hasonló lépőről beszélhetünk, ilyen például a Nike Air Pressure.

Reebok Pump kosaras modellek 1989 és 91 között

1. Skechers

Skechers Modern Jogger...hol is láttunk hasonlót?

Skechers Modern Jogger…hol is láttunk hasonlót?

Hol is kezdjem… A hideg futkos a hátamon, ha még csak a márka nevét is meghallom. Amit le lehetett koppintani, azt ők bátran meg is tették. Egyediség 0. Konkrétan arról lehetne top 10 lista csak, hogy ők mit koppintottak már. Boost, Toms, Stance Smith, Springblade, Yeezy. A sor végtelen. A márka lényege hogy az épp aktuálisan “hype” modellektől azt lopják el, amit csak lehet.

És máris rövid kis listám végére értünk. Nektek melyik volt a legmeglepőbb?

Forrásként HESKicks videója is segített.

heni

Lassan 10 éve masszív sneaker rajongó vagyok, ami egy a most ismét reneszánszát élő, Vans Sk8-hi cipővel indult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×