Sneakerness beszámoló Kölnből

A Sneakerness sorozat legfullosabb eseményei általában Kölnben vannak, így nem is volt kérdés, hogy melyiket adjuk be idén. Csapatunkból Dávid, Tomi és jómagam jöttünk ki Németországba, hogy tudósítsunk az eseményekről. Olvasd el a cikket a tovább után és nézd meg a videókat is 😛

November 5-ig játék az Insta csatornánkon: nyerd meg Te a Sneakerness vásárfia pakkot, amit Kölnből hoztunk nektek!

Kölnben már többször is voltam, legutóbb a BMX Masters-en 2010-ben és nem ez volt az első Sneakernessem sem, bár a legutóbbi bécsi Sneakerness látogatás sem most volt már (és sajnos ott eléggé a végére értünk oda). Szóval nagyon vártam, hogy végre egész nap ott lehessünk az egyik legrangosabb sneaker eseményen és minden benyomásomat megoszthassam veletek, amit ha egy szóval foglalhatnék össze, akkor az a „sorok mindenütt” lenne 😀

Az út Kölnbe

Az utazás úgy kombóztuk össze, hogy Dortmundba repültünk, majd onnan vonatoztunk át Kölnbe. Így Dáviddal már pénteken kora délelőtt, egy nappal a Sneakerness előtt befutottunk úti célunkra. Azt a napot is eléggé kimaxoltuk, kezdtük egy kis városnézéssel, kajálással majd lecsekkoltuk a város legnagyobb sneaker üzleteit, beszereztem a helyi Snipesben egy fehér hájpbíszt stílusú kapucnis pulcsit „LA” felirattal (innen adózva tisztelettel Ármin nemrégi los angeles-i tripjének 😉 Erről az egészről amúgy egy utazós vlogot is forgattunk, amiben bónuszként még egy fullos vidámparki beszámolót is láthattok majd 😉

Még utazás közben is csak a blogolás :D

Még utazás közben is csak a blogolás 😀

Sneakerness sorakozás

Szombaton, a Sneakerness első napján délelőtt 11-re, egy órával a nyitás előtt érkeztünk a helyszínre, ami egyébként egy hatalmas, vágányok és vasúti hidak tucatjaival átszőtt, eléggé indusztriális hangulatú terület kellős közepén volt, egy hatalmas csarnokban.

Először nem hittünk a szemünknek, hiszen csak 50-60 embert láttunk egy kisebb sorban állni, de hamar kiderült, hogy ők már nem a déli nyitásra, hanem a délután két órás, második hullámos bebocsáttatásra vártak. A kedves biztonságiak átirányítottak minket a mi sorunkba, ahol megint nem hittünk a szemünknek, de most már azért, mert a sor kígyózott fel a szomszédos parkolóház tetejére. Na de főleg azért lógtak kocsányon a szemeink, mert a sorban MINDENKIN (na jó, csak 100 emberből 97-en) olyan sneaker volt, hogy méterekről égetett a heat on feet.

A sor egy kicsinyke szelete a Sneakerness előtt

A sor egy kicsinyke szelete a Sneakerness előtt

Bejutottunk stealbe’

Türelmesen várakoztunk a sorunkban, mint kezdő reseller a Yeezy campelésen, amikor egyszercsak Sneakerness pólós hoszteszek sétáltak el a sor mellett, kiabálva, hogy aki fenn van a „Gästelist”-en, az mehet előre és azonnal karszalagot és bebocsáttatást nyer. Mivel minket is felírtak előzetesen, de ez korábban nem hatotta meg a beengedőket, ezért szó szerint felbecsülhetetlen érzés volt mégis skippelni a még legalább másfél-két órás sorbanállást és bejutni. Hestegbloggerlájf.

Felsiettünk a lépcsőn, beléptünk a csarnokba, és egyszercsak ott volt A Legnagyobb Sneaker Választék, Amit Valaha Is Láttunk. Sneaker shopok, nemcsak Németországból, de Európa minden szegletéből megpakolva a legfullosabb sneakerekkel.

A Legnagyobb Sneaker Választék, Amit Valaha Láttam

A Legnagyobb Sneaker Választék, Amit Valaha Láttam

Ha elég euróval érkezett valaki a tárcájában (vagy bitcoinnal, mert volt ahol azzal is lehetett fizetni), akkor gyakorlatilag szinte bármilyen tűz sneakert beszerezhetett. Na jó, Air Mag például csak kiállítva volt és Air Yeezy Red October-t sem láttunk az eladásra kipakolt cipők között, de volt például KAWS Jordan IV-es, ezeröté’ – nyilván euróban. Rögtönzött „piackutatásunk” alapján egyébként ez volt az egyik legdrágább sneaker, amit kapni lehetett (és az eladó mesélte a szombati nap végén, hogy el is pörrent belőle két pár).

Kaws Jordan

Kaws Jordan

Nike Mag @ Sneakerness

Nike Mag @ Sneakerness

Sneakerek, sneakerek mindenhol

Talán a „bőség zavara” a legjobb kifejezés, ami elfogott minket: merre kezdjük az asztalok csekkolását, és milyen irányban folytassunk? Sokan nem egy-egy vagy akár több asztalt, hanem egyenesen „téglalapokat” pakoltak tele – TELE – sneakerekkel. Egyszerűen lehetetlen befogadni egyszerre a látványt, felfogni hogy tényleg mennyi és milyen sokféle cipő van. Persze, ha célirányosan szkennelsz, akkor könnyebb a dolgod, nekem például egy AJ IV ’Pure Money’ volt a bevásárlólistámon, de azért a steal-ekre is nyitott szemmel jártunk.

Amikor van a méretedben a keresett sneaker: felbecsülhetetlen.

Amikor van a méretedben a keresett sneaker: felbecsülhetetlen.

Az első pillantásra is látható volt, hogy a release-ek alkalmával a Yeezy nem vész el, csak átalakul reseller készletekké. Nagyjából az online marketplace-eken látható árak függtek azon a csomó Yeezy cipőn (zömmel 750-esek és 350 v2-esek voltak), amiket az asztalokon láttunk. Ha lefelé pillantottál, ott sem kellett nagyítóval keresni a modellt. Én a nemrég coppolt Cream White háromötvenesemben érkeztem (Tomi meg a nemrég kidobozolt Zebrájában) a Sneakernessre, és bár sejtettem, hogy nem fognak miatta „A Legegyedibb Sneaker” díjjal kitüntetni, de mégis meglepődtem, hogy milyen mennyiségű Yeezy Boost volt lábon is (a leggyakoribb „állatfaj” Zebra volt amúgy). Összességében Yeezy olyan gyakran jött szembe, mint például a Huarache vagy a Superstar, ha itthon mész egy kört Budapest belvárosában 😀

A Yeezy nem vész el, csak átalakul reseller raktárkészletté

A Yeezy nem vész el, csak átalakul reseller raktárkészletté

Lehet mégis az SF-AF1-ben kellett volna mennem, mert azt az előző napi városban sétálgatás alkalmával sokan megbámulták (egyedül a Kickzben volt az új barna-narancs színállásban, de ez nem az én világom). Lábon a Sneakernessen két srácon láttam ilyen modellt összvissz, asztalon is csak elvétve, és lehetetlenül kis méretekben. Viszont mivel gondoltam csak próbálok majd cipőt, ezért nem akartam magam megszívatni a le- és felvétellel, így is mikor a repülőtéren levetették velem a biztonsági ellenőrzéskor a magas szára miatt öt perc volt visszafűzni. Ezért inkább a Cream White mellett döntöttem, és lettem „tucatcipős” a Sneakernessen 🙂

Yeezy 350 v2 'Cream White' - a tucatcipő

Yeezy 350 v2 ‘Cream White’ – a tucatcipő

Dávid on-feet választása egy Jordan I-es Royal volt, melyet itt avatott fel. A Sneakernessen lábon kevesebbszer, de asztalon egész szép mennyiségben láttuk – de jóval a retail ár felett… Jordan úgy átalában volt az egyestől a végtelen felé tartva minden mennyiségben.

Jordan 1 felhozatal

Jordan 1 felhozatal

Ultra Boost-ból és NMD-ből, Inikiből inkább olyanokat láttunk, amik ritkábbak, drágábbak, boltban már kevésbé vagy egyáltalán nem érhetők el, de a ’Gourmand’ sneakerheadek kedvenc márkái-modelljei: Asics, Saucony, Diadora, New Balance, Nike Air Max 1 is szép számban voltak és Karhu-t is láttunk.

A 'Gourmand' sneakerheadek sem panaszkodhattak a választékra

A ‘Gourmand’ sneakerheadek sem panaszkodhattak a választékra

Az adidas láz az asztalotokon is tetten érhető volt, sok NMD-t láttunk: R1, XR1, R2, az EQT-kat sem kellett nagyítóval keresni – láttunk Bape NMD-t is 🙂 Na meg persze a Human Races (HU) színállásokat!

Bape NMD négyszámjegyű árral

Bape NMD négyszámjegyű árral

Pipás fronton jól látszott az Air Max 95-ös és 97-es modellek térhódítása, nagy választékban volt az asztalokon.

Nagyon sok Supreme cucc is volt, a steal esélye fel sem merül, még egy Supreme matrica is 7 euró volt. Igen. Egy. Matrica.

Way too much heat on feet

Az előbb már kicsit belecsaptunk, hogy milyen cipőket láttunk lábon, de ezt a változatosságot és a sok különlegességet nehéz szavakba önteni, beszéljen majd helyettünk hamarosan elkészülő on-feet válogatás videónk és képgalériánk 😉 Mindenki szívesen megállt nekünk, hogy lekattinthassuk a cipőjét (papucsát), szóval egész jó kis anyagot mutatunk nektek hamarosan 😉

Sneaker kultúra

Ilyenkor persze nem csak cipők vannak, a sneaker kultúra minden leágazása képviseltette magát. Természetesen voltak cipő customizálók, akik nem csak a „késztermékkel”, hanem a hozzávalókkal (festékek, ecsetek, fűzők lace tagek) is készültek.

Minden a sneaker customizáláshoz

Minden a sneaker customizáláshoz

Aki nem csak a lábán, de a falán is cipőket szeret nézegetni, annak jó minőségű sneakereket ábrázoló nyomatok, poszterek és tök jó grafikával készült pólók is voltak, és az ikonikus „NICE KICKS” lábtörlő is kapható volt, „mindössze” 35 euróért.

Sneaker art és 'Nice Kicks' lábtörlő

Sneaker art és ‘Nice Kicks’ lábtörlő

Kinn volt egy cipőtároló dobozokkal foglalkozó cég, akikkel egy sneakerbox.hu-s matrica átadása után egyszerre döbbentünk rá, hogy ez akár az ő logójuk és nevük is lehetne 😀 Érdekesség volt még a sneaker displayesek standja is, akik egy plexi kapszulát árultak a sneakereid megmutatására.

Crep Protect

A rendezvény egyik fő támogatója a Crep Protect volt, ők a tőlük megszokott cipőtisztító székeikkel érkeztek, ahol a cool cipőcrepezők nem sajnálták a tisztítószert és a Protectet a cipődre, és közben mindenkihez volt egy pár dicsérő szavuk a cipőjére.

Crepe Protect tisztítóállomás

Crep Protect tisztítóállomás

Nyerni is lehetett terméket, vagy 5 büntető bedobásával, vagy a „házigazdák” ellen egy-egy ellen dobálással. Én az első módszerrel szerettem volna nyerni, de negyedik dobást elrontottam, így kiestem. Dávid azonban jól járt, mert neki jobban ment, mint a „házigazdának”, és így bezsákolhatott egy flakon Crep Protectet nyereményként 🙂

Crepe Protect kosárlabdás játék

Crep Protect kosárlabdás játék

A másik fő támogató a Foot Locker volt, ők 360 fokos sneaker fotózási lehetőséggel érkeztek, ezt is kipróbáltuk, elég fasza videó készült a cipőinkről.

360 fokos sneaker fotózás a Sneakerness jóvoltából

360 fokos sneaker fotózás a Sneakerness jóvoltából

Kaja

Egy sneaker rendezvényen a kaja hagyományosan street food, itt sem volt másként, fullos (és jó drága) pulled pork szendviccsel, sült krumplival és churrossal ehetetted le a sneakeredet, amit helyi Gaffel Kölsch sörrel (mi mással, hisz ez Németország) vagy olyan hipszter organikus limonádéval (LemonAid) öblíthetted le, mely árának egy része jótékony célra megy.

Street food @ Sneakerness

Street food @ Sneakerness

Ja és voltak helyi tetoválók is és volt a választékben nem egy sneaker minta is. Megkérdeztük: többen is varrattak magukra aznap sneaker sziluettet, a legnépszerűbb az Air Max 1-es volt 😛

Készül a sneaker tetoválás

Készül a sneaker tetoválás

Érdekes trendek

Elég sok érdekes, az Instagramon nyilván korábban már látott trendet láttunk szembe jönni, egy kis ízelítő a legütősebb trendekből 🙂

Telepi srácok, szevasztok!

Én lakótelepen nőttem fel, ott láttam utoljára ennyi fekete alapon fehér háromcsíkos melegítőnadrágot, a legtöbbet fehér vagy fekete dohányleveles-csíkos klasszik adidas zokniba tűrve. Ha még egy zebra Yeezy is volt a lábon és valami fehér kapucnis hypebeast pulcsi, akkor már ki is lehetett tűzni a „Sneakerness klón” kitűzőt 😀

Sneakerness Köln trendek: melegítőnaci zokniba tűrve

Sneakerness Köln trendek: melegítőnaci zokniba tűrve

Van pénz lóvéra

Külön kategóriát (nevezzük mondjuk trash hypebeastnek) jelentettek azok a srácok, akik (vagy inkább a szüleik) láthatóan nagyon, NAGYON sok pénzt költöttek arra, hogy úgy nézzenek ki, mint aki a turkálóból öltöznek nem túl kifinomult ízléssel. Alulról felfelé: Balenciaga sneaker (vagy a zokniszerű Speed Racer vagy a „csótányroppantó” Triple S Trainer), Off-White vagy Vetements zokni, melegítőnadrág, (mondjuk Gucci), póló és kapucnis melegítőfelső (a Supreme és Vetements mondjuk, hogy okés), Louis Vuitton tatyóka. Arra vigyázni kell, hogy a méretek annyira ne stimmeljenek és a színek se passzoljanak túlzottan. Sőt, a lényeg, hogy minél inkább szedett-vedettebb legyen az összhatás. Íme a receptje annak, hogy több ezer euró értékben úgy nézz ki, mint egy hájpléktalan 😀

Trash Hypebeast (Kép: IG @zaptio)

Trash Hypebeast (Kép: IG @zaptio)

Русский стиль

Jópár nyugati srác, aki orosznak érzi magát. Röviden így tudnánk jellemezni az új stílust, a „ruszki sztílt”. Az outfit egyszerű: kötött sapka (ami addig fel van hajtva, hogy a füled is ki legyen), szinte elengedhetetlen a híres orosz designer Гоша Рубчинский (Gosha Rubicsinszkij) felső, amin nagyban legyen rajta a cirill betűs felirat. Széles szárú farmer vagy szövetnadrág, ami sokszor már a boka felett véget is ér, hogy a fehér zokni kellően látszon, és végül, de nem utolsó sorban valami menő (legtöbbször designer) sneaker. Efölött is nehéz volt napirendre térnünk 😀

Ruszki sztájl @ Sneakerness (Fotó: IG @julesiswasted)

Ruszki sztájl @ Sneakerness (Fotó: IG @julesiswasted)

Copz

Ahogy telt az idő, egyre többen mászkáltak zacskókkal és mivel az élmények mellett sneakereket is szerettünk volna szerezni, ezért mi is nyitott szemmel jártunk. Én egyszer csak találtam a méretemben egy ‘Pure Money’ Jordan IV-est, amit úgy döntöttem bezsákolok, illetve jött még szembe egy fasza Iniki steal is féláron, Dávid is oldotta alapvetően fekete-fehér stílusát egy piros alacsony szárú Air Force 1 Comforttal.

Összegzés

Fantasztikus és egyben nagyon kimerítő élmény volt idén résztvenni a kölni Sneakernessen, mi is és a cipők is épségben hazaértek, hamarosan érkeznek a videók is!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×