A Converse sztori

Tény, hogy a Converse Chuck Taylor a legrégebbi, legnépszerűbb és minden idők legnagyobb példányszámban eladott kosaras cipője. Igazi kaméleon darab, a popkultúra egyik alapköve, a grunge képviselőitől kezdve, a deszkásokon át egészen az amerikai First Ladyig mindenki rajong érte. Mi lehet népszerűségének titka? A tovább után a kezdetektől mutatjuk be a Converse sztorit!

A Converse sztorija több, mint 100 évre nyúlik vissza

A Converse sztorija több, mint 100 évre nyúlik vissza

A sztori

A Converse története egészen az 1908-as Massachusettsig nyúlik vissza. A cipő tervezője Marquis Mills Converse volt, aki 1917-ben a profi kosárlabda ligának alkotta meg fekete, gumitalpú, barna szövet felsőrészű tornacipőjét, amit 1920-ban már fekete vászonból és bőrből készített és hamar az első tömeggyártású kosárcipő lett.

Egy az első Conversek közül

Egy az első Conversek közül

A Converse sikersztorijának legfontosabb alakja kétségkívül a híres kosaras, Chuck Taylor lett, aki számos fejlesztést és újítást javasolva a cipő élő reklámarcává lépett elő, így nem is meglepő, hogy az All Star modell hamar Chuck Taylorra keresztelődött át. A fekete alapmodell mellett a mai napig egyik legnépszerűbb darabjuk az 1936-os olimpiára tervezett hófehér, kék és piros csíkozású ‘patrióta’ Converse. A második világháború alatt pedig az Amerikai Egyesült Államok hadseregének hivatalos cipője is a márka tervezőasztaláról került le.

Az 1936-os Olimpián

Az 1936-os Olimpián

1957-re az NBA, illetve minden komoly középiskolai és főiskolai csapat játékosai Converse-ben játszottak, a cégnek ekkorra 80%-os részesedése volt a teljes cipőiparban. Chuck Taylor 1969-es halálával azonban a legendás márka is hanyatlani kezdett, a konkurens cégek újításainak köszönhetően egyre többen választottak Nike vagy éppen adidas lépőt, így a Converse a kosaras kultúra után kénytelen volt más szubkultúrák igényeinek megfelelni. A ’70-es években a rock zenészek és a fiatal generáció körében vált egyre népszerűbbé, a grunge kultúra és annak legjelesebb képviselője, Kurt Cobain alapdarabjának számított, sőt a Ramones együttes dobosa, Tony Ramones is előszeretettel viselte, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint azt sem tudta, ki volt az a Chuck Taylor.

Kurt Cobain egyik alapdarabja volt a klasszikus Chuck Taylor.

Kurt Cobain egyik alapdarabja volt a klasszikus Chuck Taylor.

Rajtuk kívül persze a mai napig számos híresség rajong a Converse klasszikus modelljéért, hiszen ez a cipő szerintük azt bizonyítja, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más. Kristen Stewart előszeretettel viseli a vörös szőnyegen is, Rihanna minden szettjébe képes beépíteni, sőt még Kanye West is elő-előkapja hatalmas cipős gardróbjából.

A sztárok is rajonganak a Converse időtálló darabjaiért.

A sztárok is rajonganak a Converse időtálló darabjaiért.

A Converse több mint száz éves történelme alatt számos híresség kapta meg a megtiszteltetést, hogy egy-egy különleges grafikával ellátott cipőt kaptak. Ozzy Osbourne, a Nirvana, a Gorillaz, a Metallica és természetesen Kurt Cobain, valamint a The Ramones előtt is tisztelegtek limitált darabokkal. Amúgy azt a fülest kaptuk, hogy 2016 tavaszára várható a Sex Pistols kollekció: lesznek cipők és cuccok egyaránt.

Ozzy Osbourne Converse

Ozzy Osbourne Converse

Egy kicsit a számokról

A cipő koncepciója 1949 óta alapvetően nem változott, a mai napig szintén igencsak népszerű oxford modell 1957-ben debütált. A Converse Chuck Taylor darabjának több mint 500 változata került már a boltok polcaira, a mai napig összesen 800.000.000 párat meghaladó Converse-t adtak el, ebből 1997-ben 550 milliót értékesítettek, azaz minden 43. másodpercben újabb darab talál gazdára. Amúgy a legdrágább Converse 25 000 dollárért kelt el.

A Converse mai napig az egyik legnagyobb példányszámban eladott cipő.

A Converse mai napig az egyik legnagyobb példányszámban eladott cipő

 

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • najlepszy sklep szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Wow, amazing blog structure! How long have you been blogging for? you made blogging glance easy. The total look of your website is wonderful, as smartly as the content material! You can see similar here najlepszy sklep
  • sklep online szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Wow, wonderful weblog format! How long have you ever been blogging for? you make running a blog look easy. The entire glance of your site is great, as neatly as the content! You can see similar here e-commerce
×