A Converse sztori

Tény, hogy a Converse Chuck Taylor a legrégebbi, legnépszerűbb és minden idők legnagyobb példányszámban eladott kosaras cipője. Igazi kaméleon darab, a popkultúra egyik alapköve, a grunge képviselőitől kezdve, a deszkásokon át egészen az amerikai First Ladyig mindenki rajong érte. Mi lehet népszerűségének titka? A tovább után a kezdetektől mutatjuk be a Converse sztorit!

A Converse sztorija több, mint 100 évre nyúlik vissza

A Converse sztorija több, mint 100 évre nyúlik vissza

A sztori

A Converse története egészen az 1908-as Massachusettsig nyúlik vissza. A cipő tervezője Marquis Mills Converse volt, aki 1917-ben a profi kosárlabda ligának alkotta meg fekete, gumitalpú, barna szövet felsőrészű tornacipőjét, amit 1920-ban már fekete vászonból és bőrből készített és hamar az első tömeggyártású kosárcipő lett.

Egy az első Conversek közül

Egy az első Conversek közül

A Converse sikersztorijának legfontosabb alakja kétségkívül a híres kosaras, Chuck Taylor lett, aki számos fejlesztést és újítást javasolva a cipő élő reklámarcává lépett elő, így nem is meglepő, hogy az All Star modell hamar Chuck Taylorra keresztelődött át. A fekete alapmodell mellett a mai napig egyik legnépszerűbb darabjuk az 1936-os olimpiára tervezett hófehér, kék és piros csíkozású ‘patrióta’ Converse. A második világháború alatt pedig az Amerikai Egyesült Államok hadseregének hivatalos cipője is a márka tervezőasztaláról került le.

Az 1936-os Olimpián

Az 1936-os Olimpián

1957-re az NBA, illetve minden komoly középiskolai és főiskolai csapat játékosai Converse-ben játszottak, a cégnek ekkorra 80%-os részesedése volt a teljes cipőiparban. Chuck Taylor 1969-es halálával azonban a legendás márka is hanyatlani kezdett, a konkurens cégek újításainak köszönhetően egyre többen választottak Nike vagy éppen adidas lépőt, így a Converse a kosaras kultúra után kénytelen volt más szubkultúrák igényeinek megfelelni. A ’70-es években a rock zenészek és a fiatal generáció körében vált egyre népszerűbbé, a grunge kultúra és annak legjelesebb képviselője, Kurt Cobain alapdarabjának számított, sőt a Ramones együttes dobosa, Tony Ramones is előszeretettel viselte, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint azt sem tudta, ki volt az a Chuck Taylor.

Kurt Cobain egyik alapdarabja volt a klasszikus Chuck Taylor.

Kurt Cobain egyik alapdarabja volt a klasszikus Chuck Taylor.

Rajtuk kívül persze a mai napig számos híresség rajong a Converse klasszikus modelljéért, hiszen ez a cipő szerintük azt bizonyítja, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más. Kristen Stewart előszeretettel viseli a vörös szőnyegen is, Rihanna minden szettjébe képes beépíteni, sőt még Kanye West is elő-előkapja hatalmas cipős gardróbjából.

A sztárok is rajonganak a Converse időtálló darabjaiért.

A sztárok is rajonganak a Converse időtálló darabjaiért.

A Converse több mint száz éves történelme alatt számos híresség kapta meg a megtiszteltetést, hogy egy-egy különleges grafikával ellátott cipőt kaptak. Ozzy Osbourne, a Nirvana, a Gorillaz, a Metallica és természetesen Kurt Cobain, valamint a The Ramones előtt is tisztelegtek limitált darabokkal. Amúgy azt a fülest kaptuk, hogy 2016 tavaszára várható a Sex Pistols kollekció: lesznek cipők és cuccok egyaránt.

Ozzy Osbourne Converse

Ozzy Osbourne Converse

Egy kicsit a számokról

A cipő koncepciója 1949 óta alapvetően nem változott, a mai napig szintén igencsak népszerű oxford modell 1957-ben debütált. A Converse Chuck Taylor darabjának több mint 500 változata került már a boltok polcaira, a mai napig összesen 800.000.000 párat meghaladó Converse-t adtak el, ebből 1997-ben 550 milliót értékesítettek, azaz minden 43. másodpercben újabb darab talál gazdára. Amúgy a legdrágább Converse 25 000 dollárért kelt el.

A Converse mai napig az egyik legnagyobb példányszámban eladott cipő.

A Converse mai napig az egyik legnagyobb példányszámban eladott cipő

 

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×