Shaper interjú a Donovaly snowparkban

A sneakerbox krú egy része nemrég a szlovákiai Donovalyba látogatott, főleg a Rider’s Park névre hallgató snowpark elemeit koptattuk, erről a képgalériát már korábban is láthattátok. Gergő egy kicsit beszélgetett Jankoval, a park shaperével, aki beszélt múltjának sötét foltjairól, hogy miért „varázslat” a shapelés, és hogy miért inkább a szöktetők, mint a korlátok. Úgy gondoltuk, hogy szlovákul aránylag kevesen értenétek meg, ezért az interjú a tovább után magyarul olvasható 🙂

Donovaly shaper interjú Jan Tatarkaval

Donovaly shaper interjú Jan Tatarkaval

Jan, mutasd be magad pár szóban!

Jan Tatarkának hívnak, innen Besztercebánya mellől, egy kis faluból, Slovenská Ľupča-ról (Zólyomlipcse) származom. 7 éve vagyok shaper itt a Rider’s Parkban Donovalyban, de már évekkel korábban szívesen feljártam ide, mert jó hóviszonyoknál ez egy jó kis terep. Nemcsak azért, mert közel esik hozzám, de a társaság is jó! Nem keresem meg a világ pénzét itt shaperként, de ez nem csak erről szól: szeretem csinálni, megélek és tudok csúszni!

És mióta snowboardozol?

Hű, nem is emlékszem… lássuk, most vagyok 28, több mint 20 éve snowboardozom, de nem rögtön snowboardozással, hanem síeléssel kezdtem, olyan 3-4 évesen.

Tehát vannak sötét foltok a múltadban 😉

Igen 😀 Egyébként örülök a síelő múltamnak, mert a sízéssel megszereztem azokat a skilleket a havon, amik utána lehetővé tegyék, hogy gyorsan fejlődjek a snowboarddal.

Jan a korláton

Jan a korláton

Hanyan tartjátok rendben a parkot?

Ketten vagyunk itt shaperek Petrikkel: minden nap előkészítük a parkot a következő napra. A park korábbi head shapere, Kuban barátom ebben a szezonban a családi vállalkozásukat viszi tovább, ezért egy új kollégával csináljuk, ő is snowboardos, és most tanul bele a shapelés rejtelmeibe.

Szerinted a shapelés művészet vagy mérnöki munka?

Inkább varázslat – abból kell kihozni a maximumot, amit a természet ad 😉 A szezon elején eltervezed, hogy alakítod majd ki a parkot, de aztán minden attól függ mennyi hó esik és mikor, vannak-e mínuszok, szóval azzal a hóval kell dolgoznod, ami van. Ami pedig a művészetet illeti: Igyekszünk szépen kialakítani az íveket, eldolgozni a kickerek falát, ilyesmi, szóval ez a része valamennyire az 🙂

Jan és kollégája épp meózzák a parkot :)

Jan és Petrik épp meózzák a parkot 🙂

Mik a kedvenc elemeid a parkban?

Én egy ’easy rider’ vagyok, emiatt egyértelműen a kickerek. A slideboxok és korlátok is okésak, de ha választani lehet, akkor a kickerek 🙂 Szokott lenni egy kisebb kicker a park tetején egy letörésnél, és utána van két combosabb sorban.

Jan shaper kollégája szívesebben pirít korlátokon

Jan shaper kollégája, Petrik szívesebben pirít korlátokon

Mi volt a legnagyobb kicker, amit valaha is építettetek itt Donovalyn?

Itt a park line-ban 14 méteres volt a legnagyobb, és három évvel ezelőtt építettünk egy versenyhez ugratót, az 18 méteres volt, innen indult az erdőből, de ezt a verseny után szét is toltuk, mert az tényleg nem „hétköznapi” használatra van.

Milyen rider társaság verődik itt össze Donovalyban?

Van néhány krú, aki stabilan itt is csúszik, például a PNS (ahogy ezt szeretik hozzátenni, a PéNiSzből van rövidítve 🙂 Ott van még a čapela is, akik Zvolenben (Zólyom) szoktak jib sessiont szervezni. Persze vannak olyan társaságok, akiknek nincs így nevük, ők is fel szoktak járni és megy a bandázás.

"Összefújta a szemetet a szél" - bandázás (és interjkészítés) a Riders Park 'kolibájánál'

„Összefújta a szemetet a szél” – bandázás (és interjkészítés) a Riders Park ‘kolibájánál’

Miért ajánlanád a magyar ridereknek, hogy jöjjenek fel ide Donovalyba, a Rider’s Parkba?

Budapestről és Észak-Magyarországról ez a legközelebbi jó park, továbbá tényleg megteszünk mindent, hogy jó kis parkot rakjunk össze, több tudásszintnek megfelelőt. Egy napra vagy egy hosszú hétvégére teljesen jó. Nagyobb verseny már nincs tervbe véve az idén, de amíg van hó, addig a parkot is csináljuk, lehet, hogy egy sütögetésbe is beleszaladtok. Általában szokott lenni zene is, csak a nyáron az egerek elrágták a hangszórók vezetékeit…

Mivel a sneakerbox.hu fő témája a sportok mellett a sneakerek, ezért arra is kíváncsi lennék, hogy milyen cipőben csúszol, és mit szeretsz hordani a havon kívül?

Ez a lábamon egy Nike snowboard bakancs, és sikerült egész olcsón kifogni a neten 🙂 Egyébként pedig deszkás cipőket hordok, szeretem, hogy könnyű beleugrani és kibújni belőle, a DC cipőket kedvelem.

Snowboard Boot Check - Nike :)

Snowboard Boot Check – Nike 🙂

Jan, köszönjük szépen, most pedig lőjünk pár fotót azokon a bizonyos kickereken 🙂

Fotók: Piroska András (pircho)

Felkerült a sneakerbox.hu matrica is a Rider's Park kolibájának ajtajára :)

Felkerült a sneakerbox.hu matrica is a Rider’s Park kolibájának ajtajára 🙂

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×