5 dolog, amire figyelj, nehogy hamis cipőt vegyél!

Egyre több kérdést kapunk tőletek, amiben belinkeltek különböző “webshopokat”, apróhirdetős vagy vaterás eladókat, hogy nézzük meg, az általuk kínált cipők vajon eredetiek-e? Sajnos azt kell látnunk, hogy a hamisítványok elárasztottak mindent. Ha konkrét kérdésetek van, természetesen továbbra is szívesen segítünk, de ti magatok is meg tudjátok különböztetni az eredeti és a hamis cipőt, ha figyeltek erre az öt dologra. Ne hagyjátok magatokat átverni, tovább!

Hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti és a hamis cipőket?

Hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti és a hamis cipőket? Most te is megtudhatod 🙂

1) Fogd kézbe a cipőt!

Ha van módod személyesen is megnézni a cipőt, akkor egyszerűbb a dolog: fogd kézbe, hajlítgasd meg egy kicsit, nézd meg a cipő formáját, a varrásokat, az anyaghasználatot, a talp és a talpvbetét kidolgozását, ellenőrizd a címkét és a dobozt. Ha azt látod, hogy fura a cipő összhatása, hogy el van varrva, a kicsit más a formája (hosszabb vagy rövidebb, tömzsibb, magasabb, alacsonyabb a megszokottnál), kicsit sorjás a talpa, a légtalp fröccsöntött hatást kelt, a talpbetétnek nincs formája, silány, a címkén nem stimmelnek az adatok, a doboz hiányzik vagy nem passzol a cipőhöz, akkor hamisítvánnyal van dolgod.

Eredeti vs. hamis Jordan: figyelj a kis részletekre!

Eredeti vs. hamis Jordan: figyelj a kis részletekre!

Nem ezek a kis hibák a fő problémák, mert bár vannak nagyon ócska és könnyen kiszúrható hamisítványok,  de bizonyos replikák külsőleg már szinte a megszólalásig hasonlítanak az eredetire: a gond a hordás után kezdődik meg igazán, miután hetek alatt elkezd elkopni és szétesni. A YouTube-on sok sneakerhead készített már videót a hamisítványok felismeréséről, nézegesd őket, itt egy jó Air Maxes példa.

2) Nézz utána a modell adatainak!

Ha csak neten van módod szemügyre venni, de fel tudod venni a kapcsolatot az eladóval, kérd meg, hogy fotózza le a cipő belső címkéjét (ez vagy a nyelven, vagy a bokacsont alatti részen van oldalt). Minden cipőnek van egy kódja és más adatai, amit a címke tartalmaz. A Nikenál a termékkód például egy hat és egy három számjegyből álló sor: az első hat a modellt, az utolsó három a színt azonosítja. Keress rá a neten, és nézd meg, hogy az ismertebb blogokban, megbízható webshopokban milyen cipőt dob ki rá a gép: a hamisítványokba sokszor véletlenszerűen varrnak bele címkéket: ha a számra rákeresve tök más modelleket vagy színállásokat ad ki a kereső, akkor hagyd ott a cipőt – hamis. Ha stimmel, akkor is hasonlítsd össze a színeket: ha a kék nem ugyanolyan kék, ha más az árnyalat, anyaghasználat, akkor az is nagyon gyanús.

Ez a címke már ránézésre is jelzi, hogy hamis a cipő, de az adatok sem stimmeltek a cipővel, amire ráragasztották

Ez a címke már ránézésre is jelzi, hogy hamis a cipő, de az adatok sem passzoltak a cipővel, amire ráragasztották

3) Nézz utána a modell képének!

Használd a Google képkereső funkcióját, hogy hol bukkan még fel a cipőről szóló kép, lehet az is lopott valahonnan… Ha sehol máshol nem találsz olyan színállású cipőt (nem írtak róla a sneaker blogok, nincs belőle a nagy és neves webshopokban), vagy találsz, de szemmel láthatóan csak kínai gagyishopokban, akkor is felejtsd el – hamis.

Látszik, hogy nemcsak a forma, de a szín sem stimmel a hamisítványnál

Látszik, hogy nemcsak a forma, de a szín sem stimmel a hamisítványnál

4) Nézz utána az árnak!

Nincsenek csodák, ha a kiszemelt cipő a legtöbb helyen jóval drágábban kapható meg, akkor kezdj el gyanút fogni. Akciók mindenütt lehetnek, folyamatosan, jelentősen alacsonyabb áron kínálni “ugyanazt” a cipőt, ráadásul minden méretben, folyamatosan… ott valami nem stimmel!

Hűha, micsoda akció! Milyen alacsony árak.... a hülyének is megéri!

Hűha, micsoda akció! Milyen alacsony árak…. a hülyének is megéri!

5) Nézd meg az eladót!

Bár a szabályzatuk tiltja, a Vaterán és sok apróhirdetős oldalon is nagyon sokan árulnak hamisítványokat. Amikor ott látod a tablókat a nagyon sok kis cipőképpel, minden “9 999 Ft”,” 36-46 méretben rendelhető”, “egyenesen a külföldi gyárból hozatom a címedre”, stb. akkor az eladó szinte biztosan hamisítványt árul. Az üzleti modell egyszerű: miután megkapta tőled a pénzt, az eladó összegyűjti a rendeléseket, elküldi egy kínai gagyishopnak, az leszállítja hozzád egyenesen és “mindenki boldog”. Ja, mégsem mindenki, mert hetek után elkezd szétesni a szuperakciósan vett Air Maxed. Kinél reklamálsz? Nincs egy cím, nincs egy telefonszám, esetleg írogathatsz egy e-mail címre, ha elég kitartó vagy… Ugyanez vonatkozik a Facebook oldalakon üzemeltetett ‘webshopokra’…

Van olyan eladó, ahol már “levédik a seggüket” és odairkálják, hogy ők csak hirdetők, közvetítők, nem vállalhatnak felelősséget eredetiségért, megfelelőségért, stb., van aki nem fárad az ilyenekkel, mert a lényeg ugyanaz: vegyél gagyit olcsón, és ha valami gondod van, fordulj bizalommal… a fal felé!

Ha a termékképek között meglátsz egy ilyen szép tablót, akkor az NAGYON GYANÚS!

Ha a termékképek között meglátsz egy ilyen szép tablót, akkor az NAGYON GYANÚS!

A külföldi webshopoknál először is ellenőrizd a webcímet: Nem szerepelhet benne hivatalos márka vagy modellnév! Például, ha ilyet látsz, hogy cheap-airmax.com, adidas-shop.biz vagy nike-sneakershop.com, justin-biebers-suprashoes.com, olcso-airmax-cipo.hu stb. akkor az egy kamushop. Ez 100%. Csak a márkák hivatalos oldalain szerepelhet a márkanév a webcímben, pl. nike.com, adidas.com, puma.com, minden más koppintás, kamushop!

De ha a webcím épp rendben van, bőven vannak még árulkodó jelek, amiből felismerhető a kamushop: Az ilyen oldalakon a design gyatra, a logók rossz minőségben oda vannak csak zsúfolva, már a főoldalon tele van márkás említésekkel, menüpontokkal.  Bizonyos aloldalak pl. “Shipping info” vagy “About us” ki sincsenek töltve, hanem csak ilyen vak- vagy töltelékszövegeket találsz, a szövegek hemzsegnek a helyesírási hibáktól.

Tanácsunk: mindig keresd meg a “Contact us”, azaz Kapcsolatfelvétel menüpontot. A kamushopokban itt csak egy e-mail író ablakot találsz, ahol még azt az e-mail címet sem látod, hogy írod a levelet. Ha ilyen helyről rendelsz, akkor garantáltan sosem fogod őket többet elérni. Egy rendes webshopban részletes infók vannak az ügyfélszolgálatról, fel van tüntetve a telefonszám, postacím, cégnév, minden.

Kamushop: "Nike Air Max" webshop, de még Converse is van a kis reklámjukon :)

Kamushop: “Nike Air Max” webshop, de még Converse is van a kis reklámjukon 🙂

Nektek mik a tapasztalataitok? Volt már olyan, hogy pórul jártatok? Nyugodtan írjátok meg nekünk és a többi olvasónak a sztorit, hogy mások is okulhassanak belőle!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×