Snowboard waxolás

Közeledik a szezonkezdet, és érdemes egy leápolt deszkával nekivágni a havas lejtőknek. Ha nem igényel élezést a boardod (bár azt is meg lehet csinálni házilag…) akkor is egy waxolás biztosan jót fog tenni neki: egy jobban sikló talp az életet jelentheti egy átcsúszón, széles vigyorral suhanhatsz el a rollerező, pingvinjáró vagy ugráló waxolatlan snowboardosok mellett 🙂 A tovább után Júlia megmutatja neked, hogy milyen egyszerű is waxolni egy decket, megkockáztatom, hogy nem csak snowboardosok élvezik majd 😛

[caption id="attachment_28943" align="alignnone" width="620"]Júlia az eyehandy.com csapatából megtanít waxolni Júlia az eyehandy.com csapatából megtanít waxolni a tovább után![/caption]

Ha megnézted a videót, de még maradtak benned kérdések, akkor olvasd el az alábbiakat is, amiben magyarul vezetünk végig a lépéseken 🙂 Ebben a cikkünben egy általános „egyréteges” waxolás lépéseit mutatjuk, ami egy „hétköznapi rider” számára teljesen megfelelő. Arra is igyekeztünk figyelni, hogy az egyes dolgok mivel helyettesíthetők, ha nincs egy sufnid, csak a waxolásra, a hátsó udvarodban, a minifélcsöved mellett 😉 Természetsen, ha vannak neked is trükkjeid, praktikáid, akkor te tartsd magadban, oszd meg velünk és a többi olvasóval a hozzászólások részben!

Amire szükséged lesz:

– A snowboardod (nagy meglepetés 🙂
– Talptisztító folyadék (vagy általános háztartási tisztítószer)
– Valami régi rongy (de tiszta)
– Snowboard wax
– Waxoló vasaló, vagy egy olyan régi vasaló, amivel ruhához már biztos nem akarsz érni. (Mi régi vasalót használunk és bevált.)
– Kaparó

Előkészületek

Olyan helyen kezdj neki, ahol nem baj, hogy koszt csinálsz. A wax mindig mellé is csöpög, nálad sem lesz másképp… Olyan ruhában és cipőben csináld, amin nem baj, waxos lesz – ezt szinte lehetetlen eltüntetni. Látod, Júlia is milyen elővigyázatos volt, és nekivetkőzött 😉

Így láss neki

Fordítsd fel a deszkát, és fújj rá talptiszító folyadékot, vagy általános háztartási tisztítót, de ne súrolószert és ne olyat, ami szétmarhatja, valami lightosat 🙂 Egy régi ronggyal töröld át alaposan, minden szennyeződést igyekezz levakarni róla.

Ha tudod, hogy milyen időjárási viszonyok mellett (farkasordító hideg vagy tavaszidéző langymeleg) fogsz boardozni, akkor használhatsz speciálisan arra az időre való waxot, de általában az univerzális vagy a hidegre való wax pont jó lesz 🙂 Amúgy, ha nagyon rá vagy állva a speciális vagy a réteges waxolásra, akkor ajánlom ezt a cikket (vigyázat, angolul van 🙂

Használhatsz speciális „waxoló vasalót”, de az öreg rókák tapasztalatai alapján bármilyen régi vasaló megteszi. Arra figyelj, hogy ha a kiszuperált vasaló gőzölős, akkor ne tegyél bele vizet és kapcsold ki a gőzt. Ja, és nyilván utána felejtsd el, hogy ezt a vasalót még egyszer ruhákhoz használja anyukád/csajod/feleséged (mert a férfi nyilván nem vasal 🙂

A vasaló talpával olvaszd meg a viaszt, és csepegtess rá annyit, mely szétoszlatva várhatóan a felület nagy részét betakarja majd (és ne többet)! Az orr-részre és tailre nem igazán kell, mert ott úgysem csúszol.

A vasalóval lendületes mozdulatokkal egyenletesen oszlasd el a folyékonnyá váló waxcseppeket a teljes talpon. A vasaló mindig legyen mozgásban, mert ha túl sok hő éri a talpat, akkor annak rétegei szétválhatnak.

Legalább 8 óráig hagyd száradni a waxot, szobahőmérsékleten. (Tapasztalataink szerint azonban legtöbbször elég, ha 1,5–2 órát vársz.) Amikor ez letelt és teljesen megszáradt, párhuzamosan a snowboard hosszával kapirgáld le a snowboardod talpáról. A kaparáshoz a „speciális” célszerszámok is léteznek, de egy egyenletesen elvágott plexilap is megfelel.

Egy keményebb kefével (pl. cipőkefével, vagy durva dörzsis szivaccsal, de semmi esetre sem drótkefével) keféld át a snowboardot az orrtól a tail irányába. Ez egyrészt eltávolítja a felesleget, másrészt olyan kis csatornákat váj a waxba, amik csúszás közben a tapadást csökkentik. Ha ezt elmulasztod, akkor csökken a siklási képesség, amiért ezt az egészet csináltad, de azért ne kaparj le mindent róla 🙂 Még egy gyors áttörölgetés a ronggyal, és indulhatsz ki a hóra!

A videóért nagy bigup az eyehandy.com oldalnak 🙂 És még egyszer, ha valami tuti tipped, akkor ne habozz megosztani velünk és a sneakerbox olvasóival!

]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×