Gyarmati Panka, a snowboard magyar csillaga

Snowboard, küzdelem, szabadság, a sport szeretete, bátorság, szerénység. Ezek a fogalmak és érzések jutnak először eszembe, ha Pankára gondolok, akit első ízben az abádszalóki wakeboard pályán láttam deszkára állni jó pár évvel ezelőtt. A wakeboard mellett a snowboard lett a fő profil és ahogy teltek az évek Panka saját történetét írva először a Magyar Bajnokságban hozta el sorra az aranyat a freestyle számokban, majd idén már junior világbajnokként tette le névjegyét a nemzetközi mezőnyben. Panka Gyarmati, Hungary hallom a speaker hangját majd drop. Melyet megannyi drop, magasba lendülő kezek és Panka mosolya a dobogón követ. És ez úgy tűnik még sokáig így is marad, mivel sérülései ellenére kitartóan dolgozik a sikerein a kisebbik Gyarmati lány, hogy a Világkupa versenyek után Sochi-ban is bizonyíthasson. Pankával a TedxYouth@Budapest konferencia keretein belül sikerült interjút készítenie Zsombinak, ahol a lányra voltunk kíváncsiak, aki minden szépségével és buktatójával éli a snowboardozást. Ismerjétek meg Őt közelebbről a tovább után!

Anna Gyarmati Panka interjú snowboard- Lifestyle

Gyarmati Panka (fotó: Süveg Áron/Red Bull)

Szia Panka! Először is hadd gratuláljunk az előadásodhoz itt a TedxYouth@Budapest konferencián. Hogyan fogadtad, amikor meghívtak?
Hát az elején nem tudtam, hogy ez ilyen nagy dolog, de aztán Apu mondta, hogy ez egy nemzetközi konferenciasorozat része, és nagy megtiszteltés hogy így előadhatok. Ebben a nagy média összevisszaságban, ami az elmúlt hónapokban egyre csak növekedett nem jutott időm annyit készülni, de így is jó volt, mert plusz feladat volt és gondoltam, hogy azért ez nagy dolog.

És most az előadás után hogy érzed magad?
Jól, jobban mint előtte. Jó túl lenni rajta 😀

Nyáron bekerültél a Red Bull sportolói közé. Milyen érzés csapattagnak lenni?
Fú, hát én már majdnem lemondtam róla. Tök hirtelen jött ez az egész, részt vettem egy Red Bull táborban (Red Bull Performance Camp Új-Zélandon – a szerk.) és akkor mondták, hogy benne vagyok. Sok sportoló el tudja képzelni, hogy ez a legnagyobb dolog, ráadásul tavaly nem is hoztam eredményeket a sérüléseim miatt, szóval egy kellemes meglepetésként ért.

fotó: aronsuveg.com / Red Bull

fotó: Süveg Áron / Red Bull

Mesélsz nekünk erről a campről?
Persze. Leginkább síelőkkel voltam, ugyanis ők többen voltak a táborban, és csomóan nem velünk laktak, csak a hegyen találkoztunk. Én is egy síelő csajjal laktam együtt, Kaya Turskivel aki X-Games bajnok. Aztán nagyon durva mert ott volt Louie Vito, Pat Moore, úgyhogy mindenkivel tök jól összehaverkodtam. Vito is az elejétől kezdve tök aranyos volt és így annyira más… Láttam őket utána filmben, és rájöttem, hogy ők is emberek, mert ugye mindenki úgy képzeli el őket, hogy ők a nagyok. Ezenkívül itt ugrottam meg a szezonban az első duplámat is, igaz csak big air bagbe, viszont addig havon nem mertem megpróbálni.

Anna Gyarmati - Action

Katt a Red Bull Performance Camp képeiért! (fotó: Red Bull)

Louie Vito, Greg Bretz, Pat Moore Gyarmati Panka interjú snowboard

Liftezés a spanokkal (balról jobbra): Louie Vito, Greg Bretz, Pat Moore és Panka

Amikor a prok is felnéznek rád. (fotó: Miles Holden/Red Bull Content Pool)

Amikor a prok is felnéznek rád. (fotó: Miles Holden/Red Bull)

Panka,  PK Hunder és Russ Henshaw (fotó: redbull.com)

Panka, PK Hunder és Russ Henshaw (fotó: Red Bull)

Red Bull Performance Camp Team

Red Bull Performance Camp Team (fotó: Red Bull)

Hallottuk, hogy sikerült túlszállnod a big air baget. Elmeséled?
Igen, előttem voltak páran, akik nekicsapódtak a bag előtti falnak. Az edzőknek volt ilyen sebességmérő pisztolyuk, amivel előtte megmérték a sebességem és azt mondták, hogy az jó lesz, vagy picit lassíthatok is. De ugye nagyon nem akartam nekicsapódni a falnak és amikor mentem rá, picit beleguggoltam és a levegőben jöttem rá, hogy ez sok lesz. Amúgy, akkor már alapból szét voltam esve, voltak szélbefúvások a többi kickeren, például volt ilyen 23-as ugrató és azt leflatteltem, és nem tudtam állni, mert remegett a lábam. Kicsit leamortizáltam magam (a sípcsontomat), de hát megvolt, hogy mit akarok: duplát, és menni kellett.

És összejött?
Igen, de az a baj, hogy utána annyira szétzúztam mindenemet, hogy így utolsó nap nem akartam megpróbálni havon, mert ha akkor valami történik velem, akkor vége.

Anna Gyarmati - Action

Panka vs. Gravity 1-0 (fotó: Red Bull)

Volt ennél valaha durvább esésed/sérülésed?
A gerinc, ugye az azért érintett meg, mert az pont a térdem után volt, és megint lesérültem. Ráadásul vacilláltak, hogy akkor most műtét legyen vagy nem műtét. Apumtól is ezt hallgattam, hogy már megint lesérültem, megint a hülyeség és nem tudok magamra vigyázni. Na mindegy, de egyébként a térdem az sokkal jobban kihat a mindennapokra még most is, tehát a gerincemet nagyon ritkán érzem. Ami viszont a legjobban fájt, az az, amikor egyszer kiugrott a könyököm, és kint volt két-három órán keresztül, ez fájt a legjobban.

Ha már itt tartunk, ezek után rengetegen megkérdezhetik, hogy miért csinálod? Mit jelent számodra a snowboard?
A snowboard az nem csak egy deszka, hanem életstílus. Tehát a snowboardnak köszönhetően van egy teljesen új baráti társaság, meg velük nem csak az van, hogy találkozunk, dumálunk, hanem a hegyen összefutunk. Most például nyáron volt nagyon jó, mert Dakin sokkal kevesebben voltak, mint eddig, és mindenki ismert mindenkit. Akkor úgy mentem fel, hogy nem is beszéltem senkivel, mert úgyis lesz fent a parkban valaki, és tényleg.  Ez az életstílus, hogy együtt csúszunk, nem ugyanaz, mint pl. a futásnál, vagy bármi másnál, hogy nagyon küzdős -a szórakozás mindig ott van a sportban.

fotó: Süveg Áron/redbull.com

fotó: Süveg Áron/Red Bull

De ezért gondolom áldozatokat is kell hoznod. Hogyan bírod a családod nélkül?
Hát úgy, egy-két havonta hazajövök, de például most is erre a konferenciára jöttem haza Magyarországra, de Egerben, ahol lakom, nem is voltam. Találkoztam a szüleimmel, de most se igazán. Nyáron voltam két hetet itthon. Szóval nem könnyű, de áldozatokat kell hozni.

Per Lundstam,  James Jackson and Anna Gyarmati - Lifestyle

Per Lundstam, James Jackson és Panka (fotó: Red Bull)

Ha már itt tartunk, elmondanád nekünk, milyen számodra a tökéletes nap?
Alapból úgy kezdődik, hogy felkelek reggel jobb lábbal, kinézek az ablakon és bluebird van, előtte éjszaka szakadt a hó, felmegyek barátaimmal, tökéletesen meg van shapelve a pálya és  jó napod van. Azt, hogy a csúszást mi követi pedig meglátjuk 🙂

Mivel a sneakerbox.hu egy cipős blog, ezért mondd el számodra milyen a tökéletes snowboard cipő?
Tökéletes snowboard cipő? Mindig próbálom nézni a neten, hogy mi a legprofibb. Ez olyan, hogy amíg nem próbáltad ki, addig nem tudod. Vagy bejön, vagy nem. Nem szeretem a kemény cipőket, mert elzsibbad a lábam, nem szeretem az újakat. Fontos, hogy sima fűzős legyen, mivel a gyorsfűzősök fűzője általában hamarabb elszakad. Ezen kívül fontos, hogy rendelkezzen légtalppal, ugyanis az ugrásoknál nagyon segít, ha a cipő is tompít, ami a térd és sarokzúzódásaim miatt fontos. Például a legutóbbi snowboardcipőm a Burton Sapphire volt.

Burton Sapphire white edition (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire white edition (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire red edition (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire red edition (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire Black edition (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire Black edition (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire belső része (fotó: Burton.com)

Burton Sapphire belső része (fotó: Burton.com)

Hogyan látod magad 10 év múlva?
29 évesen? Hát szerintem az az időszak zárja le profi szinten a snowboardos létet a lányoknál. De amúgy, remélem hogy akkor már lesz valamilyen diploma, meg X-Games mez a falamon.

És milyen diplomát szeretnél?
Még nem tudom. A suliban nagyjából mindenben jó voltam, jók voltak a jegyeim. De semmivel nem volt az, hogy akkor húú de kimagaslóan érdekelne.

Ha már a trükköknél tartunk, klasszikus és kihagyhatatlan kérdés. Melyik a kedvenc trükköd?
Back180, mivel egy nagy ugratón lassan szállsz és addig a pár másodpercig csak te vagy és a deszka. Semmi más.

back3 @ Dachstein. (fotó: Süveg Áron/redbull.com)

front5 @ Dachstein. (fotó: Süveg Áron/Red Bull)

Zárásképpen kinek mondanál köszönetet?

Elsősorban a szüleimnek akik támogatnak az álmom megvalósításában, a barátaimnak Bertha Ákosnak, Ballagó Petinek, Pitri Ákos Zsoltnak és  Bereczki Zsoltinak akik a karrierem elején mindig mellettem álltak és tanítottak, az edzőimnek, Bécsy Balázsnak a Red Bulltól, aki az évek során pótapukává nőtte ki magát (bocsi Apa!), természtesen a Red Bullnak is, Burtonnek, Billabongnak, Schiedelnek, az OTP Juniornak és természetesen mindenkinek aki segített!

Pankával kapcsolatos friss híreket pedig, a hivatalos oldalán tudjátok követni. 🙂 

A sneakerbox.hu pedig köszöni a lehetőséget az Magyar Snowboard Szövetségnek és az OTP Juniornak, a képeket pedig Süveg Áronnak és a Red Bullnak. Live your dream!

fotó: Süveg Áron/redbull.com

fotó: Süveg Áron/Red Bull

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×