Cipő nagytakarítás A-tól Z-ig

Most, hogy a fesztiválszezon lassan a végéhez közeledik, aktuális a cipőtiszítás. Itt az idő, hogy végre kimosd azt a cipőd, amiben végigbuliztad a nyarat 🙂 Persze mivel közöttetek sok a biciklis, deszkás, és gondolom bulizni mindegyikőtök szeret, nem kell feltétlenül fesztiválozni ahhoz, hogy egy idő után vállalhatatlanul mocskos legyen a cipőd, és megérjen egy alapos nagytakarításra. Ezzel kapcsolatban szeretném az évek alatt felhalmozott tapasztalataimat átadni nektek, hogy a cipőtök újra régi fényében (és jó illatúan) pompázzon 🙂 Tovább!

A nagy cipőtisztítás: előtte és utána

A nagy cipőtisztítás: előtte és utána

Ha „fesztiválcipőről” beszélünk, akkor alapvetően kétféle hozzáállást figyeltem meg: Az egyik típus, aki szezon elején kinevez/beszerez egy könnyű nyári vászoncipőt (mondjuk egy Converse tornacipő, vagy az idei tavasz és nyár nagy slágerei, az oldszkúl Vans Classic modellek) és mikor ezt a cipőt a szezon végére „megeszik” a fesztiválok, egyszerűen kihajítja. A másik típus próbál keresni egy olyan cipőt, ami átvészeli a megpróbáltatásokat, majd rászánja magát, hogy alaposan kimossa. Na, ez utóbbiba tartozom én 🙂

Vans Classics cipők - idén tele volt velük minden fesztivál

Vans Classics cipők – idén tele volt velük minden fesztivál

Így kerül képbe cikkünk főszereplője, egyik kedvenc „nagy teherbírású” cipőm, egy Nike 6.0 Mogan Mid 1-es. Nagyon szeretem ezt a cipőt, és nemcsak azért mert jól néz ki és kényelmes, de azért is, mert akkor került hozzám, amikor 2011 telén eltörtem a bokámat snowboardozás közben és megfogadtam, hogy mikor leveszik a gipszet, akkor veszem fel először, hogy ünnepélyesen két lábra álljak benne 🙂

Ennek a Mogan Mid 1-nek a felsőrésze teljesen bőr, ráadásul nem hasított, hanem festett (emiatt könnyebben tisztítható), csak a nyelvén van szövetborítás. Elég jól párnázott és és jól beköthető, a tépőzárral rögzíthető. Egyik sem hátrányos tulajdonság, amikor éjszaka kell a sötétben botorkálnod egy gidres-gördös fesztiválhelyszínen vagy épp száztizenhetedszerre taposnak le a buli első sorában.

A mindjárt megtisztuló Nike Mogan Mid 1-es cipőm :)

A mindjárt megtisztuló Nike Mogan Mid 1-es cipőm 🙂

A cikkben megtisztuló cipőm jópár hónapos „sima” utcai használat után, három napot töltött a Balaton Soundon, néhány estét a Ridefesten, és egy éjszakát a Szigeten. Tehát rúgtam benne a port, megszámlálhatatlanul sokat tapostak rám bulizás közben, beleöntöttek kb. fél pohár sört (vajon miért MINDIG sörrel öntik le az embert???), sikerült benne figyelmetlenségből átgázolni bokrok és fák alatti pocsolyán és sáron (ugye mindenki tudja, hogy ezek egy fesztiválon miből vannak…) egyszer kegyetlenül eláztam, tocsogott a  cipőben a víz, és azon az estén „hagyományos” pocsolyákban és sárban is gázolhattam benne 🙂

1. lépés: Eszközök és hozzávalók

Először is összekészítem, amire szükség lesz: egy kis tégla mosószappan, folyékony súrolószer, öblítő, fehérítő, körömkefe, szivacs, aminek az egyik fele dörzsis. Kell még egy lavór meg célszerű  a fürdőszobából kipakolni a fehér törülközőket meg ruhákat, hogy ne fröcsögjön rájuk a koszos hab 🙂 Centrifuga jól jön, de anélkül is megoldható.

A kellékek a cipőtisztításhoz

A kellékek a cipőtisztításhoz

2. lépés: Portalanítás

Még szárazon el szoktam távolítani a kosz nagyját: kifűzöm a cipőt, kiveszem a talpbetéteket is. Jól összeütögetem a cipőket a talpuknál meg a felsőrészüknél is, hogy megszabaduljak a rátapadt sár meg a beivódott por nagy részétől.

A portalanítás után az első az alapos öblítés

A portalanítás után az első az alapos öblítés

3. lépés: Talptisztítás

A fűzőket és a talpbetéteteket beteszem ázni a lavórba, enyhén szappanos vízbe. A cipőket bőségesen letusolom vízzel, hogy teljesen átázzanak, a talpukat és a felsőrészüket egyaránt. A körömkefére bőségesen teszek a folyékony súrolószerből, aztán egyik kéz be a cipőbe, a másikkal pedig alaposan lecsutakolom a talp alsó és oldalsó részét (a felsőrészt nem, mert nem teszt jót a bőrnek). Ha ez megvan, akkor alaposan leöblítem a cipőket.

A talp tisztítása folyékony súrolószerrel és körömkefével

A talp tisztítása folyékony súrolószerrel és körömkefével

4. lépés: A felsőrész tisztítása

A mosószappant benedvesítem és a szivacsot alaposan beszappanozom, ezzel végigmosom a felsőrészt bőr paneljeit. A textil részekre ez nem elég, ott ismét a körömkefét kell venni, azt is alaposan beszappanozni és a textil részeket megdörzsölni. A belső részt sem szabad elfelejteni, a bokánál a bélést, a nyelvet belülről és benyúlva a cipő orr-részét is alaposan meg szoktam  csutakolni… a cipő bent is koszolódik és itt is alaposan ki kell mosni, ha szeretnéd, hogy utána jó illata legyen.

A felsőrész tisztítása mosószappannal és szivaccsal

A felsőrész tisztítása mosószappannal és szivaccsal

Többször is lehet öblíteni közben és a szappanozás és körömkefélés után a bélelt részeket alaposan meg szoktam nyomkodni – általában nem fehér a hab, ami innen kijön 🙂 Még egy utsó nagy vizes átmosás a végére, hogy kijöjjön a szappanhab.

Belül is érdemes alaposan kitisztítani körömkefével és szappanal

Belül is érdemes alaposan kitisztítani körömkefével és szappanal

5. rész: Öblítés és a „tartozékok” mosása

Helycserés támadás: vedd ki a lavórból az eddig benne ázó talpbetéteket és fűzőket, cseréld a vizet. Langyos-hűvös vizet engedj a lavórba, ami pont ellepi majd a cipőket és önts bele öblítőt (én bőségesen szeretek beletenni 🙂 majd tedd bele a cipőket talppal felfelé, és hadd ázzanak egy jó fél órát.

Addig nekiállhatsz a talpbetétek csutakolásának is. Fogd le a sarkánál a betétet és alaposan beszappanozott körömkefével erős, hosszanti mozdulatokkal keféld ki belőle  a koszt (garantálom, itt sem fehér hab jön majd belőle 🙂 A cipőfűzőket is erősen szappanozd be, majd fogd a tenyereid közé őket és kb. egy percig dörzsöld őket olyan mozdulatokkal, mintha kezet mosnál. Majd tiszta vízzel öblítsd ki a fűzőket és a betéteket is, és ezek is mehetnek az öblítős vízbe ázni.

Amíg áznak a cipők az illatos öblítővízben, lehet sikálni a talpbetéteket és a cipőfűzőket

Amíg áznak a cipők az illatos öblítővízben, lehet sikálni a talpbetéteket és a cipőfűzőket

Ha nagyon koszos lenne a fűző (és persze csak akkor ha fehér fűzőről van szó 🙂 akkor egy kis vízben oldj fel némi fehérítőt és abba dobd bele 10 percre. Nézd meg a fehérítő használati utasítását a hígítás arányáról és az egyéb tudnivalókról!

Ha ráfér a cipőfűzőkre, akkor fehérítős fürdőbe velük

Ha ráfér a cipőfűzőkre, akkor fehérítős fürdőbe velük

6. Szárítás

Ha megvagy az öblítéssel, akkor nyomkodd ki alaposan a vizet a cipőkből. Centrifugába is beteheted őket, egy rövid program elég. Nyáron általában elég csak alaposan kinyomni belőlük a vizet, és kitenni száradni a szabad levegőre. Télen, amikor nehezebben száradnak, akkor jól jön a centri, mert sokszor napokig sem száradnak meg és beléjük dohosodhat a víz… Ha tudod, akkor tedd ki őket a szabad levegőre (a közvetlen napfényt kerüld), fejjel lefelé tedd őket egy fregolira, így ki tud csöpögni belőlük a maradék víz és nem éri a felsőrészt a napsugárzás, ami a vizes bőrt könnyebben repeszti és a textil színeit is fakíthatja. Télen és hideg időben tedd őket a fűtőtest alá (és ne rá), úgy tudnak a legkönnyebben megszáradni.

Szelek szárnyán szárítva

Szelek szárnyán szárítva

Festett bőr esetén, ha megszáradt még a csillagos ötösért egy kis színtelen cipőkrémmel is bekenheted és végigtörülheted a cipődet, ekkor szép fényes is lesz. Vannak olyan cipőkrémek, amik festéket is tartalmaznak, így a fekete vagy fehér bőrön keletkezett repedéseket is el tudod (időlegesen) tüntetni. Fontos, hogy a krémezést/festékjavítást mindig csak a tiszta cipőn végezd el!

És ismét bevetésre készen a patyolat tiszta cipők

És ismét bevetésre készen a patyolat tiszta cipők

Kezdődhet a cipőtiszTítás? 😉

Remélem, hogy hasznos volt ez a kis tréning, ha lenne bármilyen más tippeket, trükkötök és praktikátok, akkor ne tartsátok magatokban, irány a hozzászólások 🙂 Ha ennyire nem súlyos a helyzet, akkor olvasd el Gréta korábbi cikkét szintén a cipőtisztítás témában!

[voter id=””””6”””” name=””””Cipőtisztítás gyakoriság””””]

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • gergo1 szerint:

  sziasztok fehér air huarache gumi rész sárgulására valami megoldás ?:D vagy csa kfehér gumifeték maradt :(? válaszokat előre is köszi

 • Zsombor szerint:

  szia, nekem az a kérdésem, hogy ilyen hálós adidas cipőm van, és megcsináltam a folyamatot, de a háló közül nem jön ki a retek. új cipő, nem akarom kidobni, de ronda, hogy tisztának néz ki, csak a háló közt ott a ragadt sár. Erre van esetleg valamilyen ötleted? előre is köszi

 • Richárd szerint:

  Gondolom már senki nem hord régi AirForce 1-es cipőt, de ha mégis, akkor azoknak üzenem, hogy mikroszálas szivacs+CIF súroló és olyan hófehér lesz, mint újkorában, persze ha fehér cipőd van. 😀

 • Annedera szerint:

  Az a durva, hogy ezt a cikket egy pasi irta….

 • Mike szerint:

  Hát nekem a cipőm vadiúj, de annyira szerencsétlenül rugtam bele valamibe, hogy tisztítás után láttam, hogy bizony sárgásan megfogta valami talp fehér szegélyét, és próbáltam már vanishhel, ciffel, fogkrémmel, de nem igazán jött le 🙁 Most itt olvasom az aldi féle radirszivacsot, azzal még megpróbálom. Valakinek van jó tapasztalata? tehát nem beöregedett hanem megfogta valami. és pont az orra mellett. 🙁

 • Kitty223 szerint:

  feher venice cipot is lehet igy tisztitani??

  http://www.deichmann.com/HU/hu/shop/noi/noi-cipok/noi-cipok-midcut/00008001211585/Magasszárú*cipő.prod?emcs0=3&emcs1=Produktdetailseite%252C%2520Kunden%2520kauften%2520auch&emcs2=00008001211592&emcs3=00008001211585

 • soma szerint:

  nekem olyan gondom van,hogy kimosom a cipőt kézközt,és amikor kezd száradni a cipő akkor besárgul,tehát foltos marad evvel mit kezdjek?

 • Anett szerint:

  Engem az érdekelne, hogy ha ugyanilyen cipőt-csak fehérben-mosom ki ezzel a módszerrel, akkor a fehér cérnával varrott rész is kitisztul? Mert ugye ezen a cipőn fekete a cérna, így nem látszik. Viszont a fehér cipőkön olyan csúnyán el tud koszolódni az orrán a cérna… 🙁

 • hajajajahajahajhj szerint:

  UI csak az egyik oldalt egy nagyon pici részen.:/ Szinte észrevehetetlen ,de engem zavar. Bár olvastam fent másnál is ezt a problémát. Azért reménykedem,hogy van egy életmentő akinek sikerült megoldania ezt a problémát.

  Esetleg milyen fehér festékkel lehetne ezt festeni?

 • hajajajahajahajhj szerint:

  Nagyon jó cikk! Nagyon tetszik hogy piszkos cipőből ilyen tiszta lett!:) De ez csak akkor szép,ha maga a cipő is jó állapotban van sajna.:/ És sajnos nem minden cipőről jön le a kosz.

  Én az egyik bőr per vászon per mindenféle anyagú cipőmet betettem egyszer egy régi fajta forgó mosógépbe ott egyáltalán nem tisztult meg._.
  Aztán betettem egy normálisba ott meg az volt a baj,hogy kicsit összement amúgy meg nem lett nagyon káros.=) Viszont ha zacskóba teszem akkor meg nem nagyon érintkezik a cipővel a dob,de mégis bemegy a víz^^

  Amúgy nem tudtok ajánlani valamit arra az esetre,ha Vans cipőm (VANS FORTY-FOUR HI PiNK) fehér talp része oldalt besárgult?:/// Próbáltam már szódabikarbónával,fehérítő mosószerrel,súrolóporral>< Még valami tipp? nagyon megköszönném <3

 • kkstof szerint:

  Fehér talpú cipőknél az alsó részre fogkrémet szoktam használni de sosem lesz tőle igazi szép foltmentes fehér. Tudtok arra tippet mondani?

  • gergő szerint:

   @Kristóf: Használj CIF-et, ahogy a cikkben is írtunk. Egyébként egyszer magyarázta nekem valaki, hogy a folyékony súrolószerek és a fogkrémek között nincs sok különbség 😀

 • Orsi szerint:

  évek óta így mosom a cipőimet annyi eltéréssel, hogy ha nagyon retkes a fűző és a sok sikálástól csak elbolyholódik, akkor beruházok egy újra pár száz Ft-ért
  (nem mindegy milyen a cipőfűző ez általában cipőfüggő, hogy melyikhez milyet adnak gyárilag)

 • kdot szerint:

  Siasztok! Az lenne a kérdésem hogy Supra Skytop 3amat és Supra Falconomat(karamel) hogy tudnám tisztitani?

 • bálint szerint:

  És a talpa ha kicsit besárgult azzal tudok valamit tenni, vagy az úgy olyan is lesz?

  • gergő szerint:

   Hát ez a sportcipőtalp-műanyag hajlamos a sárgulásra. Ha jól rémlik, ezzel az ilyen cipőfelújító készletek sem tudnak nagyon mit kezdeni (maga az anyag sárgul be), ők fehérre festéssel oldják meg a problémát.

 • bálint szerint:

  Etnies Number mid szürke,kék cipőmet hogyan tudnám újjá varázsolni? 🙂

  • gergő szerint:

   Bálint, szerintem csináld végig a folyamatot. Mivel matt a felülete, nem tudom, hogy mit érsz vele, és először próbáld ki a mosószappanos kefélés hatását egy kicsit félreeső részén a cipőnek, nem-e bántja-e…

 • CRUZ szerint:

  Csumma.éS Manwolf ( http://www.sneakerbox.hu/2011/08/10/es-taido-machotaildrop-the-manwolfs/ ) cipőmet ,hogy takarítsam ? Elsősorban azért is tetem fel a kérdést mert ugye színezett hasítottbőr. Másodrészt pedig egy matrica szerű cucc(a Manwolf felirat) van rajta.Előre kösz a válaszokat!

 • muska002 szerint:

  és egy hófehér Skytop II-es Suprával hogyan lehetne csínján bánni?:D …sajna kegyetlenül kényes:/

  • gergő szerint:

   Hát mivel nekem is épp ilyen Suprám van, annyit tudok mondani, hogy a talpa szép fehér lesz a folyékony súrolószeres tisztítástól, a felsőrészét meg mosószappanos szivaccsal szoktam. Mivel már kicsit kirepedt a bőr, ahol hajlik a lábam, vettem ilyen fehér festékes cipőápolót a dm-ben, azzal tiszítás után be lehet kenni és egy ideig elfedi ezeket a repedéseket és szép fehér lesz mindenütt 🙂

 • Bobacrome szerint:

  Az a SZIGET es karszallag az DIREKT ? ilyen szív fájdítóként van ?:D

  • gergő szerint:

   Hát nem szívfájdítóként, hanem „bizonyítékként”, hogy valóban fesztiválkörülmények között mocskolódott össze a cipő 😀 Egy sima napijegy nem alkamas villogásra, az gondolom a VIP hetijegytől kezdődne, vagy a képre „véletlenül” belógó BACKSTAGE passztól 😀

 • BeeDB szerint:

  Nekem még soha nem volt olyan piszkos a cipőm, hogy ezt a módszert alkalmazzam…:D De biztos jó! Tiszta cipő forever!:D

 • geri szerint:

  üdv! az lenne a kérdésem hogy vulkanizált cipőtalpból hogy lehet kiszedni a sárgaságot?? úgy értem, hogy lesárgult, és már nem fehér, de újra fehérré akarom varázsolni 😀

 • Zsola szerint:

  http://www.garagestore.hu/ferfi/cipok/supra_footwear/3072_skytop.html

  Ennek a cipőnek a tisztításához milyen tippeket ajánlatok??

  • gergő szerint:

   Zsola, ez velúrbőrnek tűnik nekem… A talpa mehet a leírt módszerrel, de ezt inkább próbàld meg előbb alaposan kikefélni, aztán meg nézz körül valamilyen drogériában velúrbőr tisztítót…

 • gsg szerint:

  a másik, hogy nekem koszosan (és lyukasan) jobban tetszik, mint tisztán 😀 de ez csak az én defektem

 • Bödi szerint:

  Gergő! 10/10-es bejegyzés 😀 épp most találtam az egyik kecskeméti boltban egy Vans x Cult cipőt amit nem hagyhattam ott. Eddig szép és jó de végig buliztam benne Chill and Ride aftert, meg alapból csille egy poros hely, na még arra rájött a szükség állapot elég szépen néztünk ki 😀 Betesztelem rajta a te technikádat és ha nagyon beválik akkor végig megyek vele mind az 5 pár cipőmön 😀 Ui.: a narancssárga belsőt hogy bírnám színvesztés nélkül tisztára mosni??

  • gergő szerint:

   Bödi, szerintem be fog válni 🙂 Ugye textil a belső része? Menj rá körömkefével, ha félsz a mosószappantól (bár tapasztalataim szerint nem bántja a színeket) akkor szórj színes ruhákhoz való mosóport rá… Ha esetleg bőr lenne akkor szivaccsal…

 • gsg szerint:

  én nyáron tuti nem hordanék magasszárút, maradok a vans klasszikusoknál

 • Takesz szerint:

  Szia! Suprára nincs tippetek hogy lehetne megtakarítani? (skytop1 black croc, amigo white suede)

 • airkocos szerint:

  Baromi jó cikk, gratula szép munka volt! Ezek a szokásos körök nálam is, mert 15 pár cipőt nem egyszerű rendben tartani!:) Én még ajánlanám a menthetetlen (gondolok itt a fehér vászoncipőkre Converse, Era Stb.) vászon cipők újra használhatóvá tételéhez a Footlockerben kapható fehér cipőfestéket! Emlékeim szerint 2000 Ft körül van (+ – pár száz forint) és csodákra képes a vászon cipőknél, használata meg baromi egyszerű csak felkened és megszárítod. Mindenképpen megéri, ha nem akarsz megválni a hőn szeretett dorkódtól! Remélem tudtam segíteni:)

 • ReJSzi szerint:

  ha már anyuka nem akkor majd Tibi bácsi elintézi!

 • Märk szerint:

  Pont tegnap mostam ki a magasnyomäsuval a slip on-omat de a vizsugär szetvitte a talpbetetet:S Eleg mocskos volt mär es meg igy sem lett teljesen tiszta 🙁

 • SP/\RT/\N szerint:

  Nagyon jó és hasznos a cikk 🙂 és ha esetleg tippelhetek, az a nagy elázás nem a Balaton Sound szombati napján volt? 😀 mert abban nekem is volt részem Kalkbrenner után…

  • gergő szerint:

   @ SPARTAN: Köszi, örülök, hogy tetszik a cikk! Természetesen szombat este volt 🙂 Állítólag volt egy az Ákos napon is, de nem is tudom mi kéne, hogy én egy Ákos koncerten kössek ki 😀

 • bbazsa5 szerint:

  Nekem 3 cipűm van, egy Nike mogan mid 2, azt mosogépbe tisztítom, a fűzőt külön
  egy dc flash tx, azt csak bevágom a mosógépbe, elvileg csak vászoncipő
  és egy nike air twilight, azt szépen szappannal, fogkefével ruhával tisztítom.

  • gergő szerint:

   Én sosem mosom mosógépben, azt hallottam, hogy nem tesz neki jót… mondjuk egy ilyen sima vászoncipőnél, mint a Flash, nem para, inkább a bőrnek nem tesz jót ennyit ázni meg forogni egy mosógépben…

 • ármin szerint:

  olyan opció nincs hogy “nekem anyu szokta tisztítani” 🙁

 • ármin szerint:

  olyan nincs opció nincs hogy „nekem anyu szokta tisztítani” 🙁

 • kzsola szerint:

  Vászon cipőt mivel lehet tisztítani?

×