Hősök interjú

A csapatot nem kell senkinek sem bemutatni, a veszprémi hiphopperek több mint 10 éve tekerik a rímeket és koptatják a mikrofont szerte az országban. A folytatásban Gréta kérdezte őket mindennapjaikról, tervekről és persze divatról.

Interjú a hazai hiphop scéna bástyáival, a jövőben mégtöbb zenével kapcsolatos cikk nálunk

Interjú a hazai hiphop scéna bástyáival, tavasszal pedig mégtöbb zenével kapcsolatos cikk nálunk Fotó: Offline Sport Games – 2010.

– Mikor jöttetek rá, hogy a hip-hop-nak szeretnének szenteli az életeteket? Első löket? Freestyle vagy megírt szövegekkel kezdtétek a pályafutásotokat?

– Mentha: Először Guns N Roses-t hallgattam a nővérem hatására majd egy szomszéd sráctól kaptam egy Beastie Boys kazit, amivel szinte párhuzamosan láttam is az akkori MTV-n a Root Down videóját. Na ez adta az első nagy löketet. Ez 1994-ben volt. Attól a pillanattól kezdve már nem érdekelt Axl Rose meg a bandája. Csak a hiphop. Egyből felvettem apám farmerját ami sokkal bővebb volt és lógott rajtam meg jött a tornacipő, a gördeszka, a graffiti és a rap. Igazából akkor még maga a rappelés nem érdekelt mivel eszembe sem jutott, hogy ezt magyar nyelven is lehet. Később persze eljutott hozzám is a Megasound System és a Sirásók, de még mindig inkább a gördeszka meg a graffiti nyomott nagyobbat a latba . A Rapülök sem mozgatta meg a fantáziám, pedig akkoriban ők nagy királyok voltak. Aztán jöttek a Kannibálok és náluk éreztem azt, hogy igazán megfog valami ami magyar anyanyelvű. Akkor kezdtem el szövegeket írni és próbálni rappelni. A freestyle fogalmát nem is ismertem. Majd az első Fila Rap Jam kazi és onnantól minden jött magától.

– Eckü: Én picit később kapcsolódtam be: 1997. óta hallgatok rap zenét. Kis községben lakom a mai napig, anno internet sem volt, minden késve érkezett meg. Volt olyan, hogy egy kazetta-másolásra hónapokat vártam. Az első löket a Cypress Hill-2pac kombótól jött, szépen lassan aztán a westcoast-imádat átfordult keletebbre, mostanság viszont mindent meghallgatok ami tetszik. Magyar vonalról a Kannibálok, a Rap válogatás kazik és a Fila Rap Jam-ek voltak inspirálóak. Meg az a pár rendezvény, ami volt a 90-es évek végén. A freestyle régen nagyon erős volt. Menthával, Rosmah-val és Owerrel sokat nyomattuk a veszprémi magból. Egyszer Kádártáról sétáltunk Veszprémbe egy Sub Bass Monster fellépésről, és a 3 km-es utat végig rappeltük szabad stílusban. Manapság nem jellemző annyira, inkább csak pár sör után vicceskedve, hangulatot feldobva szoktam küldeni a „szabad sztilót”.

Színpadon a Hősök

Színpadon a Hősök Fotó: Instant – 2012.

Sokakban felmerülhet a kérdés, mi a polgári foglalkozásotok? A zenélésből meg lehet élni itthon? 

-Mentha: Herenden a  Fischer Mór Szakképző Iskolában végeztem mint porcelánfestő. A zenélésből megélni? Ki mennyiből él meg? Kinek mennyi pénz kell a havi kiadásokra? Van aki megél nagyon kevés pénzből mert mondjuk még otthon lakik és a szülei támogatják és nincsenek nagyobb havi kiadásai. Annak könnyebb megélni a zenélésből, de mondjuk aki családot tart el meg házat és autót, na nekik jóval nehezebb dolga van. Kisgyerekként arról álmodoztam ,hogy én leszek a Batman meg a Superman és megmentem a világot a rosszaktól. Sajnos nem egészen így lett, de azért elmondhatom, hogy mégiscsak azért egy hős lettem még ha nem is szuper. Bár néha beképzelem magamat Batman-nek Ecküt meg Superman-nak a Brash a Robin, a Joeker meg a Joker J.

-Eckü: Polgári foglalkozásom alapján informatikus, újságíró és rendezvényszervező is vagyok. Az elsőben sosem dolgoztam, utóbbi kettőben igen. A zenéből bizonyos szintig el lehet jutni, de kellenek bőven mellékszálak, hogy kerüljön az asztalra. A körülmények nem mellékesek, van olyan ismerősöm aki minimális összegekből is elvan, de van olyan is, aki tetemes fizetésnek is a seggére ver lazán egy hónap alatt. Nehéz kör ez. Nekem a hétköznapjaim a zene körül telnek amúgy, a Hősök háttérmunkáin dolgozom többnyire.

Egyre többet lép fel a csapat élő zenés háttérrel:

– A 2012-es év már javában tart és ti most sem tétlenkedtek, járjátok az országot. Milyen a fogadtatás az egyes koncerteken? Ki tudnátok emelni valami miatt érdekes vagy vicces momentumot?

– Mentha: A fogadtatás általában mindig jó és ennek nagyon örülünk. Még ha kevesen vannak akkor is. Az évek alatt annyi dolog történt velünk, hogy nehéz lenne kiemelni egyet de szinte minden megtörtént ami egy turnézáson megtörténhet. Gondolok itt a kocsi lerobbanásától kezdve a verekedésig. Régen volt olyan, amikor négyünkre jutott egy mikrofon ami recsegett ropogott és a kábel hosszúsága kb.45 cm volt. Ezért is ruháztunk be saját mikrofon szettre. Volt olyan, hogy egy vonaton rappeltünk. Budapestről indult a vonat és a Balatonra ment.

– Eckü: Az idei év úgy indult, hogy januárban nem nagyon pihentünk, ez inkább februárra maradt. 2012. első hónapja nagyon erős volt, ami borzasztóan jól esett. Élményekben dús és gazdag idény elé nézünk szerintem. Sok durva sztori felgyülemlett amúgy. Az utazások már alapban olyan intervallumot takarnak, amit valahogy el kell ütni. Hülyülünk, vicceskedünk, de néha szívjuk egymás vérét is. Aludtunk már autóban, volt olyan hogy a foglalt szállásra csak egyvalaki ért oda, a csapat másik része össze-vissza hajtotta a fejét álomra. Százhalombattán pár éve eltévedtünk, a városban senki nem vágott semmit, körforgókról beszéltek, másfél órát kavarogtunk. Úgy összevesztünk meg kiabáltunk, hogy kitaláltuk, a fellépő gázsiból veszünk egy GPS-t, többet ilyen ne legyen. Ez még 2006-2007 körül volt.

'Tegyél fel egy kezet!'

'Tegyél fel egy kezet!' Fotó: Offline Music Festival – 2011.

– A harmadik lemezből, ami 2008-ban jelent meg, nemrégiben 100 darabot újranyomtatok. Erre miért volt szükség? Ennyire érdeklődnek/tek iránta a rajongók?

Eckü: Jaja, a lemez iránt sokan érdeklődtek újra, én meg találtam eldugva még 100 tokot borítóval, szövegkönyvvel együtt, úgyhogy nyomtunk hozzá korongot is.

– Ha már hip-hop, akkor a szubkulturát jellemző öltözetről/cipőkről is ejtsünk pár szót. Nektek mennyire fontos, hogy stílusosan öltözzetek? Mely csukákat preferáljátok?

– Mentha: Szerintem egy olyan előadónak aki járja az országot és sok helyen meg kell jelennie annak nagyon fontos, hogy milyen a stílusa, ruhája, öltözködése. Itt nem csak a rapperekre gondolok hanem a rockerekre is például, meg minden más stílust beleértve. Az emberek megnézik és kíváncsiak rájuk. Azért hordom a DC cipőket és ruhákat, mivel szerintem az egyik legelőkelőbb helyen áll a gördeszkás márkák között. Nem mellesleg tetszik a design, jó minőségű és még jól is érzem benne magam. Nagyon örülök, hogy ez a márka támogat minket és a szponzorunk lett! Jól kijövünk a Garage Store-al, nagy fel nekik!

– Eckü: Fontos az öltözködés, nagyon is. Nem kell extra dolgokra gondolni, de szerintem színpadra állni olyan cuccban amiben jól is érzed magad, az már alapban megnyugtató. A DC márkával nagy szerencsénk van. Elég különböző ízléssel rendelkezünk. Volt régebben olyan ajánlatunk, amit azért nem fogadtunk el, mert nem tetszett mindenkinek. A DC a keresztmetszet.

A Hősök legfrissebb videóját, az Animal Cannibals 96′-os klasszikusa ihlette:

 Esetleg volt/van olyan különleges cipőtök, amire büszkék vagytok? Használjátok el őket? Jelenleg hány pár cipővel rendelkeztek?

– Mentha:Én mindegyik cipőmet szeretem. Nem tudnék kiemelni közülük egyet sem. Sok pár cipőm van, nem tudom pontosan mennyi. Annyit mondhatok hogy alig férnek el. Mindig váltogatom őket így ha szerencsém van egy-egy cipő tovább él.

– Eckü: Közel tíz pár lépőm van, a kedvencem a magas szárú, zöld színű Ken Block szériás, fehér tages darab. Eléggé mutatós, nem felvágós, viszont baromi kényelmes darab. Erre vagyok talán a legbüszkébb.

– Évente számtalan extrémsport rendezvényen megjelentek, netalántán van-e valamilyen sport, amit kipróbáltatok vagy rendszeresen űztök?

Mentha: Gördeszkáztam nagyon sokáig. Azok voltak az igazi szép idők. Még megvan a gördeszkám, de ma már inkább csak néha elgurulok vele a boltig, ha kell valami kisebb dolog. Szeretek gurulgatni például nem rég vettem ilyen Cruzer kerekeket amik sokkal nagyobbak és puhábbak. Könnyebb velük csörgőzni és nagyobb fless repülni. Azért a kutyák a környéken nem szeretik, ha csapatom 🙂

-Srácok köszönjük az interjút és sok sikert nektek húsztizenkettőben!

Eckü: Mi köszönjük a lehetőséget!

A bandáról naprakész infókat fellépésekről és megjelenésekről a Hősök Facebook oldalán találtok. A fináléban jöjjön egy videó az OfflineWebShot adásából, ahol a fiúk bemutatják városukat, Veszprémet és Mentha is deszkára áll a legendás Szikvíz szpoton:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×